Kad duobė iškasta neseniai, liudijo šalia jos dar nesusigulėjęs smėlis. Teršėjai šią duobę iškasė kastuvais. Į ją ir supylė žmonių fekalijas. Duobę ne iš karto įmanoma pastebėti. Ji apklota eglišakėmis. Ant jų - šiukšlės, kurių surinkti talkininkai nedrįso.

Šalia duobės - takelis. Juo iš individualių namų kvartalo vaikšto nemažai gyventojų. Maždaug pusės metro gylio duobė sklidina fekalijų.

Nosį užspaudžia dvokas

„Šiais laikais žmonės neturi nei gėdos, nei sąžinės. Pilti išmatas miške, parko teritorijoje. Kas dar gali būti bjauriau", - piktinosi Fabijoniškių gyventojas Anatolijus Parchomenka.

Takeliu palei fekalijų duobę jis vaikšto kiekvieną dieną po kelis kartus. Pensininkas sakė ilgai nesupratęs, iš kur sklinda dvokas. Iš pradžių jis manė, kad trūko kanalizacijos vamzdis. „Reikės įspėti anūkus, kad jie neįkristų į tą bjaurią duobę", - susirūpino A.Parchomenka.

Gylis - pusė metro

Pasiėmusi pagalį, netoliese gyvenanti Genovaitė pamėgino išmatuoti duobės gylį. Ištraukusi pagalį ji nustatė, kad gylis siekia pusę metro. Moteris kiekvieną dieną tuo takeliu vaikščioja iš namų į darbą. Kas galėjo į duobę pripilti fekalijų, ji sakė nežinanti. „Šalia -gyvenamųjų namų kvartalas. Gal iš ten?" - spėliojo moteris.

Šunį vedžiojantis pensininkas duobės anksčiau nepastebėjo. Netoli jo gyvenamojo namo išpiltos fekalijos problemų jam nekėlė.

Į fekalijas įkrito moksleivis

Praėjusį šeštadienį surengtoje talkoje rinkti šiukšlių susirinko S.Stanevičiaus, A.Kulviečio ir Fabijoniškių vidurinių mokyklų moksleiviai, mokytojai. Grojo kaimo kapela, talkininkus kareiviška koše vaišino kariai. Talkos metu vienas moksleivis iki kelių įkrito į fekalijų duobę. Kitas išsitepliojo batus.

Apie duobę niekam nepranešė

Nors Fabijoniškių seniūnas Vytautas Sabaliauskas dalyvavo talkoje ir matė fekalijų duobę, apie ją niekam nepranešė. „Galbūt ir žino girininkija. Yra girininkas, yra eigulys, jiems priklauso teritorija, jie turi prižiūrėti mišką", - paklaustas apie duobę dėstė V.Sabaliauskas.

Fekalijų užpilti smėliu negalima, nes teršalai išpilti upės senvagėje. Fekalijas reikės išsemti. Pasak Fabijoniškių seniūno, fekalijas teks semti kuriai nors miesto ūkio bendrovei. Seniūnijai pavaldi namų eksploatavimo bendrovė „Fabeta".

„Teritorija priklauso seniūnijai, bet miškas turi šeimininkus", - aiškino A.Sabaliauskas. Miško šeimininkas - girininkija.

Už teršimą - didelės baudos

Nieko apie duobę nežinojo ir ekologinės policijos komisaras Rimantas Jurkevičius. Pareigūnų apie ją niekas neinformavo. Anot R.Jurkevičiaus, fekalijomis aplinką teršiantiems asmenims už pažeidimą galima pritaikyti kelis Administracinių teisės pažeidimų kodekso straipsnius.