"Ne tik Jums, bet ir mums svarbi diena pasitikti Jus čia, Lietuvoje. Dirbdamas svetur Jūs mylėjote Lietuvą ir nepamiršote jos", - sakė V. Adamkus.

Prezidentas V. Adamkus pabrėžė, kad J. Mekas, laisvame pasaulyje turėdamas pasirinkimą daryti tai, ką nori, pasirinko Lietuvą ir jos garsinimą.

"Už tai lietuvių tauta Jums ypač dėkinga", - sakė Lietuvos vadovas, J. Mekui įteikęs dekreto, kuriame nurodyta išimties tvarka suteikti Lietuvos pilietybę, kopiją.

Lietuvoje gimęs ir užaugęs J. Mekas yra ne kartą pabrėžęs, kad niekada nebuvo atsisakęs Lietuvos pilietybės, kad visada buvo, yra ir bus Lietuvos piliečiu.

Antradienį J. Mekas oficialiai prisieks Lietuvai, jam bus įteiktas Lietuvos piliečio pasas. Namo į Niujorką menininkas, šįkart Vilniuje viešintis su sūnumi Sebastianu, išskris trečiadienio rytą.

Gruodžio 24-ąją 85 metų jubiliejų švęsiantis J. Mekas yra gimęs Biržų krašte, Semeniškių kaime. Okupacijos metais jis dalyvavo antinacinėje ir antisovietinėje pogrindinėje veikloje. 1944 m. kartu su broliu Adolfu buvo priverstas pasitraukti iš Lietuvos ir pateko į karo belaisvių stovyklą Vokietijoje.

Po karo emigravęs į JAV pradėjo kurti filmus, kurie šiandien vadinami kino avangardo klasika, įkūrė avangardinio kino archyvą (Anthology Film Archives).

Už nuopelnus kino menui J. Mekas apdovanotas JAV ir Vakarų Europoje. Lietuvoje J. Mekas apdovanotas Nacionaline kultūros ir meno premija bei ordino "Už nuopelnus Lietuvai" Didžiuoju Kryžiumi.