"Metus ji (I. Degutienė - BNS) buvo tiesioginė pono Kuncos viršininkė, tai kodėl neatsistatydina?", trečiadienį spaudos konferencijoje teigė A. Sysas.

Vyriausybė Vinco Kuncos atleidimą iš užimamų pareigų patvirtino pirmadienį.

Pasak A. Syso, šioje situacijoje atpirkimo ožiu tapo "Sodros" valdybos pirmininkas, kuriam tiesiogiai vadovavo I. Degutienė, kuris, beje, be ministrės žinios negalėjo pasirašyti įsakymų.

Seimo narys tvirtino, kad būtent socialinės apsaugos ir darbo ministrė yra atsakinga už socialinės apsaugos politiką, kuria negalima džiaugtis dėl didėjančio nedarbo bei galiojančių ar parengtų įstatymo projektų.

A. Syso nuomone, atsakomybę "dėl tų optimistinių, rožinių ("Sodros" - BNS) biudžetų, kurie buvo tvirtinami kiekvienais metais" turėtų prisiimti ir Seimo socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkė Birutė Visokavičienė.

Tačiau Seimo narys mano, kad V. Kunca iš užimamų pareigų reikėjo atleisti dar seniau.

Vyriausybė paskelbė, kad po savaitės - tai turėtų būti kitą pirmadienį - paskirs naują "Sodros" direktorių.

"Tai kaip jis bus skirtas? Ar vėl tiktai nuspręs ministrė ar ministras pirmininkas, ar bus laikomasi tam tikrų žaidimo taisyklių, kurios lyg tai įtvirtintos įstatymuose", teigė A. Sysas.

Pasak jo, šį penktadienį "Sodros" trišalės tarybos posėdžio darbotvarkėje nenumatyta svarstyti naujos fondo direktoriaus kandidatūros.

Seimo narys sakė nenustebs, jei "vadovauti "Sodrai" bus paskirtas žmogus, kuris pasakys, kad atėjo nepadidinti įmokų surinkimo, o atėjo tam, kad sujungti socialinio draudimo biudžetą su valstybės biudžetu". Pasak A. Syso, tai padaryti norima dėl geresnio įmokų surinkimo į "Sodros" biudžetą nei į valstybės.

A. Syso nuomone, vadovo pakeitimas neišspręs finansinių "Sodros" problemų. Jis siūlo gautomis už parduotas "Lietuvos telekomo" akcijas lėšomis pirmiausia dengti "Sodros", Sveikatos draudimo ir Bankrutuojančių įmonių fondo skolas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją