Yra siūlymų valstybinius automobilius ženklinti, jų numerius skelbti internete, tačiau provincija vadinamame Panevėžyje aukščiausi miesto, apskrities, rajono vadovai tarnybinį transportą naudoja kaip nuosavą, kai kurių iš jų vairuotojai dirba viršvalandžius, tačiau nenori išduoti tai darantys.

Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos pirmininkė Jolanta Petkevičienė patvirtino komisijos nuomonę. Bet kokio lygio valstybės tarnautojai, valdininkai negali naudoti valdiško transporto asmeninėms reikmėms: važiuoti juo iš namų į darbą ir atvirkščiai, pietauti, asmeniniais reikalais.

Anot komisijos vadovės, net išsivysčiusių Europos Sąjungos valstybių ministrai į darbą eina pėsčiomis, važiuoja dviračiais, visuomeniniu transportu. Panevėžyje valdininkai tarnybiniu transportu važinėja kur nori ir kaip nori.

Tarnybiniai - kaip asmeniniai

Redakcijos žiniomis, Panevėžio apskrities viršininkė Gema Umbrasienė po darbo tarnybiniu automobiliu vežama į J.Tilvyčio gatvę dėstyti paskaitų Kauno technologijos instituto Panevėžio fakultete. Miesto meras Vitas Matuzas iki vėlumos vežiojamas į asmeninio pobūdžio renginius, rajono meras Povilas Žagunis tarnybinį automobilį laiko nuosavame garaže Staniūnuose.

Tarnybiniais automobiliais, kaip asmeniniais, naudojasi ir kitų valstybinių įstaigų tarnautojai ir pareigūnai.

Privatus vakarėlis

Trečiadienio vakarą, apie 21 valandą, miesto mero V.Matuzo tarnybinis automobilis stovėjo Kranto gatvėje, prie „Romantic“ viešbučio. Ketvirtadienį miesto vadovo surasti nepavyko, jis jau buvo išvykęs į Regionų plėtros komiteto posėdį Briuselyje.

Savivaldybės Ūkio ir eksploatavimo skyriaus vedėjas Juozas Rimantas Mikėnas, paklaustas, kada į garažą buvo pastatytas mero tarnybinis automobilis, sakė jau buvo išėjęs iš darbo ir pažadėjo pasiteirauti vairuotojo. Gana greitai pakalbėjęs su vairuotoju pareiškė, jog V.Matuzo tarnybinis automobilis į garažą grįžo apie 19.30 val.

Meras dalyvavo „Romantic“ viešbutyje vykusiame Rotary klubo - nieko bendro su darbu neturinčiame - narių susitikime. Be to, vairuotojas kažkodėl nurodo dirbęs mažiau, nei buvo iš tikrųjų.

Automobilį laiko garaže

Ketvirtadienį su Panevėžio apskrities viršininke Gema Umbrasiene nei paprastu, nei mobiliojo ryšio telefonu pasikalbėti nepavyko. Administracijos sekretorė, išsiaiškinusi, kokiu reikalu norime kalbėti su viršininke, patikino, kad ji kas pusvalandį turi įvairiausių pasitarimų, susitikimų, priėmimų ir vargu ar turės nors minutę žiniasklaidai.

Ne mažiau užimtas Panevėžio rajono meras Povilas Žagunis nė nemanė gintis. Jis prisipažino nakčiai tarnybinį automobilį užrakinantis nuosavame garaže Staniūnuose, į darbą ir namo būtent juo ir važinėjantis.

„Darbo metu visko nesuspėju, todėl po darbo nuvažiuoju į Velžį ar Liūdynę savo akimis pamatyti, kas ten vyksta, - neslėpė P.Žagunis. - Manau, niekam nenusižengiu, darbas darbo valandomis nesibaigia.“

Pasiteiravus, ką mano apie Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos nuostatas, kad tarnybinis transportas gali būti naudojamas tik darbo reikalais, P.Žagunis atkirto: „Jei priteis padarytą žalą, aš ją atlyginsiu.“