Prie Šengeno erdvės Lietuva ir kitos ES naujokės turėtų prisijungti nuo sausio 1 dienos. Mūsų šalies ir kitų šiai erdvei priklausančių valstybių vizos kainuos 60 eurų.

Tai reiškia, kad, pavyzdžiui, baltarusiams vizos pabrangs dvylika kartų. Mat pagal dvišalį susitarimą Baltarusijos piliečiai už Lietuvos vizas dabar moka tik 5 eurus.

Mažiau vizos atsieis tik tų valstybių, kurios turi atskirus susitarimus su Bendrija, piliečiams. Tokį susitarimą yra pasirašiusios Ukraina, Moldova ir Rusija, tačiau ratifikavusi tik pastaroji. Todėl rusai į ES nuo liepos gali keliauti už 35 eurus.

Tiek vizos kainuos ir Ukrainos bei Moldovos piliečiams, jei šios šalys suskubs sutartis ratifikuoti iki metų pabaigos. Jei ne, kurį laiką jie mokės po 60 eurų, o naujoji kaina įsigalios po atitinkamų sprendimų.

Kaip pranešė Valstybinis turizmo departamentas, vizų išdavimo tvarka yra vienodai reglamentuota visose Šengeno erdvei priklausančiose šalyse. Todėl Lietuva savo nuožiūra negali keisti nei šios tvarkos, nei atvykimo bei keliavimo po ir per šalį ar visą Šengeno erdvę taisyklių.

Trečiadienį Valstybinis turizmo departamentas surengė pasitarimą dėl Lietuvos prisijungimo prie Šengeno erdvės ir su tuo susijusių vizų trečiųjų šalių piliečiams suteikimo problemų. Jame su kelionių organizatorių atstovais aptarta padidėjusių vizų kainų įtaka turistų srautui, atvykimas ir keliavimas po Šengeno erdvę, elektroninės vizos, kiti klausimai.

„Mūsų šaliai prisijungus prie Šengeno erdvės, išaugusi vizų kaina trečiųjų šalių piliečiams gali padaryti didelę įtaką turistų srautui, - pranešime cituojamas svarsto departamento direktorius Alvitis Lukoševičius. – Nors kol kas sunku prognozuoti, naujoji tvarka neabejotinai labiausiai paveiks Baltarusijos turistų srautus”.

Pasak A. Lukoševičiaus, svečiai iš kaimyninės šalies į Lietuvą gausiai atvyksta poilsiauti, apsipirkti. Vien per šių metų sausio-birželio mėnesius mūsų šalies viešbučiuose ir nakvynės namuose svečių iš Baltarusijos apsistojo kone 55 proc. daugiau, nei pernai. Be to, esą atvyksta daug vienadienių turistų, todėl šis klausimas yra itin aktualus turizmo verslui.