Vėliau paaiškėjo, kad jai trūko limfinis latakas. Kūno kultūros mokytojas Stanislovas Motula moksleivius paliko vienus ir išėjo į kitą patalpą užpildyti klasės žurnalo.

Mokytojas užtruko tik penkias minutes. Per tą laiką dešimtokės nuskubėjo į treniruoklių salę. I.Valiukaitė pakėlė maždaug 40 kg sveriančią štangą, tačiau jos neišlaikė. Štanga nukrito ant pilvo.

Apie nelaimę buvo pranešta greitajai pagalbai. Tačiau felčerė-dispečerė atsakė, kad greitosios pagalbos automobilis greitai neatvažiuos.

Dešimtokę į Jurbarko ligoninę nuvežė S.Motula. Čia jai liepė nueiti į Pirminės sveikatos priežiūros centrą. Moksleivė gydytojo laukė daugiau nei valandą, kiti ligoniai neleido be eilės jai įeiti į kabinetą.

"Mergaitei skaudėjo pilvą, bet man nepasirodė, kad ji būtų rimtai susižeidusi, todėl liepiau jai eiti namo", - sakė I.Valiukaitę apžiūrėjęs chirurgas Robertas Skirkevičius. Gydytojas moksleivei atidavė tyrimo rezultatus ir paaiškino, ką daryti, jeigu pasijustų blogiau.

Naktį I.Valiukaitė jautėsi blogai, tačiau ryte ji nusprendė eiti į mokyklą. Pusiaukelėje dešimtokė nualpo. Apie sąmonės netekusią merginą moksleiviai pranešė gimnazijos direktoriui Alvydui Januškevičiui. Inga mokyklos autobusiuku buvo nuvežta į ligoninę.

Dukters aplankyti atvažiavęs Eugenijus Valiukas paprašė siuntimo į Vilnių. (Išsiskyrus tėvams, moksleivė iš sostinės persikėlė į Jurbarką ir gimnaziją čia pradėjo lankyti praėjusią žiemą.) Budintis gydytojas vyriškį ėmė raminti, jog jo dukteriai nėra taip blogai, kad ją reikėtų vežti į sostinę.

Kai verslininkas pareiškė, jog dukterį išsiveš savo automobiliu, chirurgijos skyriaus vedėjas Rimgaudas Bružas sutiko, kad Ingą į ligoninę nuvežtų greitosios pagalbos automobilis. Gydytojas parašė siuntimą į Kauną, trečiojo lygio ligoninę, bet E.Valiukas savo iniciatyva dukrą nuvežė į sostinę.

Anot chirurgijos skyriaus vedėjo, I.Valiukaitę, kuri patyrė sunkią traumą, vežti buvo rizikinga: "Galėjo bet kada prasidėti kraujavimas. Stebėjome jos būklę, darėme tyrimus ir, jeigu būtų reikėję ją operuoti, būtume tai darę patys arba kvietę gydytoją".

Vis dėlto medikas pripažino, kad moksleivę į ligoninę reikėjo guldyti iš karto po traumos.