Anot savivaldybės vadovų, socialinės apsaugos ir darbo ministrės įsakymas sutaupytas tikslines lėšas leidžia panaudoti socialiniams poreikiams savo nuožiūra – socialinei pašalpai, būsto šildymo išlaidoms padengti, mokėti kompensacijas už šaltą ir karštą vandenį ir kitoms paslaugoms.

Paklaustas, kodėl savivaldybė nusprendė pirkti būtent automobilius, meras teisinosi, esą lėšas reikia skubiai panaudoti iki metų pabaigos. O jie dar nepatvirtinę tvarkos, pagal kokius kriterijus padengti milijoną litų siekiančias skolas už būstus socialiai remtiniems žmonėms.

„Padėsime ir toms šeimoms, kurios negali išlaikyti socialiai remtino būsto. Tačiau reikia tvarką pasivirtinti, peržiūrėti dėl ko susidarė skolos, kad nedengtume visiems, o tik tiems, kam reikalinga“, – aiškino Kalvarijos savivaldybės meras Vincas Plikaitis.

Pasak mero, pinigų liko, nes nemokamai, vietoj pernai planuotų 800 moksleivių, šiemet maitinosi trečdaliu mažiau vaikų.

Pasirodo, nemažai lėšų iš tikslinių dotacijų nemokamam vaikų maitinimui ir vienkartinėms socialinėms pašalpoms šiemet sutaupė ir kitos savivaldybės, tačiau dauguma jų teigia pinigus skirsiančios socialiai remtiniems žmonėms.

Kauno miesto savivaldybė sutaupė 2,8 mln., Marijampolės – 1,2 mln., Šiaulių – 1,5 mln., Šiaulių rajono savivaldybė – 1 mln., Kalvarijos – 500 tūkst., Panevėžio miesto savivaldybė – 55 tūkst.

Vyriausybės atstovas Marijampolės apskrityje sako įžvelgiantis nemažai spragų valstybės biudžeto pinigus naudoti neracionaliai.

„Interesų savivaldybės turi, kad tų pinigų liktų ir jie būtų panaudoti toms reikmėms, kurioms savivaldybė teikia prioritetą. O kodėl pinigų lieka, priežasčių gali būti įvairiausių. Gali būti, kad savivaldybė specialiai nurodo padidintus skaičius, kad būtų numatyta didesnė tikslinė dotacija“, – sutaupytų pinigų atsiradimo priežastis spėjo Vyriausybės atstovas Marijampolės apskrityje Virginijus Ražukas.

Pasak socialinės apsaugos ir darbo ministrės, ar savivaldybės nepiktnaudžiauja iš anksto užsiprašydamos per daug pinigų, aiškinsis ministerijos Audito priežiūros departamentas.

„Manau, kad turėsime dar kartą sugriežtinti kontrolę ir žiūrėti, kam ir kaip buvo panaudotos tos lėšos, kurios yra sutaupytos. Todėl dar kartą prašau skirti lėšas socialinei apsaugai, socialinei paramai, socialinėms paslaugoms – kitam nepadoru naudoti lėšas“, – skatino socialinės apsaugos ir darbo ministrė Vilija Blinkevičiūtė.

Pasak ministrės, nustačius piktnaudžiavimų, kitąmet tokioms savivaldybėms būtų skiriama mažiau lėšų.

Ankstesniais metais Valstybės kontrolė savivaldybėse buvo radusi nemažai pažeidimų naudojant mokinio krepšelio bei socialinei paramai skirtas lėšas.