DELFI žiniomis, konservatoriai turi surinkę pakankamai parašų interpeliacijos procedūrai pradėti, tačiau dar nėra užsitikrinę 26 balsų daugumos, reikalingos norint nuversti vicemerą.

„Pirmieji parašai sudėti savaitės pradžioje, jų kiekis pakankamas - daugiau nei 17. Šiuo metu dokumentas keliauja per tarybos narių rankas, parašų skaičius didėja. Mes turime pažadus iš daugelio frakcijų narių, taip pat ir iš valdančiųjų liberaldemokratų ir socialdemokratų, bet negalime būti garantuoti, kad jiems pasirašyti nesutrukdys frakcijų vadovai", - kalbėjo Tėvynės sąjungos frakcijos seniūnas Kęstutis Masiulis.

Interpeliacijos iniciatoriai ketina prašyti dar lapkričio mėnesį sušaukti atskirą tarybos posėdį, per kurį kels nepasitikėjimo vicemeru klausimą.

Vienu iš interpeliacijos vicemerui motyvų yra jam nepalankus Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos sprendimas. Etikos sargai yra nustatę, kad A. Štaras neišvengė interesų konflikto dalyvaudamas sostinės savivaldybės tarybos posėdyje, kai buvo svarstomas su statybų bendrove „Eika" susijęs klausimas.

A.Štaras anksčiau yra dirbęs „Eikos" direktoriaus pavaduotoju.

Konservatorių teigimu, tapęs vicemeru A. Štaras „ne kartą pasireiškė, kaip uolus „Eikos" interesų gynėjas".

Savo ruoštu A. Štaras ketvirtadienį žurnalistams pareiškė, kad konservatorių frakcijos atstovai patys turi interesų statybų versle.

„Du jų frakcijos nariai dirba kompanijoje, kuri nori statyti namą Žvėryne, visai šalia kito sklypo ribos. Kai aš šiems jų planams pasipriešinau kolegijos posėdyje, prasidėjo puolimas", - teigė Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas.

Tėvynės sąjungos frakcijos narys Vilius Navickas yra bendrovės „Euro-Construct" direktorius. Toje pačioje bendrovėje dirba ir kitas konservatorius Vidas Urbonavičius.

A. Štaro teigimu, jo nuvertimo siekia ir Artūro Zuoko vadovaujami liberalcentristai bei su jais siejamos verslo grupės.

Tai yra jau antras opozicijos bandymas inicijuoti nepasitikėjimą Vilniaus vadovais. Vasarą konservatoriai mėgino surengti interpeliaciją sostinės merui Juozui Imbrasui, tačiau nesulaukė Liberalų sąjūdžio paramos ir procedūros net nepradėjo.

Vilniaus meras arba vicemeras gali būti nuversti jei už tokį sprendimą balsuos ne mažiau kaip pusę visų tarybos narių. Jeigu sprendimas dėl nepasitikėjimo bus pateiktas balsavimui ir nebus priimtas, šį klausimą pakartotinai svarstyti bus galima tik po metų.

Vilniaus savivaldybės taryboje valdančiąją koaliciją sudaro partija „Tvarka ir teisingumas“ (14 vietų), Lietuvos socialdemokratų partija (6) ir Lietuvos lenkų rinkimų akcija (6). Opozicijoje dirba Liberalų ir centro sąjunga (9), Tėvynės sąjunga (10) ir Lietuvos rusų sąjunga (2). Opozicine frakcija save vadina ir Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio atstovai (4), tačiau jie yra padėję daugumai meru išrinkti liberaldemokratą J. Imbrasą ir už tai gavę vicemero postą.