Nors pagal Seimo nutarimą programa turėjo būti parengti iki rugsėjo, dar gruodį ji tebederinama.

„Programos tikslas yra skatinti žmones blaiviai gyventi ir palaikyti nuostatą, kad blaivybė yra socialinio gyvenimo norma“, – DELFI sakė VPSC priklausomybės ligų skyriaus vyriausioji specialistė Danguolė Šulienė.

Jos teigimu, jaunimui ir mokiniams bus siūlomi konkursai, vienas jų – apie gyvenimo be alkoholio privalumus, taip pat ketinama rengti konferencijas blaivybės temomis.

„Problema yra pakankamai rimta, blaivybės idėjos nėra per daug populiarios. Mes norime suaktyvinti pačius žmones, kaip jie matydami problemą norėtų ir galėtų ją spręsti. Galvojama ir apie akciją „Blaivus ir saugus poilsis“, nes daugelį žmonių alkoholio vartojimas paplūdimiuose nepasakyčiau, kad labai maloniai veikia “, – dėstė ji.

DELFI primena, kad kitus metus skelbti Blaivybės metais buvo Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininko Antano Matulo iniciatyva.

Tai numatančiame Seimo nutarime siūlyta Vyriausybei iki rugsėjo parengti ir patvirtinti Blaivybės metų programą ir numatyti lėšas šiai programai finansuoti.

A. Matulas anksčiau DELFI yra sakęs, kad būtina imtis priemonių prieš pavojingą ribą pasiekusį alkoholio vartojimą Lietuvoje. „Aš manau, kad atėjo laikas alkoholizmą skelbti nacionaline problema“, – tuomet tvirtino A. Matulas.

Kai kurie parlamentarai anksčiau yra siūlę Blaivybės metais skelbti 2009 metus, kai Lietuva minės savo tūkstantmetį. Pagal alkoholio suvartojimą ir jo sukeltą žalą Lietuva priskiriama aukščiausios rizikos grupei Europoje.

Lietuvoje per pastaruosius penkerius metus gryno etilo alkoholio suvartojimas vienam gyventojui per metus išaugo nuo 9 iki 10,2 litro. Praėjusiais metais nuo alkoholio vartojimo Lietuvoje mirė 1242 asmenys.

2008 metus taip pat ketinama skelbti ir Skaitymo metais.