Teisėjo kolegija nustatė, kad vasario 14 dieną pasirašytas sveikatos apsaugos ministro Konstantino Romualdo Dobrovolskio įsakymas prieštarauja pagrindiniam šalies įstatymui - Konstitucijai, Sveikatos draudimo, Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo, Gydytojo medicinos praktikos bei kitiems įstatymų nuostatoms.

Šis teismo sprendimas yra galutinis ir kasacine tvarka neskundžiamas. Prašydamas išsiaiškinti, ar įsakymas neprieštarauja įstatymams, šių metų balandžio 23 dieną į teismą kreipėsi Seimo narys Nuosaikiųjų konservatorių sąjungos (NKS) pirmininkas Gediminas Vagnorius.

NKS teisininkai teigė, kad ginčijamas ministro įsakymas pažeidžia daugelio Lietuvos piliečių gyvybinius interesus. Laikomasi nuostatos, kad, nustačius kvotas, didelei daliai ligonių, ypač sergančių lėtinėmis ligomis, būtiniausi kompensuojami vaistai tapo neprieinami, o gydytojams trukdoma atlikti savo profesinę pareigą - kvalifikuotai teikti medicininę pagalbą.

"Vyriausiasis administracinis teismas priėmė principinį sprendimą, grąžindamas Sveikatos draudimo įstatymo galiojimą, kuris buvo sustabdytas sveikatos apsaugos ministro įvesta naujo reguliavimo būdais - kvotomis ir limitais. Tai reiškia, jog didelei daliai šalies gyventojų, ypač tiems, kurie serga lėtinėmis ligomis, vėl bus be apribojimų prieinama kvalifikuota pagalba", - BNS korespondentui teismo sprendimą komentavo NKS lyderis G.Vagnorius.

"Tai liudija, jog Lietuvos teisinė sistema tampa nepriklausoma nuo politinių įtakų", - pažymėjo jis. Vyriausybės atstovų teigimu, minėtasis įsakymas yra tik viena iš 2001 metų pabaigoje Vyriausybės patvirtintų priemonių, kuriomis siekiama subalansuoti Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšas.

Ministras K.R.Dobrovolskis yra sakęs, kad šių metų biudžete vaistų kompensavimui skirtų 326 mln. litų gyvybiškai būtinais atvejais užteks, nes tam skirta suma yra 17 mln. didesnė už pernykštę. Teismo nutarimo Sveikatos apsaugos ministerijos atstovė žurnalistams nekomentavo.