„Jis gali pareikšti, kad beskaitydamas mano knygą susirgo kokia nors venerine liga", - teismo salėje piktinosi V. Petkevičius.

Vilniaus apygardos teismo teisėjas Dainius Rinkevičius ketvirtadienį atvertė V. Landsbergio rašytojui iškeltą civilinę bylą dėl neturtinės žalos atlyginimo. Iki šiol teismas bylos negalėjo pradėti nagrinėti, nes niekaip nepavykdavo įteikti šaukimų V. Petkevičiui.

Tačiau žiniasklaidai paskelbus, kad teismas neranda rašytojo, V. Petkevičius priėmė teismo atsiųstus dokumentus bei pateikė atsiliepimą į V. Landsbergio ieškinį. Atsiliepimą teismas gavo tik trečiadienį, todėl V. Landsbergis su V. Petkevičiaus išsakyta pozicija nespėjo susipažinti.

„Gal galima bylą baigti taikos sutartimi?" – ieškovo ir atsakovo, kurie vengė pažvelgti vienas į kitą, paklausė teisėjas D. Rinkevičius.

„Sutikčiau su taikos sutartimi, jei V. Petkevičius prisipažintų, jog tyčia ir piktavališkai apšmeižė mano tėvą", - teismui atsakė V. Landsbergis. Tačiau V. Petkevičius atsiprašyti neketina.

„Kaip galima piktavališkai apšmeižti žmogų, jeigu aš neišgalvojau nė vieno žodžio, nepasakiau nė vieno pikto sakinio, - sakė V. Petkevičius. – Neturiu už ką atsiprašyti, tačiau jeigu tai padėtų V. Landsbergio sveikatai ir jis dar gyventų šimtą metų, tada galiu jo atsiprašyti".

„Kaip supratau, taikiai bylos nebaigsime", - sakė teisėjas. Jis patenkino V. Petkevičiaus advokato prašymą ir nusprendė, kad V. Landsbergis teismui turi pateikti išrašą iš savo ligos istorijos. Mat europarlamentaras ieškinyje nurodė, kad perskaitęs rašytojo knygą susirgo išemine širdies liga.

„Žinoma, galiu pristatyti ligos istoriją, bet gal teismui užtektų, kad parodyčiau po operacijos perpjautą savo krūtinę?" – klausė V. Landsbergis.

Politiko liga papiktino V. Petkevičių – jis įsitikinęs, kad europarlamentaras jau seniai turėjo problemų su širdimi. „Jis gali pareikšti, kad beskaitydamas mano knygą susirgo kokia nors venerine liga", - netikėtai teismo salėje pareiškė skandalingai pagarsėjęs rašytojas.

Kadangi teismas V. Landsbergiui leido susipažinti su V. Petkevičiaus atsiliepimu, teismas bylos nagrinėjimą atidėjo sausio pabaigai.

„Esu jau pripratęs prie tokių užgauliojimų, jie manęs nebestebina", - po teismo posėdžio sakė V. Landsbergis.

DELFI primena, kad į Vilniaus apygardos teismą V.Landsbergis kreipėsi birželio 28-ąją. Savo ieškinyje jis prašo teismą įpareigoti V.Petkevičių paneigti knygoje „Durnių laivas" išspausdintus šmeižikiškus teiginius apie tarpukario Lietuvos veikėją Vytautą Landsbergį-Žemkalnį.

V. Landsbergis siekia, kad rašytojas jo atsiprašytų spaudos leidinyje, kurio tiražas ne mažesnis nei buvo išleista knyga. Be to, jis teismo taip pat prašo priteisti patirtą neturtinę žalą - 100 tūkst. 100 litų.

Į teismą V.Landsbergis buvo priverstas kreiptis po to, kai Generalinė prokuratūra rašytojui nutraukė iškeltą baudžiamąją bylą.

Tokį sprendimą prokurorai priėmė išanalizavę Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) jiems grąžintą bylą ir, atsižvelgę į teismų nutarčių nuostatas konstatavo, kad yra Baudžiamojo kodekso 313 straipsnio 2 dalyje numatyti baudžiamojo nusižengimo požymiai - prasimanymų apie mirusįjį, galinčių nulemti žmonių panieką ar pakirsti pagarbą jo atminimui, viešas paskleidimas. Tačiau suėjo senaties terminas, tad bylą nuspręsta nutraukti.

V. Petkevičiaus baudžiamąją bylą nagrinėję Vilniaus miesto 1-ojo apylinkės teismo teisėjų elgesys turėtų būti svarstomas Teisėjų etikos ir drausmės komisijoje. Tokį sprendimą Vilniaus apygardos teismas priėmė gavęs V. Landsbergio skundą.