Pasak Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT), šiuo metu Lietuvoje įregistruotos 1329 vaistinės ir jų filialai ir tai yra 108 vaistinėmis ar filialais daugiau nei pernai.

Rugsėjį kaimo vaistinės išplatino kolektyvinį pareiškimą, kuriame reiškė nerimą, jog įvedus kompensuojamų vaistų kvotas bei sumažinus vaistų antkainius, sumažės kaimo vaistinių apyvarta ir dalį jų teks uždaryti.

Tuo tarpu SAM Farmacijos departamento Farmacijos skyriaus viršininkė Irma Medžiaušaitė ketvirtadienį BNS sakė, jog vaistinių padaugėjo ne kaimuose, o miestuose. Anot jos, kaimuose vaistinių tikrai trūksta ir dėl to kaimo gyventojai blogiau aprūpinami vaistais.

SAM duomenimis, šiuo metu yra 157 kaimo vaistinės.

I.Medžiaušaitė pripažino, jog dėl kvotų ir vaistų antkainių sumažinimo vaistinių apyvarta sumažėjo 20-30 proc. "Kaimo vaistinėms tai reikšmingi procentai ir joms gali iškilti grėsmė dėl išlikimo", - sakė I.Medžiaušaitė.

Ji tvirtino, jog kaimo vaistinės, siekdamos tinkamo kompensuojamųjų vaistų išdavimo kaimo gyventojams, turėtų ieškoti papildomo finansavimo iš rajonų savivaldybių lėšų. Tam tikslui, anot I.Medžiaušaitės, savivaldybės turės parengti kompensuojamųjų vaistų išdavimo gyventojams per kaimo vaistines programas.

Kaip pranešė SAM, atsižvelgiant į vaistinių poreikius artimiausiu metu bus keičiami atitinkami SAM dokumentai, kuriuose bus siūloma geriau aprūpinti kaimo gyventojus vaistais.