Šeštadienį vykstančiame suvažiavime jis tikino buvęs priverstas beveik pusantrų metų likti Rusijoje – ne tik dėl Lietuvos politikų veiksmų, bet ir Dievo valia.

Neseniai į Lietuvą sugrįžęs V. Uspaskichas taip pat piktinosi, kad valstybė nepadeda be finansavimo iš biudžeto likusiai partijai ir joje dirbantiems žmonėms, ir kritikavo Lietuvą dėl neva paminamų demokratinių vertybių.

Žada sugrąžinti DP į viršūnę

V. Uspaskichą kandidatu į DP pirmininkus dar prieš savaitę patvirtino taryba. Jį pasiūlė dauguma partijos skyrių.

Vienintelis Ukmergės rajono skyrius pretendente į lyderius prieš pat suvažiavimą pasiūlė DP pirmininko pirmąją pavaduotoją L. Graužinienę. Tačiau ši, paraginusi nežaisti demokratijos, savo kandidatūrą atsiėmė.

Kalbėdamas prieš rinkimus V. Uspaskichas teikė ketinąs vėl išvesti savo partiją į viršūnę. Jis tikino, kad Lietuva jam yra ne tik šalis, kurioje gyvena: „Kalbu lietuviškai, nors ir su klaidomis, mąstau lietuviškai, žmoną turiu lietuvę. Lietuva yra mano vaikų tėvynė, todėl tai – Ir mano tėvynė“.

Anot V. Uspaskicho, nuo „darbiečių“ niekas nenukentėjo, todėl jiems reiškiama kritika ir įtarimai esą yra nepagrįsta.

„Galima į mus nusivalyti batus. Galima ir stipresnį žodį pasakyti, bet geriau pasakysiu atskirai. Šlapintis ant savo galvos neleisiu niekam“, - įspėjo politikas.

Už V. Uspaskichą slaptuose rinkimuose balsavo 866 suvažiavimo delegatai. Tik 15 balsavo prieš pasiūlytą kandidatūrą, 12 biuletenių buvo sugadinti.

Vėliau DP pirmininko pavaduotojais išrinkti Loreta Graužinienė, Antanas Bosas, Vydas Gedvilas, Jonas Pinskus, Ona Juknevičienė, Raimondas Mockeliūnas ir Mečislovas Zasčiurinskas. Tarp jų nėra ligšiolinio partijos vadovo Kęstučio Daukšio.

V. Muntianą ir jo bendražygius vadino mutantais

Septintasis DP suvažiavimas, priešingai nei ankstesni, kurie vykdavo Vilniuje, šeštadienį buvo surengtas netoli Kėdainių esančių Vilainių sporto mokyklos salėje. Ši vieta pasirinkta, kadangi V. Uspaskichui yra skirtas namų areštas ir neleidžiama išvykti iš Kėdainių.

Į salę, lydimas „darbiečių“ vadovų, įžengęs V. Uspaskichas buvo sutiktas garsiais stovinčių delegatų plojimais. Jį taip pat atlydėjo žmona Jolanta Blažytė. Iš viso į suvažiavimą atvyko beveik 900 delegatų.

Eilinio DP nario statusą turinčiam V. Uspaskichui delegatai leido kalbėti ne tik apie ligšiolinio pirmininko Kęstučio Daukšio ir tarybos ataskaitą, bet ir komentuoti dabartinę politinę situaciją bei detaliai paaiškinti savo išvykimo į Rusiją aplinkybes. Tai užtruko gerokai ilgiau, nei darbotvarkės ir mandatų komisijos tvirtinimas, kitos procedūros bei svečių pasveikinimai.

V. Uspaskichas kritikavo ir valdančiuosius socialdemokratus, ir opozicinius konservatorius, kurie esą visai sunaikino politinę ideologiją. „Nebeliko nei kairės, nei dešinės. Jokios idėjos nei apačioje, nei viršuje“, - kalbėjo DP įkūrėjas.

