Taip nuspręsta po kilusio skandalo, kuomet pažeidžiant įstatymus bankui buvo įkeista Prezidento Valdo Adamkaus rezidencija Turniškėse, o už gautus pinigus buvo pastatyti gyvenamieji kotedžai.

„Pardavimas, be abejo, svarstomas kaip potencialiai galimas variantas.

Kaip žinote, mes ir sudėtingesnius dalykus parduodame“, – „Kauno dienai“ tvirtino VTF generalinis direktorius Audrius Rudys. Pašnekovas pridūrė, kad kol kas toks sprendimas dar nėra priimtas.

Kotedžų statybų aplinkybes šalies vadovo prašymu tyrusi parlamentinė laikinoji komisija konstatavo, kad šių pastatų pardavimas buvo neskaidrus. Kotedžus įsigijusiems Prezidento patarėjams pirkiniai kainavo postus, o bendrovės vadovas Valdas Račkys buvo priverstas palikti postą.

Kotedžai parduoti

Seimo laikinajai komisijai ėmusis darbo, buvo spėta parduoti 7 iš 12 pastatytų kotedžų. Kaip „Kauno dienai“ tvirtino VTF turto valdymo direktorius Raimondas Sedlevičius, šiuo metu laisvų kotedžų nebėra – parduoti visi.

„Toje teritorijoje yra keletas taip vadinamų alytnamių, dar yra daugiabučiai gyvenamieji dviejų ir trijų aukštų namai. Tie namai yra pakankamai susidėvėję, todėl, kad būtų galima turėti naudos, jie privalo būti rekonstruoti ir sutvarkyti. Viskas daroma iš bankų skolinantis pinigus“, – sakė jis.

R.Sedlevičiaus tvirtinimu, dabar pagrindinė „Tukompos“ veikla yra pastatų nuoma. Bendrovės interneto tinklalapyje skelbiama, kad ji nuomoja 2 ir 3 kambarių butus ir namus prestižinėje Turniškių gatvėje. Beje, Turniškėse iš bendrovės galima išsinuomoti ir pirtį su pokylių sale bei baseinu.

Pirkėjų netikrintų

Netoli V.Adamkaus rezidencijos stovintys nameliai, kuriuose įsikūrę krašto apsaugos sistemos darbuotojai, pasak VTF atstovo, taip pat priklauso „Tukompai“.

Jeigu Vyriausybė pritars sudarytos darbo grupės siūlymams atsisakyti tarnybinių butų, iš šių namelių krašto apsaugos sistemos pareigūnai, tarp jų – ir buvęs Lietuvos kariuomenės vadas generolas Jonas Kronkaitis bei dabartinis kariuomenės vadas Valdas Tutkus – turės išsikelti.

Anot R.Sedlevičiaus, kol kas nėra nuspręsta, ką bendrovė su jais darys. „Galbūt jie bus kažkaip renovuojami ir pritaikyti šių dienų poreikiams“, – svarstė jis.

Nusprendus šiuos namelius parduoti, pirkėjų, kurie gautų galimybę įsikurti šalia Prezidento, atranka nebūtų vykdoma.

„Pagal naują detalųjį planą, zoną, kur yra dabar tuščia buvusio prezidento Rolando Pakso rezidencija, dabartinio prezidento namas, buvusio prezidento Algirdo Brazausko namas, yra numatyta atskirti, ten bus taikomas saugumo režimas, bet visa kita teritorija yra privataus juridinio asmens turtas ir jis gali būti parduodamas bet kam be jokių apribojimų“, – sakė R.Sedlevičius.