Džiugins tik pedagogus

Miesto savivaldybei neįvykdžius planuoto biudžeto, administracijos darbuotojams prieš Naujuosius metus nežadama jokių priemokų. Už gruodį jie gaus tik avansą. Be finansinių dovanėlių liks ir kai kurių savivaldybės įstaigų, įmonių darbuotojai.

Pasak Panevėžio savivaldybės administracijos Finansų ir biudžeto skyriaus vedėjos Onos Chomentauskienės, baigiantis šiems metams priemokas prie atlyginimų gaus tik pedagogai. Kadangi mokyklose gerokai sumažėjo mokinių, sutaupyta moksleivio krepšelio lėšų. Pagal Švietimo ir mokslo ministerijos rekomendaciją jos bus skirtos darbo užmokesčio priedams.

Pradžiuginti Savivaldybės administracijos ir kitų biudžetinių įstaigų darbuotojų, pasak skyriaus vedėjos, galimybių tikrai nebus. Kiek linksmesnės šventės gali būti įstaigų, kurios sutaupė lėšų iš darbo užmokesčio fondo, darbuotojams.

O.Chomentauskienės teigimu, nemažai mokyklų direktorių yra pateikę prašymus skirti jiems prieš Naujuosius vieno atlyginimo dydžio priemoką, tačiau valdininkė tvirtino siūlysianti, kad priemokos švietimo įstaigų vadovams būtų mažesnės. Skyriaus vedėja apgailestavo, kad skatinti miesto valdininkų jau seniai nebėra iš ko. Ji sakė prisimenanti, kad 100 Lt priemoką baigiantis metams yra gavusi gana seniai.

Naujiena, kurios ilgai nebuvo

Prieš šventes pastorės toli gražu ne visų pedagogų piniginės. Pasikalbėjus su vienu iš mokyklos vadovų paaiškėjo, kad geros žinios – premijų – visiems tikėtis neverta. „Verdenės“ pagrindinės mokyklos direktoriaus Vilhelmo Šalkausko tvirtinimu, mažoms švietimo įstaigoms, kurioms nelieka pinigų nuo moksleivio krepšelio, džiūgauti nėra dėl ko – priedus veikiausiai gaus tik didžiųjų mokyklų mokytojai. Vadinasi, kaip įprasta, bus mažųjų įstaigų darbuotojų diskriminacija.

Per 13 direktoriavimo metų V.Šalkauskas sakė neatmenantis, kad miesto mokytojas būtų gavęs „tryliktą“ atlyginimą. Jis teigia pats sulaukęs tik popierinės padėkos, bet prašymą dėl priemokos prie atlyginimo šiais metais sako užpildęs.

Su kitokia nuotaika metų pabaigos laukia viena iš miesto kultūros įstaigų – Bendruomenių rūmai. Jų direktorė Violeta Tursienė tikina turinti labai džiugią žinią, tokios nebuvo daug metų: įstaiga šiemet uždirbo 73 tūkst. Lt daugiau specialiųjų lėšų nei buvo planavusi. Būtent dėl to, kad Bendruomenių rūmai sugebėjo organizuoti labai daug renginių, visiems jų darbuotojams direktorė pasiryžusi išmokėti iki 30 proc. atlyginimo dydžio priedus, tik pirma sako turinti gauti steigėjo – Savivaldybės pritarimą tam. Priedus V.Tursienė norėtų skirti už didesnį darbo krūvį, atliktus pagalbinius darbus ar kaip kompensaciją darbuotojams už tai, kad jiems tenka po darbo į namus grįžti taksi.

Pati direktorė finansinio paskatinimo tikino neprašysianti, tačiau jį gauti viliasi.

Premijuos ir šiemet

Premijų gali sulaukti ir Apskrities viršininko administracijos bei jai pavaldžių įstaigų darbuotojai.

Pasak apskrities viršininkės Gemos Umbrasienės, dabar kaip tik skaičiuojama, ar šiemet pavyko sutaupyti darbo užmokesčio fonde. Jei paaiškės, kad ekonomija yra, kalėdinės išmokos bus. Gali būti, kad jos bus nedidelės ir skiriamos ne visiems: paskatinimo sulauks tik dirbantieji kokybiškai, rodžiusieji iniciatyvumą ir pasiekusieji gerų rezultatų.

Pakalbinus rajono Savivaldybės Finansų skyriaus vedėją Genę Šarkiūnienę, tapo aišku, kad metų pabaigtuvės rajono valdininkams ir biudžetinėms įstaigoms turėtų būti vis dar smagios. Pernai prieš Naujuosius 50 proc. algos dydžio premijomis apdalyti visi administracijos skyrių, seniūnijų darbuotojai, premijas, tikriausiai vien už tai, kad dirba, turėtų gauti ir šiemet. Nors jos planuojamos perpus mažesnės, proporcingai algos dydžiui, biudžetą įvykdysianti Savivaldybė džiaugiausi jas galėsianti mokėti.

Lėšų sutaupiusių biudžetinių įstaigų vadovams bus siūloma išmokėti iki 300 Lt dydžio premijas, o vadovai pavaldinius už darbo rezultatus galės skatinti savo nuožiūra.

Policininkai ir vairuotojai negaus

„Sausos“ besibaigiančių metų šventės žada būti miesto policijos pareigūnams. Jie, pasak Panevėžio miesto vyriausiojo policijos komisariato viršininko Stanislovo Poliako, gruodį tegaus įprastą atlyginimą. Viršininkas pripažįsta, kad vienas kitas šimtas litų pareigūnus tikrai galėtų pradžiuginti, tačiau, trūkstant lėšų darbo užmokesčio fonde, nei priedų, nei premijų, nebus.

„Pareigūnai kantrūs. Viliamės, kad kitąmet situacija bus geresnė“, – kalbėjo S.Poliakas.

Džiaugsmingos naujienos savo darbuotojams nežada ir bendrovės Panevėžio autobusų parko generalinis direktorius Rimantas Petukauskas. Anot pašnekovo, apie jokius priedus ar premijas nėra ko ir kalbėti. Po Naujųjų laukiama, kad kuras pabrangs, be to, nereikia pamiršti, jog prieš 7-8 m. bendrovė buvo prie bankroto ribos ir ne vienerius metus mokėjo senas skolas. Kai šiemet jų beveik neliko, keturis kartus teko kelti vairuotojams atlyginimus. Kitąmet, pasak R.Petukausko, tai ir vėl teks daryti.

Privačios bendrovės „Jaukurai“ direktorius Giedrius Kartanas tvirtina, kad kalėdinės premijos ar priedai prie atlyginimų jau nėra populiarūs. Norint išlaikyti specialistus, juos reikia skatinti ne tik prieš šventes, bet nuolat – Kalėdų laukti niekas nebenori. G.Kartano teigimu, jo vadovaujamoje įmonėje premijos skiriamos už gerą darbą. Jas žmonės gauna pateikę asmeninių darbo planų įgyvendinimo rezultatus. Priedai paprastai pridedami prie mėnesinės algos.