Ši žinia gali sukelti dar daugiau abejonių dėl minėto konkurso skaidrumo - po konkurso sudarytas sutartis Valstybės kontrolė įvertino kaip pažeidusias Viešųjų pirkimų įstatymo reikalavimus ir ekonomiškai nepagrįstas.

TV3 žinių laidoje pirmadienio vakarą pranešta, kad "Sodros" vadovas Dalius Prevelis ir bendrovės "Etnomedijos intercentras" vienas didžiausių akcininkų Jurijus Nacvalovas šiemet liepą kartu atostogavo Kretos saloje.

J.Nacvalovo brolis Vladimiras yra "Etnomedijos intercentro" direktorius. TV3 žiniomis, liepos 10 dieną D.Prevelis pėsčiomis kirto Lazdijų pasienio postą, tuo tarpu J.Nacvalovas postą pravažiavo automobiliu "Volkswagen Sharan".

Vėliau "Etnomedijos intercentro" ir "Sodros" vadovai drauge tuo pačiu automobiliu nuvyko iki Austrijos, iš ten nuskrido į Kretą.

Liepos 29 dieną tuo pat keliu "Sodros" ir "Etnomedijos intercentro" vadovai grįžo į Lietuvą. Š įkart D.Prevelis Lazdijų pasienio postą kirto ne pėsčias, bet J.Nacvalovo vairuojamu automobiliu, pranešė TV3.

Sužinojusi apie bendras "Sodros" vadovo ir "Etnomedijos" vieno savininkų atostogas, Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Vilija Blinkevičiūtė TV3 teigė pasidomėsianti, ar jos pavaldinys nepažeidė viešų ir privačių interesų derinimo tarnyboje.

Šios informacijos tyrimą pradėjo ir Vyriausioji tarnybinės etikos komisija. "Po TV3 žinių parodyto reportažo kilo įtarimų, kad "Sodros" vadovas D.Prevelis galėjo pažeisti tarnybinę etiką", - televizijai sakė komisijos pirmininkas V.Andriulis.

V.Andriulis žadėjo antradienį Generalinei prokuratūrai ir Specialiųjų tyrimų tarnybai pateikti prašymą padėti ištirti D.Prevelio ir "Etmonedijos intercentro" vieno savininkų bendros kelionės aplinkybes. "Sodra" atstovas spaudai Nerijus Maliukevičius antradienį BNS sakė kol kas negalįs komentuoti TV3 paskelbtos informacijos.

Spalio pradžioje Valstybės kontrolė nustatė, kad "Sodra" ir Valstybinė ligonių kasa (VLK), pirkdamos informacinių sistemų priežiūros paslaugas, pažeidė Viešųjų pirkimų įstatymo reikalavimus, o sudarytų sutarčių sąlygos nėra ekonomiškai pagrįstos.

Tai nustatyta ištyrus sandorius, kuriais "Sodra" ir VLK penkeriems metams pirko informacinių sistemų priežiūros paslaugas iš uždarosios akcinės bendrovės "Etnomedijos intercentro". Abiejų sandorių suma - po 7 mln. litų.

Auditoriai nustatė, kad abiem atvejais buvo pažeisti Viešųjų pirkimų įstatymo reikalavimai ir konkursų sąlygos, kad sutarčių sąlygos nėra ekonomiškai pagrįstos.

"Sodra" ir VLK viešojo pirkimo konkursų sąlygose reikalavo, kad paslaugų teikėjas turėtų patirtį. Tačiau abu konkursus beveik tuo pačiu metu laimėjęs "Etnomedijos intercentras" tik prieš kelis mėnesius iki sutarčių pasirašymo pakeitė savo įstatus, kuriuose įrašė su kompiuteriais ir programine įranga susijusią veiklą.

"Sodra" pagal sutartį su "Etnomedijos intercentru" už informacinės sistemos priežiūrą nepriklausomai nuo atliktų darbų kiekio įsipareigojo kas mėnesį mokėti fiksuotą mokestį - po 113 tūkst. 280 litų.

Auditoriai nustatė, kad anksčiau tą priežiūrą atlikusios bendrovės paslaugų kaina per mėnesį sudarė 71 tūkst. 390 litų, arba 39 proc. mažiau. Per penkerius metus papildomos sąnaudos sudarys 2,6 mln. litų.

VLK pagal sutartį su "Etnomedijos intercentru" už informacinės sistemos priežiūrą avansu kas mėnesį įsipareigojo mokėti fiksuotą mokestį - po 116 tūkst. 830 litų.

Audito metu VLK darbuotojams atlikus paskaičiavimus su vieno iš konkurso dalyvių patikslinta kaina, paaiškėjo, jog ji būtų sudariusi 78 tūkst. 987 litus per mėnesį, arba 32 proc. mažiau. Per penkerius metus būtų sutaupyta 2,3 mln. litų.

Abu konkursus laimėjęs "Etnomedijos intercentras" informacinių sistemų priežiūrai pasamdė subrangovą - bendrovę "Alna". TV3 žiniomis, "Alnos" vykdomam kompiuterių "Sodroje" diegimo projektui vadovauja šios bendrovės atstovas Virgilijus Stonkus, su kuriuo D.Prevelis anksčiau buvo įkūręs bendrovę "Nevda".

Prieš savaitę valstybės tarnautojų atsakomybės už įvykdytus sandorius pareikalavo ir prezidentas Valdas Adamkus, užsiminęs apie civilinio ieškinio už valstybei padarytą žalą galimybę.