Tokie duomenys paaiškėjo peržiūrėjus Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) pateiktas Lietuvos teisėjų turto ir pajamų deklaracijas už praėjusius metus.

Iš savo pajamas deklaravusių 744 teisėjų turtingiausia yra Vilniaus apygardos teismo Civilinių bylų skyriaus teisėja Laima Gerasičkinienė. Ji deklaravo turinti turto už 1 mln. 912 tūkst. Lt. Teisėja nurodė 2006 metais turėjusi daugiau kaip 91 tūkst. Lt.

Advokatu dirbantis L.Gerasičkinienės sutuoktinis taip pat deklaravo turįs turto už beveik 2 mln. Lt.

Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai teisėja nurodė, kad su sutuoktiniu yra atkūrusi nuosavybę į žemės sklypą Švenčionių rajone, nusipirkusi 2 butus sostinės daugiabučiuose, turi gyvenamąjį namą bei kitus statinius.

Pagal bendrą įvertintą turtą turtingiausių teisėjų sąraše antrasis – Vilniaus miesto 2-ojo apylinkės teismo teisėjas Igoris Karimovas. Jis deklaravo turįs turto už 1 mln. 373 tūkst. Lt bei gavęs beveik 70 tūkst. Lt pajamų. Tiesa, teisėjas nurodo gavęs daugiau kaip 855 tūkst. Lt paskolą, todėl teisėjas milijonieriumi gali būti laikomas tik popieriuje.

Praėjusių metų gruodį Ukmergės rajono apylinkės teisme pradėjusi dirbti Jūratė Varanauskaitė nurodo turinti turto už 1 mln. 281 tūkst. Lt. Buvusi Lietuvos apeliacinio teismo teisėjo padėjėja yra gavusi iš banko 230 tūkst. Lt paskolą.

Vilniaus miesto 1-ojo apylinkės teismo teisėja Jolanta Malijauskienė ir Vilniaus apygardos administracinio teismo teisėja Roma Sabina Alimienė nurodė turinčios turto bei lėšų už 1 mln. 240 tūkst. Lt.

Konstitucinio teismo teisėjas Zenonas Namavičius deklaravo turįs turto ir lėšų už 1 mln. 117 tūkst. Lt. Vilniaus miesto 1-ojo apylinkės teismo teisėjo Andriaus Ignoto turtas ir pajamos – 1 mln. 96 tūkst. Lt.

Į milijonierių sąrašą galėjo pakliūti dar keletas teisėjų, tačiau kol kas jų turtas įvertintas daugiau kaip 900 tūkst. Lt.

Kauno miesto apylinkės teismo pirmininko pavaduotojas Edmundas Inokaitis deklaravo turės turto ir pajamų už 965 tūkst. Lt, tačiau notare dirbanti jo sutuoktinė nurodė turėjusi turto ir pajamų už 2 mln. 417 tūkst. Lt.

Daugiau kaip milijoną litų teigia turį ir Vilniaus apygardos administracinio teismo teisėjų Alvydo Barkausko ir Raimondo Blauzdžiaus bei Konstitucinio teismo pirmininko Egidijaus Kūrio žmonos. Pats E.Kūris deklaravo turįs turto už 774 tūkst. Lt.

Jeigu teisėjų ir jų sutuoktinių turtas būtų skaičiuojamas bendrai, milijonierių sąrašą papildytų dar keliolika teisėjų.

Net septyni teisėjai nurodė turintys daugiau kaip po pusę milijono litų piniginėmis lėšomis. Daugiausia jų per 2006-uosius metus sukaupė Vilniaus miesto 1-ojo apylinkės teismo pirmininkas Valdas Bugelevičius – 729 tūkst. Lt.

Kauno miesto apylinkės teismo pirmininko pavaduotojas E.Inokaitis deklaravo lėšų už 704 tūkst., Kauno apygardos teisme dirbanti Rūta Palubinskaitė – 664 tūkst. Lt.

Vilniaus apygardos teismo teisėjai Stasys Punys ir Zenonas Birštonas deklaravo atitinkamai 580 ir 520 tūkst. Lt. Į milijonierių penketuką pakliuvusi Vilniaus apygardos administracinio teismo teisėja R.S.Alimienė teigė turėjusi 556 tūkst., o prie vairo neblaivus sulaikytas Kauno apygardos teismo teisėjas Jonas Furmanavičius – 506 tūkst. Lt.

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pirmininkas Vytautas Greičius deklaravo turįs turto ir lėšų už 83 tūkst., jo žmona – už 226 tūkst. Lt.

Lietuvos apeliacinio teismo vadovo Vyto Miliaus bendras turtas ir lėšos įvertintos beveik 300 tūkst. Lt. Kur kas turtingesnis yra Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo pirmininkas Virgilijus Valančius. Jis teigia turįs turto ir lėšų už daugiau kaip 723 tūkst. Lt.

Daugiau kaip už pusę milijono turto bei pajamų turį deklaravo daugiau kaip 70 teisėjų. Tiesa, VMI pateiktos deklaracijos tikrosios teisėjų turto padėties gali neatskleisti – jeigu nekilnojamojo turto vertinimas buvo atliktas prieš būsto pabrangimą, deklaracijose nurodyta vertė gali skirtis net keletą kartų.

Kai vieni teisėjai nurodė turį šimtatūkstantines sumas, Ukmergės rajono apylinkės teismo teisėjo Rinaldo Adamonio bei Klaipėdos miesto apylinkės teismo teisėjos Vilijos Kalikienės deklaracijose, kurias išspausdino „Valstybės žinios“, parašyta, jog jie neturi nei lėšų, nei turto. Tiesa, R.Adamonis nurodė, kad yra pasiskolinęs beveik 100 tūkst. Lt.