"Stengsiuosi, kad visi mano bendradarbiai žinotų apie mano priešiškumą korupcijai ir patys visada užkirstų kelią bet kokioms korupcijos apraiškoms", - teigiama deklaracijoje.

Šią deklaraciją pirmosios pasirašė Prezidentūros priimamojo ir kanceliarijos darbuotojos, tačiau jaunuoliai susitikime su V.Adamkumi neišdrįso paprašyti prezidento pasirašyti šios deklaracijos.

Šią savaitę LiJOT savanoriai parašus po deklaracijos tekstu rinks Lietuvos apskričių centruose įsikūrusiose valstybinėse institucijose.

Antikorupcinę savaitė baigsis penktadienį, spalio 25-ąją, kurią jaunimas pavadino Antikorupcijos diena, rengiama eisena nuo Vyriausybės iki Nepriklausomybės aikštės, kur bus rengiamas mitingas. Pasak programos koordinatoriaus Arūno Žilionio, į mitingą yra kviečiami visi valstybės tarnautojai.

"Šio akcijos tikslas yra pakeisti jaunimo požiūrį į korupciją, pradėti kalbėti šia tema visuose visuomenės sluoksniuose", - sakė A.Žilionis.

Pasak jo, bendrovės visuomenės nuomonės viešosios nuomonės tyrimo centro "Vilmorus" atliktų tyrimų duomenimis, net 71,5 proc. apklaustų jaunuolių pasiryžę duoti bent menkiausią kyšį. "Tai labai didelis procentas", - sakė A.Žilionis.

74,1% apklausoje dalyvavusių gyventojų smerkė korupciją kaip reiškinį.

Akcijos rengėjų teigimu, parašai bus atiduoti tarptautinei nevyriausybinei organizacijai "Transparency International", atliekančiai tyrimus apie korupcijos lygį visame pasaulyje.

Šiais metais atlikti tyrimas parodė, kad korupcijos suvokimo indeksas Lietuvoje šiais metais liko toks pat kaip ir 2001-aisias - 4,8 balo. Šis rodiklis palieka Lietuvą tarp šalių, kurios susiduria su rimtomis korupcijos problemomis. Lietuvai, kaip ir ankstesniais metais, nepavyko įveikti 5 balų barjero, atskiriančio šios grupės šalis nuo mažai korumpuotų valstybių.

Kaip BNS sakė prezidento patarėjas Darius Kuolys, V.Adamkui rūpėjo jaunimo požiūris į socialines problemas, taip pat jis klausė nuomonės apie švietimo strategines nuostatas, kurios prieš porą savaičių buvo pristatytos Prezidentūroje.