Taip teigė pirmadienį spaudos konferenciją surengę NVO atstovai, susirūpinę Seimo komitetuose svarstomu įstatymo pakeitimo projektu.

Pasak konferencijoje dalyvavusio Nevyriausybinių organizacijų informacijos ir paramos centro vadovo Vaidoto Ilgiaus, įstatymo projekte lobistinė veikla apibrėžiama "akivaizdžiai per plačiai" ir nepakankamai aiškiai nustatyta, kad NVO teisėta veikla nėra lobistinė.

"Lobistinės veiklos apibrėžimas lyg ir sąlygoja tai, kad lobistinė veikla yra apmokama, kažkieno užsakymu vykdoma veikla, kuria bandoma arba tiesiogiai įtakoti įstatymų leidėjus, arba keisti viešąją nuomonę", - sakė V.Ilgius.

Tuo tarpu pagal pateiktą teisės akto projektą, konferencijos dalyvių tvirtinimu, lobistine veikla būtų laikoma "NVO neatlygintinai, jokios atskiros grupės interesams įgyvendinti neskirta veikla, kuria siekiama išreikšti visuomenės nuomonę apie valstybės institucijų teisėkūros veiklą".

Kaip spaudos konferencijoje sakė privačios nepelno organizacijos - Lietuvos laisvosios rinkos instituto (LLRI) - prezidentas Ugnius Trumpa, jeigu šis įstatymo pataisų projektas būtų priimtas, NVO negalėtų savo iniciatyva išsakyti pasiūlymų, šviesti visuomenės ir rengti tyrimų dėl galiojančių teisės aktų keitimų ir naujų priėmimo, nes tokia veikla būtų apibrėžiama kaip lobistinė.

NVO atstovų teigimu, net jeigu NVO ryžtųsi registruotis lobistais ir sumokėti vienkartinį 10 tūkst. litų mokestį, tai labai ženkliai suvaržytų jų galimybes dirbti savo darbą, nes jis būtų įvardytas kaip "artimas lobistinei veiklai arba su ja susijęs" ir iškreiptų nevyriausybinio sektoriaus įvaizdį.

"NVO yra deklaravusios visuomeninius interesus, tačiau lobizmas visų pirma yra ūkinė ir komercinė veikla, neturinti nieko bendra su nevyriausybiniu sektoriumi", - pabrėžė U.Trumpa.

Anot jo, jeigu organizacija "viešumoje kalba ir daro tyrimus apie apie vieną ar kitą įstatymo aspektą bei deklaruoja savo rėmėjus", tokios veiklos pavadinti lobizmu negalima.

LLRI vadovas negalėjo pasakyti, kas tiesiogiai suinteresuotas tokiomis Seimo teisės ir teisėtvarkos komiteto parengtomis Lobistinės veiklos įstatymo pataisomis ir spėjo, kad įstatymo rengėjai greičiausiai neatsižvelgė į nevyriausybinio sektoriaus, kuriame šiuo metu veikia 12 tūkst. NVO, specifiką.

U.Trumpos nuomone, jau dešimtmetį ir daugiau veikiančios NVO, "į kurių nuomonę visuomenė įsiklauso", sudaro rimtą konkurenciją šalies lobistams. Laisvosios rinkos eksperto duomenimis, šiuo metu lobistine veikla Lietuvoje užsiima šešios-septynios organizacijos, susibūrusios į Nacionalinę lobistų asociaciją.