Vilniaus apygardos prokuratūros duomenimis, 59 metų A. Baranauskas už pritarimą detaliojo plano projektui bei už netrukdymą jį patvirtinti miesto taryboje galėjo reikalauti kyšio – ketvirčio milijono litų.

Šioje byloje teisėjas Stasys Lemežis ketina apklausti ir bendrovės „Lukoil Baltija" Ivaną Paleičiką. Mat ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas dėl sklypo, kuris priklausė bendrovei „Naujininkų sveikatingumo kompleksas". Pagrindinė jo akcininkė buvo viena su I. Paleičiku siejama įmonė „Pajaras", be to, daugelį reikalų dėl šio sklypo savivaldybės tarybos narys tvarkė būtent su naftos magnatu.

Sporto kompleksą I. Paleičikas esą ketino praplėsti, tačiau 10 milijonų litų investicija jam pasirodė per brangi. Naftos magnatas komplekse ketino įrengti keturis lauko teniso kortus. Kadangi verslininkas sužinojo, kad panašią idėją jau įgyvendino kita bendrovė, jis nusprendė pakeisti planus.

Kaip tik tuo metu verslininkas atsitiktinai susitiko su tarybos nariu A. Baranausku – jis jau anksčiau buvo užsiminęs, kad norėtų nusipirkti sveikatingumo kompleksą. Tačiau per paskutiniuosius susitikimus politikas pareiškė, kad sporto komplekse galima pastatyti daugiaaukščių namų kvartalą.

„Lukoil Baltija" generalinis direktorius pareigūnams yra liudijęs, kad A. Baranauskas jam dėstęs savo viziją ir siūlęsis dalyvauti projekte, žadėjo parengti detalųjį planą su gyvenamųjų pastatų aukštingumu iki 30 aukštų.

I.Paleičikas tyrėjams nurodė, kad su A. Baranausku sporto komplekse paskutinį kartą buvo susitikęs prieš 2-3 metus. Esą tada politikas pareiškė, kad bus galima statyti pastatus tik iki 9 aukštų, o kad būtų parengtas planas ir jis „praeitų pro savivaldybę", A. Baranauskas, milijonieriaus teigimu, paprašė sumokėti 250 tūkst. Lt.

Naftos magnatas teigia tokio pasiūlymo iš karto atsisakęs, todėl esą įsižeidęs A. Baranauskas jam pagrasino, kad „iš jų bus atimta visa žemė", esanti prie sporto komplekso pastatų. I. Paleičikas tyrėjams nurodė, kad tarybos narys ketvirčio milijono pareikalavo už ramybę.

„Aš tau netrukdysiu", - A. Baranauską pareigūnams citavęs „Lukoil Baltija" generalinis direktorius įsitikinęs, kad politikas atvirai reikalavo pinigų.

A.Baranauskas įtariamas pinigų reikalavęs ne tik iš I. Paleičiko, bet ir iš bendrovės „Kurana" generalinio direktoriaus Giedriaus Linkevičiaus, kuris rūpinosi „Naujininkų sveikatingumo komplekso" nuomojamo žemės sklypo detaliojo plano parengimu ir jo pateikimu tvirtinti Vilniaus miesto tarybai.

G. Linkevičius pareigūnams nurodė, kad buvo susitikęs su A. Baranausku, kuris pareiškė, jog detaliojo plano patvirtinimo problema yra išsprendžiama, tačiau „viskas kainuoja" – už tai, kad tarybos narys netrukdytų, esą reikia sumokėti ketvirtį milijono.

„Naujininkų sveikatingumo komplekso" akcijas pirkti ketinęs Rimas Stanevičius taip pat susidūrė su A. Baranausku. Verslininkas tikino, kad ketvirčio milijono litų politikas reikalavo ir iš jo vien už tai, kad būtų patvirtintas detalusis planas devynių aukštų pastatų statybai.

Byloje yra keletas telefoninių pokalbių, iš kurių matyti, kad A. Baranauskas atvirai kalba apie Naujininkuose esantį sporto kompleksą. Vieno pokalbio metu G. Linkevičius politikui priekaištavo, kad šis „stovi skersai kelio", tačiau A. Baranauskas pasiūlė viską išspręsti taikiai.

„Aš turiu savo principus, tačiau nėra tokio žmogaus, kuris negalėtų su manimi susitarti", - teigė politikas.

A. Baranauskas teisme pripažino, kad ne kartą buvo susitikęs su I. Paleičiku, tačiau apie jokį atlygį už atliktus darbus nebuvo kalbama. „Aš nereikalavau tų pinigų, tai man buvo pažadėtas atlygis", - sakė jis.

Buvęs Miesto plėtros komiteto pirmininko pavaduotojas teigė, kad I. Paleičikui buvo pasiūlęs pastatyti sporto kompleksą, o ant jo – automobilių stovėjimo aikštelę ir gyvenamuosius namus. Esą tada statybos atsipirktų ir būtų naudingos.

Buvęs politikas tikino, kad jo idėją I. Paleičikas pasisavino, todėl nusprendė su juo daugiau neturėti reikalų.

„Man buvo svarbu, kad būtų patenkinti visuomeniniai poreikiai, žmonės mane išrinko, kad atstovaučiau jų interesus ir mieste būtų tvarkinga, - A. Baranauskas neigė turėjęs privačių interesų. – Man kaip verslininkui, tarybos nariui ir kaip žmogui ne tas pats, kas yra Vilnius. Jis turi būti gražus, patrauklus miestas. Naujininkai neturi kur sportuoti, kultūringai praleisti laisvalaikį, todėl galvoju, kad tai būtų didelė dovana šiam gyvenamajam rajonui".

A. Baranausko bylai pasiekus teismą, buvęs politikas kreipėsi į teismą ir pateikė ieškinį I. Paleičikui bei jo atstovui ir reikalauja 250 tūkst. litų. Šiuos pinigus esą naftos magnatas yra skolingas „už sąžiningai atliktą darbą".

„Aš galvoju, kad I. Paleičikas, G. Linkevičius ir R. Stanevičius vykdo kažkieno tai užduotis, - po teismo posėdžio žurnalistams sakė A. Baranauskas. –Su I. Paleičiku išsiskyrėme „neskaniai", bet tai tarp verslininkų atsitinka gana dažnai. Jau susitaikiau su ta mintimi, kad žmogų gerbiau iki akistatos, kur jis akiplėšiškai sumelavo".

A. Baranauskas pripažįsta, kad jam buvo galima pritaikyti kitą Baudžiamojo kodekso straipsnį – dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi ar įžvelgti viešųjų ir privačių interesų pažeidimą.