Jos kolega S.Girdauskas Tailande sėmėsi patirties konferencijoje apie sportą, žinių apie psichinę sveikatą ir kurtumą iš Pietų Afrikos Respublikos atsivežė Vincė Vaidevutė Markevičienė, o Vilija Vertelienė Gvianoje diskutavo kosminės erdvės gynybos klausimais, grupė Seimo narių Maroke rūpinosi būsto ir gyvenamosios vietos aplinkos subtilybėmis.

Kiti parlamentarai tuo metu tikriausiai viešėjo Kenijoje ar Nigerijoje, Šri Lankos Demokratinėje Socialistinėje Respublikoje ar Singapūre, Mozambike, Katare, o gal ruošėsi kelionei į Trinidado ir Tobago Respubliką bei Burkina Faso valstybę.

Kaip „Valstiečių laikraštį“ informavo Seimo Parlamentinių ryšių skyriaus vedėja Sigita Trainauskienė, šįmet Seimo nariai vyko į 468 komandiruotes ir 39 keliones. Tačiau keliavo gerokai daugiau parlamentarų, nes į komandiruotes ar keliones Seimo nariai dažnai važiuoja po kelis.

2005–aisiais keliautojams Seimo kanceliarija skyrė 2 mln. Lt, 2006 m. ir šįmet – po 3 mln. Lt, o kitiems metams jau planuojama šiek tiek didesnė suma – kelionės brangsta, o parlamentarų akiratis plečiasi.

Lyderis keliavo 89 kartus

Pagal kelionių kryptis parlamentarai, užmiršdami politines pažiūras, buriasi į tarpparlamentines grupes. Iš viso yra net 53 tokios grupės. Tačiau kai kurie parlamentarai turi labai plačius interesus, todėl savo brangias jėgas skiria ne vienai ar kelioms grupėms, bet keliolikai ar keliasdešimčiai. Pagal šį kriterijų pirmauja tarpparlamentinės grupės su Libanu pirmininkas Egidijus Vareikis. Šį parlamentarą vertėtų išskirtinai paminėti. Jis ne tik dalyvauja net 36 tarpparlamentinėse grupėse, bet ir keliauja negailėdamas savo sveikatos. Dėl mūsų stengiasi, kad mes geriau gyventume. Per trejus metus E.Vareikio sąskaitoje – net 89 komandiruotės ir kelionės. Šis parlamentaras labiau nei jo kolegos pamėgo egzotiškus kraštus. Per trejus metus jis jau du kartus apsilankė Kenijoje ir Pietų Afrikos Respublikoje (PAR), po kartą lankėsi Nigerijoje, Naujojoje Zelandijoje, Singapūre, Tailande, Australijoje, Mozambike, Tanzanijoje, Katare, Kuboje ir kt.

Pasikalbėti su E.Vareikiu nepavyko, tikriausiai jis buvo kelionėje. Nelengva šį Seimo narį pagauti už skverno, nes Lietuvoje jis – retokas svečias. Panagrinėkime šio Seimo nario darbotvarkę. Pavyzdžiui, šių metų kovą jis dalyvavo net keturiose kelionėse: 6–9 d. lankėsi Kišiniove, 11–17 d. – Strasbūre ir Paryžiuje, 23–25 d. – Kadenabijoje, 27–29 – vėl Strasbūre. Taigi iš viso per mėnesį išvykose jis buvo net 17 dienų.

Prašau neabejoti – E.Vareikis į paminėtas šalis vyksta vedamas tik gerų paskatų. Pavyzdžiui, Nigerijoje jis dalyvavo seminare „Konfliktų sprendimai ir lyčių lygybės klausimai: regioninių parlamentų vaidmuo“. Ataskaitoje parlamentaras rašo, kad jam teko garbė kalbėti atidarant minėtą seminarą. Tanzanijoje E.Vareikis dalyvavo parlamentarų prieš korupciją Afrikoje forume, Mozambike – konferencijoje apie parlamentarų pastangas kovojant su AIDS ir vaikų problemomis, Kenijoje – konferencijoje demokratijos ir taikos Didžiųjų Ežerų regione klausimais. Turite suprasti – paminėti klausimai Lietuvai yra gyvybiškai svarbūs.

Vilioja egzotiški kraštai

Garbingą antrąją vietą keliautojų sąraše užima Emanuelis Zingeris. Jis per šią kadenciją keliavo 72 kartus. Turbūt nesunkiai atspėsite, į kurią šalį šis parlamentaras užsuka dažniausiai. Žinoma – į Pažadėtąją žemę Izraelį. Joje parlamentaras lankosi kasmet. Tikėkimės, kad užsimena ir apie Rainių skerdiko Nachmano Dušanskio išdavimo Lietuvai reikalus.

Trečioje vietoje – dažnai ir garsiai neturtingųjų interesus ginanti Birutė Vėsaitė. Tikra darbštuolė – keliavo 63 kartus ir aplenkė Arminą Lydeką (54) ir G.Jakavonį (48). Šis penketukas nušluostė nosį net Seimo Užsienio reikalų komiteto vadovams Justinui Karosui (44 kartai) ir Audriui Ažubaliui (46 kartai).

Garbingam keliavusių į egzotines šalis būrui, be minėtų parlamentarų, dar priklauso A.Pekeliūnas ir A.Bosas, apsilankę Maroke ir Kinijoje, J.Zinkevičiūtė – Kamerūne, R.Juknevičienė – Pakistane, R. Ačas, P.Auštrevičius ir K.Glaveckas – Kinijoje, o Taivane – V.Vertelienė, A.M.Pavilionienė, A.Paulauskas, O Valiukevičiūtė ir V.M.Čigriejienė. Pastarajai parlamentarei nesiseka. Ji keliauja ne taip dažnai, kaip norėtų, nes dalyvauja net 30 tarpparlamentinių grupių. Ir ne bet kokių!

Nuo Trinidado ir Tobago iki Filipinų

V.M.Čigriejienė savo jėgas skyrė tarpparlamentinių ryšių su Trinidado ir Tobago Respublika, su Filipinų Respublika, su PAR ir su Šri Lankos Demokratine Socialistine Respublika ir kitoms grupėms. Parlamentarės bendraminčiu galime laikyti Bronių Bradauską. Jis irgi nusitaikė į paminėtas šalis, bet neliko jėgų Trinidadui.

„Niekas manęs nevertė, tiesiog pats įsirašiau, pagalvojau, kad bus įdomu pabendrauti su šių šalių ambasadoriais, jeigu atostogaučiau tose šalyse. Tačiau nusivyliau – nieko gero tos grupės neveikia“, – neslepia B.Bradauskas.

Į Trinidado ir Tobago pusę žiūrėjo ir Ramūnas Garbaravičius: „Trinidado ir Tobago futbolo komanda žaidė pasaulio čempionate, ją visi skriaudė, tai ir įsirašiau norėdamas ją nors taip paremti. Kam kilo ši idėja? Šiai grupei vadovauja Saulius Pečeliūnas, tai tikriausiai jis ir buvo iniciatorius. Šiaip jokių realių veiksmų ši grupė neatliko, arba aš nedalyvavau, nieko negirdėjau“, – sako R.Garbaravičius.

Į Filipinus buvo nusitaikęs ir Jonas Ramonas, tačiau jam nesiseka: „Tik 2005 m. buvau išvykęs į Taliną, o paskui tuometinis Seimo pirmininkas A.Paulauskas liepė manęs nebeišleisti į užsienį. O gal netinku į kompanijas, taip ir trinuosi Lietuvoje“.

Tarpparlamentinių ryšių su Filipinų Respublika grupei vadovaujantis Gintautas Mykolaitis neslepia: „Turiu prisipažinti, kad šioje srityje man nelabai sekasi. Kai tik pasikeitė filipiniečių atstovas, tai bendradarbiavimas ir sužlugo. Mes juos gal jau tris kartus raštu kvietėme apsilankyti Lietuvoje, tačiau filipiniečiai net neatsakė“.

Steigėjai tikisi daugiau keliauti

Seimas skiria lėšų tik aktyviausioms tarpparlamentinėms grupėms. Reikia samdyti sekretorę ir šiaip yra išlaidų. Silpnai dirbančioms grupėms, pasak Seimo pirmininko pavaduotojo Algio Čapliko ir A.Ažubalio, parama neskiriama ir jokios naudos iš dalyvavimo grupėse parlamentarai neturi. Tačiau G.Mykolaitis su VL buvo atviresnis: „Nors finansavimo nėra, tačiau numatyta, kad per kadenciją ne daugiau kaip keturi grupės nariai gali vykti į svečius, tokia kelionė finansuojama. Kai svečiai atvyksta į Lietuvą – juos tik pavaišiname pietumis“.

Labai vienišas tarp minėtų kolegų stoviniuoja Julius Veselka. Iš tikrųjų J.Veselka įrašytas į keturias grupes, tačiau prisimena, kad yra tik grupės su Kuba narys. Kodėl toks neaktyvus? Kur dingo jūsų entuziazmas, ar jau pavargote irkluoti politikos vandenyse?

„Oi... kaip čia švelniau pasakius. Iš tikrųjų šitos grupės nieko neveikia. Paprasčiausiai kai kuriems Seimo nariams labai norisi tapti grupės vadovais, nes atsiranda daugiau galimybių, kad būtent juos pakvies į kokią nors Barbadoso ar Kuko salų valstybę, tai jie labai stengiasi suburti tokias grupes“, – atskleidžia dar vieną priežastį J.Veselka.

Už Seimo narių komandiruotes atsakingas Seimo pirmininko pavaduotojas Algis Čaplikas sako, kad pernai patvirtinta nauja tvarka dėl komandiruočių parlamentarų užmojus šiek tiek sumažino.

„Šįmet kelionių buvo šiek tiek mažiau ir jos labiau tikslingos. Tačiau dar reikia tobulinti tvarką, nes kai kurie mano kolegos suranda plyšių. Apskritai Lietuvos parlamentarai jau garsėja kaip vieni labiausiai keliaujančių politikų pasaulyje“, – sako A.Čaplikas.

Šaltinis
„Valstiečių laikraštis“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją