Papiktino kaltinimai

Šeštadienį LNK televizija pranešė, esą jau nustatyta, kad Lietuvoje viena islamą skleidžiančių organizacijų gali dangstytis teroristų verbuotojai, ieškantys būsimų teroro aktų vykdytojų. Teigta, kad tokių įtariamųjų aptiko Estijos saugumo policija, o tyrimą atlieka ir Lietuvos Valstybės saugumo departamentas.

Tačiau „Kauno dienos“ kalbintas Kauno mečetės imamas Romas Jakubauskas tokius teiginius kategoriškai paneigė. „Patys pasisakome už saugesnę Lietuvą ir negali būti net kalbos, kad susidedame su teroristais“, - sakė R.Jakubauskas.

Dvasininkas neneigė, kad organizacijos „Tablighi Jamaat“ nariai gana dažni svečiai Lietuvoje, bet jos veikla esanti misionieriška.

Saugumas nekomentuoja

Valstybės saugumo departamentas dar šį balandį pranešė apie kartu su partneriais kitose valstybėse baigtą žvalgybinę antiteroristinę operaciją.

Teigta, kad Estijoje, Lietuvoje ir kitur buvo suimta 14 asmenų. Tačiau į konkrečius klausimus, ar tarp suimtųjų buvo musulmonų, ar Lietuvai gresia terorizmo pavojus, departamentas apsiribojo aptakiu atsakymu.

„Kova su terorizmu yra viena iš departamento funkcijų. Saugumo departamentas stebi vykstančius procesus ir informuoja šalies vadovus apie galimas grėsmes ir pažeidimus. Apgailestaujame, kad negalime atsakyti į kitus klausimus“, - „Kauno dienai“ pareiškė departamento spaudos tarnyba.

Išvyko iš kaimų

Islamo ekspertai abejoja, kad „Tablighi Jamaat“ galėtų žvalgytis galimų teroristų Lietuvoje. „Tai daugiamilijoninis judėjimas, kurio trečdalį sudaro pakistaniečiai, nemažai Indijos musulmonų“, - teigė vienas žymiausių islamo tyrinėtojų Lietuvoje Egdūnas Račius.

Šiam judėjimui priklauso ir dauguma Pakistano vyriausybės narių, kurie laikomi Vakarų sąjungininkais kovojant su Afganistaną valdžiusiu radikaliuoju Talibanu.

Anot Kauno mečetės imamo R.Jakubausko, Lietuvos musulmonai skiriasi nuo tikėjimo brolių.

„Per sovietmetį jie buvo priversti išvykti iš kaimų, kuriuose šimtmečius formavosi musulmonų bendruomenės. Jie užaugo kitoje terpėje, todėl ir jų pasaulėžiūra skiriasi nuo kitų valstybių musulmonų“, - tvirtino R.Jakubauskas.

Verbuoti nėra ką

Artimųjų Rytų studijų magistro laipsnį Niujorko universitete apsigynęs E.Račius taip pat akcentuoja negausią Lietuvos musulmonų bendruomenę. „Tokioje mažoje bendruomenėje net fiziškai neapsimokėtų verbuoti teroristų”, - mano E.Račius.

Įvairiais skaičiavimais, Lietuvoje gyvena apie 3000 musulmonų. Dauguma lietuvių atsivertėlių į islamą yra moterys, kurios ištekėjo už musulmonų ir gyvena Didžiojoje Britanijoje bei kitose valstybėse.

Kaune, Vilniuje ir Alytuje veikia iš viso keturios nedidelės musulmonų mečetės.

Anot eksperto, penktadieniais į mečetę susirenka iki 40 žmonių - paprastai vyresnio amžiaus musulmonų.

„Jei žvalgų ir būta, neabejoju, kad jie savo ataskaitoje parašė, jog Lietuvoje nėra ką verbuoti. Net man sunku rasti apklausoms tinkamus asmenis, dažnai susidaro įspūdis, kad musulmonų Lietuvoje išvis nėra“, - teigė E.Račius.

Siūlo palaukti

Kad verbuotojai Lietuvoje turėtų ką veikti, reikalinga pakankamai didelė musulmonų bendruomenė, o to, E.Račiaus žodžiais, „reikėtų palaukti kokius 30-40 metų“.

Tai atsitikti gali tik tada, kai Lietuva taps pakankamai turtinga valstybe, į kurią kryptų pasaulio musulmonų žvilgsniai.

„Kol kas mes neturime kritinės musulmonų masės, o esantieji vengia atsidurti dėmesio centre“, - mano E.Račius.

Vis dėlto ekspertas neatmetė galimybės, kad teroristų tinklai į Lietuvą galėjo pasiųsti žvalgų.

„Visiškai negalėčiau paneigti, kad tam tikros organizacijos galėjo pasiųsti į Lietuvą asmenis, kurie čia apsigyventų ir tyliai lauktų geresnių dienų, - sakė E.Račius. - Bet tai aiškintis turėtų Valstybės saugumo departamentas.“

Parama – ir iš užsienio

Tiesa, imamas R.Jakubauskas neslėpė mečetėje sulaukiantis vis daugiau tikėjimo brolių. Tarp mečetės naujokų yra ir nemažai kazachų bei kirgizų, dirbančių Kauno automobilių turguje.

Be to, Lietuvos musulmonai sulaukia ir užsienio rėmėjų dėmesio. Šiuo metu mečetė remontuojama ne tik už valstybės skirtus 200 tūkstančių litų.

„Padeda ir vienas Jungtiniuose Arabų Emyratuose gyvenantis rėmėjas, bet jis nėra nei teroristas, nei teroristinio tinklo rėmėjas“, - tikino R.Jakubauskas.