Kaltina burtus

Kad savaitgalį Panevėžio rajono Krekenavos miškuose akių žvitrumą ir rankų taiklumą bandys merai, visuomenei neskelbiama. Panevėžio rajono meras Povilas Žagunis, išgirdęs, kad žurnalistai domisi neeilinės medžioklės smulkmenomis, išsitarė: negi norite mums dieną sugadinti?

Pasak jo, kad savivaldybių vadovai neformaliam susitikimui rinksis Panevėžio rajone, lėmė burtai. P.Žagunio nuomone, į medžioklę turėtų suvažiuoti apie dvidešimt merų. „Kad visi šešiasdešimt susirinktų, maža tikimybė – vieni nemedžioja, kiti užsiėmę“, – „Sekundei“ aiškino Panevėžio rajono meras.

Jis pats praėjusiais metais užimtas rinkimų rūpesčiais nedalyvavo asociacijos organizuotose medžioklėse. Pernai medžiojančių merų būrelis pramogauti rinkosi du kartus – į Šiaulių ir Vilkaviškio rajonų miškus.

Reikalai – užkulisiuose

Nuo 1986 metų medžiotojo bilietą turintis P.Žagunis tikina tapęs meru ištrūkti pamedžioti progų randantis vis mažiau.

„Anksčiau sakydavau, kad man į sanatorijas nereikia, pakanka dvidešimčiai dienų per metus išvažiuoti į mišką. Dabar jau tiek sau leisti nebegaliu. Pernai gal tik penkis kartus buvau išsirengęs medžioti“, – aiškino meras.

Nuo aštuntos ryto sekmadienį medžioklę pradėsiantys savivaldybių vadovai miške planuoja užsibūti bent iki 17 valandos. „Dar suspėsiu referendume dėl savivaldybių perskirstymo savo nuomonę pareikšti“, – tikina meras.

Anot jo, tai, kad medžioklės laikas sutapo su apklausa, kurios metu Panevėžio rajono gyventojai pareikš savo valią dėl prisijungimo prie miesto Savivaldybės, tėra atsitiktinumas: įsakymas dėl referendumo pasirašytas tik spalio 18-ąją, o medžioklė planuota gerokai anksčiau.

P.Žagunis įsitikinęs: papramogauti suvažiavusių merų būrelyje tarnybiniai klausimai nebus sprendžiami. Ir medžioklės pratęsimo neva taip pat nenumatoma. „Teko man ir tarybiniais laikais pamedžioti su valdžia, bet nepastebėjau, kad koks reikšmingas klausimas būtų sprendžiamas, nebent užkulisiuose“, – prisiminė P.Žagunis.

Karaliaus nebuvo

Savivaldybių asociacijos direktorius Vytautas Kvietkauskas medžioklės dalyvių nenorėjo įvardyti. Anot jo, susirinkti turėtų apie penkiolika merų.

„Kas dalyvauja, pamatysime, kai atvyks. O kvietimai išsiųsti visiems“, – aiškino V.Kvietkauskas.

Jis tikino, kad per metus suplanuojamos trys medžioklės merams. Šiemet kol kas tik pirmoji. Šalies merai dar ketina rinktis į medžiotojams įdomiausias ančių ir zuikių medžiokles. Panevėžio rajono miškai, direktoriaus teigimu, pasirinkti kaip tinkamiausi medžioklei su varovais.

„Panevėžio rajone daug šernų, jie kenkia valstiečiams. O, pavyzdžiui, zuikių medžioklės geriausios Suvalkijoje“, – aiškino V.Kvietkauskas.

Tradiciškai po medžioklės bus renkamas medžiotojų karalius. Pernai medžioklėje Šiaulių rajone tituluoti nebuvo ką – nepavyko sumedžioti nė vieno laimikio.

„Bet merams reikia ne tiek pamedžioti, kiek pabūti gamtoje, pabendrauti“, – tokių suėjimų prasmę „Sekundei“ aiškino asociacijos direktorius.

Išlenkia ir „čierkutę“

Elitinei medžioklei vadovaus vieno iš 28-ių Panevėžio rajono medžiotojų klubo „Ąžuolytė“ pirmininkas Gediminas Galgatavičius. Šiam klubui jau daugelį metų priklauso buvęs Panevėžio rajono meras, Seimo narys Alfredas Pekeliūnas.

G.Galgatavičius, užklaustas apie būsimą medžioklę, pareiškė nieko apie suvažiuosiančius merus nėra girdėjęs.

A.Pekeliūnas, pradėjus domėtis apie medžioklės ypatumus, suskubo apsidrausti. „O kodėl teiraujatės?“ – paklausė seimūnas. Tik išgirdęs, kad savo nuomonę jau išsakė jo įpėdinis P.Žagunis, Seimo narys tapo atviresnis ir pripažino taip pat gavęs kvietimą į medžioklę.

„Esu su merais medžiojęs Kupiškio, Šiaulių rajonuose. Tokioje aplinkoje truputį pasidalijama problemomis, aktualiomis merams, pakalbama apie biudžetą, žodžiu, pabendraujama neformalioje aplinkoje“, – pasakojo A.Pekeliūnas. Po medžioklės, anot jo, merai ir „čierkutę“ išlenkia. „Bet ne daugiau“, – patikino seimūnas.

Jau dešimtmetį medžiotojo bilietą turintis Panevėžio miesto meras Vitas Matuzas sekmadienį prie kolegų vis dėlto neprisijungs.

„Dar nesu dalyvavęs nė vienoje medžioklėje ir nedalyvausiu. Man gaila žvėrelių“, – atsisakymą aiškino miesto vadovas.

V.Matuzas teigė į medžiotojų būrelį įsirašęs tik tam, kad turėtų ginklą ir juo galėtų šaudyti šaudykloje. Tačiau su medžiokliniais šautuvais po miškus klaidžiojančių kolegų tikino nesmerkiantis.

„Geriau miške pasivaikščioti nei prie butelio rinktis“, – padarė išvadą V.Matuzas.