Tai antradienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje pranešė naujasis LDS pirmininkas advokatas Vidmantas Žiemelis.

LDS prezidiumą sudaro pirmininkas ir penki jo pavaduotojai. Balsuojant dėl sprendimo paremti R.Pakso kandidatūrą, susilaikė LDS pirmininko pavaduotojas Antanas Terleckas.

A.Terleckas anksčiau pasirašė visuomenės veikėjų kreipimąsi į dabartinį prezidentą Valdą Adamkų siekti antrosios kadencijos.

Kovą LDS paragino centro ir dešiniąsias partijas vienytis aplink V.Adamkų, tačiau V.Žiemelio teigimu, nei centro dešinės partijos, nei prezidentas į šį kvietimą neatsiliepė, todėl buvo nuspręsta paremti R.Paksą.

V.Žiemelis taip pat pripažino, jog viena iš priežasčių paremti LDP lyderį yra numatomas partijų susijungimas.

LDS prezidiumas taip pat įpareigojo V.Žiemelį tęsti derybas dėl LDP ir LDS bendrų sąrašų savivaldybių tarybų rinkimuose sudarymo, o vėliau - ir partijų susijungimo.

Spaudos konferencijoje dalyvavusio LDP pirmininko pavaduotojo Seimo nario Henriko Žukausko teigimu, jau yra sudarytos darbo grupės parengti partijų susijungimą.

Jo teigimu, partijų susijungimas gali įvykti pirmajame 2003 metų pusmetyje.

H.Žukausko teigimu, LDS lyderis V.Žiemelis jau sutiko užimti LDP Teisėsaugos komiteto pirmininko postą po partijų susijungimo.

Pasak H.Žukausko, sprendimas dėl bendrų partijų kandidatų sąrašų į savivaldybių tarybas sudarymo turėtų būti priimtas per artimiausias dešimt dienų.

V.Žiemelis ketina kandidatuoti į Vilniaus miesto savivaldybės tarybą.

Spaudos konferencijoje H.Žukauskas taip pat pranešė, jog LDP yra susitarusi su politinės partijos "Lietuvos krikščionys demokratai" atstovais sudaryti, kur galima, po rinkimų sudaryti koalicijas savivaldybių tarybose.

"Šiais savo veiksmais norime parodyti, jog dešiniųjų ir centro jėgų vienijimasis yra neišvengiamas", - teigė V.Žiemelis.

"R.Paksas yra charizmatinis lyderis, kuriam yra sunku atsispirti", - pažymėjo spaudos konferencijoje dalyvavęs liberalas demokratas Seimo narys Vladas Žalnerauskas.

2001 metų rudenį LDS įkūrė susivienijusios LLL, Tėvynės liaudies partija (TLP), Nepriklausomybės partija ir Lietuvos demokratų partija. V.Žiemelis buvo vienas iš TLP įkūrėjų.

V.Žiemelis LDS pirmininku buvo išrinktas šių metų spalio 5 dieną vykusiame antrajame partijos suvažiavime.

LDP taip pat yra nauja partija, įkurta tik šių metų pavasarį. Jos branduolį sudarė iš Lietuvos liberalų sąjungos (LLS) frakcijos Seime pasitraukę liberalai.

Dabartinis LDP lyderis R.Paksas yra ėjęs LLS pirmininko bei du kartus - premjero pareigas. Prieš įstodamas į LLS jis, kaip ir V.Žiemelis, buvo konservatorių partijos narys.

H.Žukausko teigimu, liberalai demokratai jau yra surinkę per 40 tūkst. parašų, remiančių R.Pakso kandidatūrą, tačiau tęs parašų rinkimą.

Pretendentai, siekiantys būti užregistruotais kandidatais į prezidentus, turi surinkti ne mažiau kaip 20 tūkst. juos remiančių piliečių parašų.

Prezidento ir savivaldybių tarybų rinkimai įvyks gruodžio 22 dieną.