Trakuose buvo pristatytas istorinio nacionalinio parko apsaugos zonos projektas. Juo siekiama pažaboti norus statyti daugiaaukščius, gamyklas šalia parko teritorijos. Tačiau mažaaukščių pavienių namų statyba čia galima.

Renginio pradžioje Alternatyvios kultūros paveldo komisijos atstovai skelbė apdovanoją Trakų rajono merą nusipelniusio barbaro ordinu, nes šis esą trukdo įteisinti planuojamą parko apsaugos zoną.

„Trakų savivaldybė, vadovaujama V. Petkevičiaus, šitiems dokumentams priešinasi dėl labai paprastos priežasties – nori suskaidyti apsaugos zoną sklypais, kad ten būtų galima statyti namus. Tai būtų nauja, chaotiška urbanizacija. Tai būtų naujas miestas aplink Trakų nacionalinį parką“, – teigė Alternatyvios kultūros paveldo komisijos narė Rasa Kalinauskaitė.

Turintys žemės Istoriniame nacionaliniame parke ir šalia jo bei ketinantys ją parduoti Trakų gyventojai mero veiksmais patenkinti.

„Atėjau ne klausyti, ką ji ten sako. Nesutinku, kad būtų Nacionalinis parkas, kur aš gyvenu, – negaliu parduoti, negaliu statyti, negaliu nieko“, – „Panoramai“ sakė renginyje dalyvavusi moteris.

Pasak Trakų rajono mero V. Petkevičiaus, rajone jis matantis tik dvi vertybes: Trakų pilį ir miestelį.

„Kai mes Trakų rajone geranoriškai pasižiūrėjome į žmonių prašymus ir leidome statyti, leidome keisti paskirtį, tai aš jaučiu, kad iš Vilniaus statybų magnatų kyla nepasitenkinimas“, – sakė jis.

Apie 20 visuomeninių organizacijų vandalų pažymėjimus įteikė ir Klaipėdos valdžiai už istorinio savitumo naikinimą.