Kauno medicinos universiteto klinikos, įsikūrusios kone pačiame miesto viduryje, savo teritorijoje esančioje katilinėje degina ne tik šiukšles, bet ir medicinines atliekas: panaudotus tvarsčius, vienkartines priemones ir net, kaip teigia Valstybinio visuomenės sveikatos centro specialistai, biologines atliekas - žmogaus kūno dalis. Kadangi katilinė nepritaikyta tokioms reikmėms - temperatūra nepasiekia reikiamų 1 - 1,5 tūkst. laipsnių - į aplinką išmetami pavojingi teršalai.

Iki galo nesudegusios atliekos (šlakas) išvežamos į sąvartynus, dėl to atmosfera teršiama kancerogeninėmis medžiagomis. Savo katilinėje miesto centre medicinines atliekas degina ir Krikščioniškieji gimdymo namai. Kai kurios rajonų ligoninės elgiasi dar neatsakingiau - visas medicinines atliekas veža į sąvartynus, prieš tai jų net nedezinfekavusios.

Užburtas ratas

Visuomenės sveikatos specialistams ir aplinkosaugininkams gerai žinomos šios problemos. Aplinkosaugininkai, kaip ir priklauso, iš katilines turinčių gydymo įstaigų ima taršos mokestį, tačiau labai barti jų negalima: nėra alternatyvos, kurią būtų galima pasiūlyti. Todėl lietuviai elgiasi panašiai kaip viduramžiais, kai naktinio puodo turinį atidarę langą garbūs miestelėnai paprasčiausiai išpildavo į gatvę.

“Praėjusiais metais Valstybinio visuomenės sveikatos centro specialistai važinėjo po Vilniaus, Kauno bei Kėdainių ligonines, kur susipažino, kaip tvarkomos medicininės atliekos.

Tai, ką pamatėme kai kuriose vietose, kelia nerimą. Pavyzdžiui, Kauno medicinos universiteto klinikos savo katilinėje kartu su komunalinėmis atliekomis degino ir panaudotus tvarsčius, ir vienkartines medicinos priemones, netgi biologines atliekas.

Kai kurios rajonų ligoninės, taupydamos pinigus, medicinines atliekas išmeta į sąvartynus net nedezinfekuotas”, - pasakoja Valstybinio visuomenės sveikatos centro specialistė Julija Kuzminaitė.

Specialistė teigia suvokianti, kad gydymo įstaigos atsiduria užburtame rate. Medicinines atliekas pagal higienos normą būtina dezinfekuoti ir išgabenti į sąvartynus, tačiau tai brangiai kainuoja: reikia mokėti už chemikalus, personalui, už sąvartyno paslaugas, transportavimą. Kur kas paprasčiau išrūšiuoti ir deginti vietoje, užmerkiant akis, kad taip teršiamas oras.

Kita vertus, dezinfekuotas chemikalais atliekas išvertus sąvartyne jos taip pat teršia aplinką. Deja, Lietuvoje iki šiol nėra sukurtos bendros sistemos, kaip pažangiais būdais tvarkyti medicinines atliekas, apgailestauja pašnekovė.

“Nežino”, ką degina

Kauno medicinos universiteto klinikų direktorius ūkio reikalams Vytautas Venclova aiškino, kad šiandien ligoninėje susikaupusios visos biologinės atliekos išgabenamos laidoti: “Firma “Netektis” pagal sutartį surenka jas - po 1 ar 2 konteinerius kas mėnesį - ir palaidoja. Kitas atliekas - tvarsčius, vienkartines priemones įvairiais būdais nukenksminame ir išvežame į sąvartyną”.

Paklaustas, ar nedegina atliekų savo katilinėje, V.Venclovas teigė, jog “kartais pasitaiko”. Paprašius sukonkretinti, kokios tai atliekos - plastikas, tvarsčiai ar kitos, pašnekovas atsakė: “Nesiknisau tose šiukšlėse ir nežiūrėjau, nes jos būna sumaišytos su komunalinėmis atliekomis”. Per pirmąjį šių metų pusmetį Klinikos sumokėjo 3,3 tūkst. litų taršos mokesčio.

Pažeidimai buvo užfiksuoti

“Esame keliskart užfiksavę, kad Kauno medicinos universiteto klinikų katilinėje buvo deginamos nepakankamai surūšiuotos šiukšlės. Tarp jų buvo ir užterštų medicininių atliekų - panaudotų tvarsčių, plastikų, injekcijų sistemų”, - pripažįsta Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento Kauno miesto agentūros vedėjas Eugenijus Vainalavičius. Pasak pareigūno, už tai, kad teršia, ligoninė susimoka.

O kaip jaučiasi aplinkui gyvenantys žmonės, kurie kvėpuoja užterštu oru? E.Vainalavičius sutinka, kad tai nėra gerai. Tačiau kokia išeitis - ši gydymo įstaiga yra vidury gyvenamųjų rajonų ir šildosi iš savo katilinės. Pareigūno teigimu, labiau aplinką teršia ne deginamos šiukšlės ir tarp jų pasitaikančios atliekos, bet kuras, kuriuo kūrenama katilinė, šiuo atveju - dujos.

Pasak agentūros vedėjo, gyventojai paprastai skundžiasi, kai iš Klinikų kamino kyla juodi dūmai. Vadinasi, įmesta šiukšlių, atliekų. Kai dega dujos, iš kamino kyla tik baltas, įtarimų nekeliantis garas.

E.Vainalavičiaus teigimu, artimiausiu metu ruošiamasi organizuoti patikrinimus, siekiant nustatyti, kaip laikomasi tvarkos deginant šiukšles ir atliekas šioje įstaigoje.

Ne visi tvarkosi civilizuotai

Kauno Raudonojo Kryžiaus klinikinės ligoninės vyr. gydytojas Skirmantas Paukštys patikino, kad dėl medicininių atliekų tvarkymo ypatingų problemų nekyla. Operacijų metu pašalinti organai, kūno dalys saugojamos specialiuose konteineriuose, kol juos laidoti į kapines išgabena firma “Netektis”, su kuria ligoninė yra sudariusi sutartį.

Tvarsliava, gipsai, vienkartinės medicinos priemonės taip pat renkamos ir išvežamos į specialią įmonę utilizuoti. Ligoninėje naikinami tik kraujo preparatai.

Tačiau kita Kauno sveikatos priežiūros įstaiga, Kauno apskrities ligoninės Akušerijos-ginekologijos padalinys “Krikščioniškieji gimdymo namai”, medicinines atliekas tvarko ne taip civilizuotai. “Operacijų metu pašalintus audinius, embrionus, gimdas, placentas laidoti į kapines išveža laidojimo firma, su kuria sudaryta sutartis, pasenusius vaistus išgabena firma “Korys”, - teigė padalinio direktoriaus pavaduotojas ūkio ir administracijos reikalams Donaldas Adomaitis.

Paklaustas, kur dedami panaudoti tvarsčiai, medicinos priemonės, pašnekovas, nesileisdamas į smulkmenas, atsakė: “Kai ką deginame kietojo kuro katile”. Jis stovi Trakų gatvėje, pačiame miesto centre, aplinkui - vienas prestižiškiausių miesto gyvenamųjų kvartalų. Ši gydymo įstaiga taip pat moka taršos mokestį ir kalta dėl to, kad teršiamas miesto centras, nesijaučia.

Atliekos nesimėto sąvartynuose

Visų Vilniaus Santariškių miestelyje esančių gydymo įstaigų biologinės atliekos kaupiamos Respublikiniame patologinės anatomijos centre. “Jos laikomos formaline, specialiuose induose, todėl tikrai neapipūva, o po to firmos “Netekties valanda” išgabenamos į Karveliškių kapines, kur palaidojamos. Manau, kad taip išsaugoma pagarba žmogui - juk tai jo kūno dalys”, - svarsto Respublikinio patologinės anatomijos centro direktoriaus pavaduotoja Daiva Kriščiūnienė.

UAB “Netekties valanda” priklausančių Vilniaus laidotuvių rūmų direktorius Vitalijus Gasperovičius aiškina, kad aptarnauja beveik visas sostinės ligonines. “Atliekos - embrionai, placentos, apendicitai, kūno audiniai, organai, amputuotos galūnės sukraunamos į plastmasinius 50 kg talpos konteinerius. Juos surenkame iš gydymo įstaigų ir laidojame Karveliškių kapinėse, specialiai šiam reikalui mums skirtame sklype, 1,5 m gylyje. Kiekvienam konteineriui kasama atskira duobė”, - pasakoja V.Gasperovičius.

Deja, ši kapinių vieta, esanti atskirai nuo tos, kurioje laidojami žmonės, niekaip nepažymėta, neaptverta, nors yra kapinių teritorijoje. Karveliškių kapinių darbuotojai patikino, kad nėra lėšų ją aptverti. Pasak V.Gasperovičiaus, šis sklypas yra prie miškelio, tiesiog tuščias iškasinėtas laukas.

Deginimo vietos įslaptintos

Visi vienkartiniai gaminiai nukenksminus šalinami kartu su kitomis komunalinėmis atliekomis. Vilniaus sveikatos priežiūros įstaigas aptarnauja savivaldybės įmonė “Gydomoji gamyba”. Ji tas atliekas surenka į specialius konteinerius ir sudegina, aiškina J.Kuzminaitė. “Deginama dviejose vietose, tačiau kur - sakyti negaliu. Aplinkiniai gyventojai imtų protestuoti, nors įmonė turi iš tiesų tinkamas krosnis, filtrus ir aplinkos neteršia”, - teigia pašnekovė.

Būtent dėl gyventojų protestų medicininių atliekų tvarkymo problema nesprendžiama jau treti metai. Buvo parinktos trys medicininių atliekų deginimo vietos - Lavoriškių apylinkėje, Uosininkuose, Trakų rajono komunalinių įmonių kombinato teritorijoje, Pabradės kartono fabrike. Deja, pasipriešinus visų trijų vietovių gyventojams, šie projektai taip ir liko neįgyvendinti.

Pagaliau Vilniaus savivaldybė patvirtino pavojingų atliekų aikštelės vietą - už Gariūnų turgavietės. Šį lapkritį bus skelbiamas konkursas Vilniaus pavojingų atliekų aikštelei įrengti. Šios aikštelės teritorijoje numatoma statyti ir medicininių atliekų deginimo įmonę, kurioje bus deginami ir organai bei audiniai, tad kapinėse atsilaisvins nemaži plotai. Prireikus įmonė bus pajėgi sutvarkyti ne tik Vilniaus, bet ir Kauno apskrities medicinines atliekas.