„Mūsų žiniomis, ta informacija (bendrovių akcijų įvertinimas – red. past.) yra riboto naudojimo ir ja disponavo valstybės tarnautojai. Tai, kad ji atsidūrė pirmuose dienraščių puslapiuose, švelniai tariant, mums kelia nuostabą“, - kalbėjo VPK pirmininkė Vilija Nausėdaitė.

Komisija prašo ministro įspėti ir priminti savo komandos nariams, kad jie laikytųsi riboto naudojimo informacijos sklaidos reikalavimų ir užtikrintų duomenų konfidencialumą iki jų viešo paskelbimo.

Pasak V.Nausėdaitės, šiandien ar ryt planuojamas paskelbti oficialus Rytų skirstomųjų tinklų (RST), Vakarų skirstomųjų tinklų (VST) ir „Lietuvos energijos“ akcijų įvertinimas pirmiausiai turi būti pateiktas per Vilniaus vertybinių popierių biržos sistemą.

Vis daugiau pažeidimų

VPK randa vis daugiau įrodymų ir duomenų, kad paskelbus apie nacionalinio investavimo formavimą rinkos dalyviai ėmė manipuliuoti rinka ir, greičiausiai siekdami pasipelnyti, veikė nesilaikydami prekybos biržoje taisyklių.

Komisija išsiuntė raštą „Lietuvos energijai“, kuriame prašo atsakyti į klausimus dėl išankstinio informacijos, kuri gali būti traktuojama kaip esminė, pateikimo per žiniasklaidos priemones, o ne biržos sistemą.

„Pateikėme paklausimą dėl tokių veiksmų, o gavę atsakymą spręsime, kokių veiksmų imtis“, - kalbėjo V.Nausėdaitė. Ji leido suprasti, kad VPK įdėmiai stebi situaciją rinkoje, ypatingą dėmesį skirdama energetikos sektoriui.

Įspėjo investuotojus

Tuo tarpu Vilniaus vertybinių popierių birža yra bejėgė prieš galimą manipuliaciją rinkoje ir neoficialios informacijos apie energetikos bendroves skleidimą.

„Nei birža, nei įmonės negalėjo užkirsti kelio šiai informacijai, negali jos paneigti, nes neturi oficialių duomenų“, - kalbėjo V.Nausėdaitė.

Jos įsitikinimu, birža pakankamai padarė laikinai stabdydama prekybą akcijomis pirmadienį, o vakar energetikos bendrovėms suteikusi stebimųjų statusą. To pakanka įspėti užsienio investuotojus, kurių interesai šioje situacijoje labiausiai pažeidžiami.

Ji apgailestauja, kad dėl politinių interesų situacija tapo nekontroliuojama, neužtikrinamas visiškas skaidrumas bei informacijos konfidencialumas.

Vilniaus vertybinių popierių biržos Rinkos operacijų departamento direktorius Saulius Malinauskas mano, kad informacijos apie nacionalinio investuotojo bendrovės formavime dalyvaujančių įmonių akcijų vertinimą paskleidimu turėtų susidomėti priežiūros institucijos.

Praėjusį trečiadienį buvo paskelbti neoficialūs VST, RST ir „Lietuvos energijos“ vertinimo rezultatai. Juose VST įvertinta gerokai brangiau nei RST.