Anot jo, Tėvynės sąjungos nariams ir socdemams Europos pinigai susuko protą ir esą vienintelė jų idėja – išlikti valdžioje. „Kaip komunizmo laikais – nori numirti savo postuose“, - ironizavo „darbietis“ ir priminė, kad premjeras, Seimo pirmininkas, teisingumo ministras bei kai kurie kiti pareigūnai yra baigę aukštąsias partines mokyklas.

V. Uspaskichas taip pat piktinosi, kad valstybė, kuriai jis esą paaukojo gražiausius gyvenimo metus, nepadeda be biudžeto dotacijos likusiai DP ir joje dirbantiems žmonėms. Kaip žinoma, Generalinė prokuratūra yra areštavusi šiemet iš biudžeto „darbiečiams“ skirtus beveik 4 mln. litų, o pernai daugiau nei 1 mln. litų dotacija jai nebuvo skirta dėl įstatymų pažeidimų. „Jei organizacija tapo nemoki, valstybė privalo pasirūpinti jos darbuotojais. Tačiau su DP elgiamasi priešingai“, - tvirtino politikas.

Jis su smulkmenomis atpasakojo praėjusių ir šių metų įvykius – kaip esą buvo privestas atsisatydinti iš DP vadovų, kodėl išvyko į gimtąją Rusiją ir kodėl taip ilgai iš jos negrįžo. V. Uspaskichas kartojo negalėjęs grįžti dėl kai kurių Lietuvos politikų veiksmų, priminė viešai jau skelbtą istoriją apie neva planuotą bandymą jį pagrobti ir nužudyti.

„Nebėgau, nesislapsčiau, grįžau, kai maniau esant reikalinga, - kolegoms tvirtino jis. – Galvojau, kodėl Dievas leidžia tokius dalykus. Ne vieną bažnyčią pastatyčiau, dalinau labdarą. Bet supratau, kad Dievas žino, ką daro. Todėl nusprendžiau kurį laiką nevažiuoti į Lietuvą, padėti sustiprėti motinai. Ne baimė mane laikė Rusijoje“.

V. Uspaskichas piktinosi, kad „darbiečiai“ greičiausiai iš nepatyrimo pasidavė socdemų vilionėms valdančiąja koalicija ir padėjo jiems iš Seimo pirmininko posto nuversti Artūrą Paulauską, nepatvirtinti premjeru Zigmanto Balčyčio.

Bene daugiausiai V. Uspaskicho kritikos sulaukė buvęs DP narys, dabartinis Pilietinės demokratijos partijos ir parlamento vadovas Viktoras Muntianas bei šio bendražygiai. „Mutantais vadinu tuos, kurie dirbo su mūsų partija, bet ją paliko ir išėjo. „Mutantas“ yra ne nuo žodžio Muntianas (ši frazė salėje sukėlė plojimų ir juoko audrą – DELFI), bet skamba labai panašiai. Būtent jam ir jo pakalikams šitas žodis skirtas“, - nerinkdamas žodžių, kalbėjo politikas.

Sveikino vienintelis socialliberalas

Suvažiavime kalbėjęs ligšiolinis pirmininkas K. Daukšys džiaugėsi, kad jam pavyko įgyvendinti pernai sau iškeltą uždavinį – išsaugoti partiją tuo metu, kai vyko „totalus jos puolimas“.

Pasak K. Daukšio, per pastaruosius metus, kai jis vadovavo DP, būta skaudžių akimirkų, „kai atskildavo ar išduodavo mūsų partijos žmonės“, kai žiniasklaida puolė ir kaltino neva nebūtais dalykais. „Džiaugiuosi, kad atsilaikėme prieš kadrilį, kurį šoko ėjusieji prieš mus“, - kalbėjo parlamentaras.

K. Daukšys partijos pirmininko rinkimus laimėjo 2006 metų rugpjūtį, kai iš šio posto pasitraukė iš Lietuvos išvykęs V. Uspaskichas.

Vėliau šiam buvo pareikšti įtarimai vadinamojoje DP finansinės veiklos byloje. Generalinė prokuratūra atlieka ikiteisminį tyrimą dėl apgaulingos buhalterinės apskaitos tvarkymo, nusikalstamu būdu įgytų pinigų ar turto legalizavimo ir kitų nusikaltimų. Sugrįžęs į Lietuvą V. Uspaskichas buvo sulaikytas, vėliau teismas skyrė jam kardomąją priemonę – pusės metų namų areštą.

Vienintelis suvažiavime kalbėjęs kitų partijų atstovas – socialliberalas Seimo narys Alvydas Ramanauskas – linkėjo DP „šitame sunkiame ieškojimų kelyje kuo greičiau atrasti save ir įtvirtinti save kaip politinę partiją“.

Į suvažiavimą taip pat atvyko Kinijos ir JAV ambasadų atstovai.

Po suvažiavimo jo dalyviai buvo pakviesti į pramogų centrą „Vikonda“, kur jų laukė vaišėmis nukloti stalai ir dainininkės Irmos Jurgelevičiūtės-Selėnienės koncertas. Vieną dainą - dar Maskvoje įrašytą „Verta“ - atliko ir V. Uspaskichas.

A. Bačiulis: V. Uspaskichas posto nebuvo palikęs

Politikos apžvalgininkai teigia, kad V. Uspaskicho sugrįžimo į Lietuvą priežastis buvo aiški – jis tikėjosi kelti sparnus dar vienam politiniam skrydžiui. Tai, anot jų, akivaizdžiai patvirtina jo siekis būti išrinktam į Seimą Alytaus apygardoje bei sugrįžimas į Darbo partijos pirmininko postą.

Tačiau savaitraščio „Veidas“ apžvalgininkas Audrius Bačiulis teigia, kad realiai šio posto V. Uspaskichas niekada nebuvo palikęs.

Jo teigimu, nėra abejonės, kad DP yra vieno žmogaus partija.

„DP yra paskutinis realus V. Uspaskicho kapitalas Lietuvoje ir pagrindinė jo valdoma kompanija. Verslo rūšis, kuria jis užsiima, yra šiek tiek netradicinė – tai politinis verslas“, – teigė jis.

Anot A. Bačiulio, rinkėjai, kurie vis dar balsuoja už Darbo partiją, niekada nebuvo sąmoningai atsieję jos ir V. Uspaskicho, todėl jo išrinkimas partijos pirmininku negali reabilituoti dėl kaltinimų pašlijusios reputacijos.

„Visi supranta, kad V. Uspaskichas buvo, yra ir bus tos partijos vadas, kol nenumirs arba kol jo nepasodins į kalėjimą. O reabilituoti V. Uspaskichą gali tik prokurorai, kurie, beje, labai neskuba vykdyti savo darbų“, – lrt.lt sakė „Veido“ apžvalgininkas.

Jam kyla įtarimų, kad prokuratūros veiksmus kažkas prilaiko.

„Nepamirškime, kad V. Uspaskichas žino labai daug apie visą dabartinę valdančiąją koaliciją. Ir ne tik nuo tų laikų, kai jis buvo Vyriausybės narys, o nuo 1997-1998 metų“, – tvirtino apžvalgininkas.

A. Bačiulis teigia, kad V. Uspaskichas žino itin daug apie socialdemokratus, Kazimierą Prunskienę, o savo buvusius partijos kolegas – dabartinę Pilietinės demokratijos partiją – „pažįsta kaip nuluptus“.

„Jeigu jis pradėtų šnekėti...“ – ironiškai nutęsė A. Bačiulis.

Paklaustas, kokius politinės kultūros reiškinius primena V. Uspaskicho išrinkimas, Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Egidijus Aleksandravičius lrt.lt teigė, kad Darbo partijos kontekste apie politinę kultūrą apskritai negali būti nė kalbos.

„Net 1940 metų Liaudies Seimo žmonės turėjo kažkokių idėjų ir dalis jų galėjo apsigauti dėl to, ką stalinizmas iš tikrųjų jau buvo nuveikęs.

Ta publika, kuri susirinkusi aplink V. Uspaskichą, yra nieko bendra su politine kultūra neturintys žmonės ir tikriausiai net nesupranta, apie ką mes dabar kalbame. Žemiau nukristi nėra kur“, – teigė istorikas.