Anot ministerijos specialistų, "svarbu yra tai, jog Vyriausiasis administracinis teismas iš esmės nepanaikino viso įsakymo dėl kvotų ir jį paliko galioti, tačiau panaikino tik trečiąją įsakymo dalį, kurioje kalbama apie lėšų kompensuojamiems vaistams apimčių apskaičiavimo tvarką". Pastaroji, kaip pripažįsta specialistai, buvo abejotina.

Taip pat ministerijos specialistai pabrėžia, jog paliktas galioti įsakymo dešimtasis punktas, kuris, anot jų, reiškia jog "lėšų apribojimai kompensuojamiems vaistams toliau galimi, tik jie turės būti numatyti įstaigų sutartyse su Teritorinėmis ligonių kasomis, o ne reguliuojami atskiru ministro įsakymu, kaip buvo iki šiol".

"Teismas nepaneigė, jog turi būti tvarka, todėl paliko įsakymo punktus, kurie įvardija tokių apimčių nustatymo tikslingumą", - pabrėžė BNS trečiadienį šnekinti SAM darbuotojai.

BNS žiniomis, "sankcijų" prieš gydytojus, kurie išrašytų receptų kompensuojamiems vaistams daugiau, nei nustatyta normomis, tikrai bus atsisakyta, nes panaikintas įsakymo 12 punktas, kuriame tai buvo reglamentuojama.

Kol kas jokių pakeitimų dėl įsakymo neketinama daryti, nes, anot ministerijos teisininkų, dar negautas oficialus teismo sprendimas, kuris pagal dabar galiojančią tvarką bus atsiųstas paštu. Lietuvos Etinių farmacinių kompanijų asociacijos (EFA) direktorius Gintautas Barcys džiaugėsi teismo sprendimu ir BNS sakė, jog "kvotos - ydingas dalykas ir jomis sveikatos sistemos nepakankamo finansavimo klausimas neturi būti sprendžiamas". Jis pripažino, jog prie "kvotų" privedęs sveikatos apsaugos nepakankamas finansavimas, turi būti nuolatos didinamas.

Pasak Valstybinės ligonių kasos (VLK) atstovų, norint patenkinti Lietuvos gyventojų poreikius kompensuojamiems vaistams, lėšų reiktų skirti apie 430 mln. litų ir tai virš 100 mln. litų daugiau, nei šiuo metu skiriama. Šiemet iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto kompensuojamiems vaistams ir medicines pagalbos priemonėms numatyta 326 mln. litų, o kitiems metams planuojama 330 mln. litų.

Papildomų lėšų poreikius vaistams, nurodytus VLK, kritikuoja EFA direktorius G.Barcys ir sako, kad juos VLK turėtų perskaičiuoti, "nes šiemet įvyko pokyčiai, kuriais buvo siekiama PSDF biudžeto subalansavimo". Jis pabrėžė, jog pastaruoju metu buvo įvesti nauji prekybiniai antkainiai kompensuojamiems vaistams, nusiderėta su vaistų gamintojais dėl kainų, diegiamas naujas - 90 proc. vaistų kompensavimo lygis ir kitos priemonės leis sutaupyti PSDF išlaidas vaistams ir nereikės papildomai 100 mln. litų.

Vasary pasirašytu ministro įsakymu dėl kompensuojamų vaistų kvotų taip pat piktinosi Lietuvos gydytojų sąjunga bei pacientų nevyriausybinės organizacijos ir farmacinės bendrovės.

Manoma, jog dėl vaistų kvotų labiausiai nukenčia lėtinėmis ligomis sergantys pacientai bei supriešinami ligoniai su gydytojais, o pastarieji su gydymo įstaigų administracija.

Antradienį Lietuvos Vyriausiasis administracinis teismas nustatė, jog vasario 14 dieną pasirašytas sveikatos apsaugos ministro Romualdo Dobrovolskio įsakymas prieštarauja pagrindiniam šalies įstatymui - Konstitucijai, Sveikatos draudimo, Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo, Gydytojo medicinos praktikos bei kitiems įstatymų nuostatoms. Pastarasis sprendimas yra galutinis ir kasacine tvarka neskundžiamas.

Vyriausybės atstovų teigimu, minėtasis įsakymas yra tik viena iš 2001 metų pabaigoje Vyriausybės patvirtintų priemonių, kuriomis siekiama subalansuoti Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšas.