Nuo liepos vidurio nepakeliamas, kiekvieną akimirką nebūtimi grėsusias kančias kentusi D.Budrevičienė pagaliau namie. Artimųjų šiluma ji džiaugėsi vos kelias dienas. Nusilpusią, sunkiai vaikštančią moterį namiškiai šiandien veš į sanatoriją. Viliamasi, kad pankreatito nualintai moteriai tolesnis gydymas padės greičiau atsistoti ant kojų.

"Visi suprantame, kad tokia, kokia buvo, Dalia niekada nebebus. Tiek iškentusi, sveikatos ji neatgaus, iki pat gyvenimo pabaigos teks valgyti vien nesūdytas košes ir vartoti begalę vaistų. Labai džiaugiamės, jog žmonos gyvybė išgelbėta, tačiau graužiamės, kad jos gyvenimas sugriautas", - LŽ atviravo D.Budrevičienės vyras Algirdas Budrevičius.

Ligai nepasidavė

Pirmas ūmaus pankreatito priepuolis D.Budrevičienę ištiko liepos 18-ąją. Nepakenčiamo skausmo sukaustyta moteris tądien pateko į Panevėžio ligoninę, o po kelių dienų dėl itin sunkios būklės buvo nuvežta į Vilniaus Santariškių klinikas. Per visą ligos laiką moteris daug kartų buvo be sąmonės, jos gyvybę palaikė medicininiai aparatai. Ji buvo net penkis kartus operuota.

D.Budrevičienės būklė visą laiką buvo itin sunki, kartais ir kritinė. Tačiau 49 metų moteris, pastarąjį savo gimtadienį sutikusi ligoninėje, nepasidavė ligai.

"Dalia neatsidžiaugia pagaliau atsidūrusi savo lovoje, iš kurios ji dar labai sunkiai pasikelia. Apie močiutę glaustosi mūsų vaikaitė, nuo jos nesitraukia šeimininkės išsiilgęs šunelis Dikas. Jis ir skaidrino mano vienatvės ir nerimo dienas", - LŽ prisipažino A.Budrevičius. Paklaustas, ar žmona ir toliau pasiryžusi kovoti teismuose dėl prarastos sveikatos, vyras atsakė, kad dabar ne laikas apie tai kalbėti. "Pirmiausia Daliai reikia kaip nors pakilti iš patalo", - pabrėžė moters vyras.

Reikšmingi pokyčiai

Krekenavos agrofirmos buvusios mėsos sūdytojos gyvenimas iš esmės pasikeitė baigiantis 2006-ųjų žiemai. Tuomet į Krekenavą pelnytis rinkėjų dėmesio atvykusiam tuometiniam Darbo partijos lyderiui Viktorui Uspaskichui moteris viešai išrėžė, jog su jo vardu siejamoje bendrovėje uždirbtus pinigus žmonės gauna vokeliuose. D.Budrevičienė kaipmat neteko darbo, buvę darbdaviai ėmė ją tampyti po teismus esą už šmeižtą.

Ilgiau nei metus trukę teismai D.Budrevičienei buvo pergalingi, nes visus be išimties ji laimėjo. Negana to, kovingąją moterį Lietuvos žmogaus teisių stebėjimo institutas pagerbė ir suteikė 2006 metų žmogaus teisių šauklės vardą, o prezidentas Valdas Adamkus apdovanojo ordinu "Už nuopelnus Lietuvai".

Po visų šių įvykių nemažai žmonių buvusiai mėsos sūdytojai tapšnojo per petį, tvirtino, kad būtent ji nuplėšė V.Uspaskichui kaukę, nes įrodė, kad jo šlovė - tik tariama.

Nors sulaukė daug pagyrų ir dėmesio, D.Budrevičienė pusantrų metų negavo darbo. Artimieji neabejoja, kad ilgalaikis nedarbas, lydimas begalės teismų, ir buvo moters sunkios ligos priežastis.

Gins K.Čilinsko dukra

Advokatas Kęstutis Čilinskas, visuose teismuose gynęs D.Budrevičienę, o neseniai išrinktas Seimo nariu, LŽ priminė, kad dar prieš tapdamas parlamentaru Panevėžio apygardos teismui įteikė ieškinį. Juo reikalaujama, kad Krekenavos agrofirma D.Budrevičienei sumokėtų pusę milijono litų už padarytą moralinę žalą. K.Čilinsko teigimu, atsakydama į jo pateiktą ieškinį Krekenavos agrofirma pareiškė D.Budrevičienei nemokėsianti nė cento.

"Gavęs šį atsakymą parašiau į jį atsiliepimą ir įteikiau teismui. Tačiau teisme ginti D.Budrevičienės nebegalėsiu. Tai daryti man neleidžia Seimo nario statusas", - pabrėžė K.Čilinskas. Jis sakė, jog dar su ligoninėje gulinčia D.Budrevičiene buvo susitarta, kad teisme ją gins advokatų K.Čilinsko ir R.Brazauskienės kontoros advokatė bei K.Čilinsko dukra Rūta Čilinskaitė.