Priimdami užsienio svečius arba viešnagės metu politikai gauna įvairių gėrybių. Dovanos nėra tik geros valios ar simpatijos ženklas, įstatymuose apsikeitimas jomis numatytas kaip pareiga per oficialius vizitus.

Tiesa, knygomis, dailės darbais, o kartais ir ginklais, apdarais bei papuošalais prezidentai, premjerai ir Seimo pirmininkai gali pasidžiaugti tik iš dalies, mat oficialios dovanos tampa valstybės turtu.

Dalis jų papuošia valstybės vadovų kabinetus, tačiau didžioji dauguma grįžta į dėžes ir atsiduria sandėliuose.

Naujausios – tradicinės

Naujausios, šios savaitės vizito Lenkijoje metu prezidentui Valdui Adamkui įteiktos Torūnės miesto vadovų dovanos – simbolinis miesto vartų raktas, tradiciniais raštais išmarginta vaza. Kiek ankstesnė – rugsėjį Lietuvoje su valstybiniu vizitu viešėjusio Azerbaidžano prezidento Ilhamo Alijevo dovanotas prabangus servizas.

Taip pat su Seimo pirmininku Viktoru Muntianu susitikęs I.Alijevas padovanojo rankų darbo kilimą. O pastarojo vizito užsienyje metu – Gruzijoje – V. Muntianas iš parlamento pirmininkės Nino Burdžanadzės rankų gavo ant akmens nutapytą paveikslą, o iš patriarcho Ilios II - Šv. Georgijaus paveikslą metalo liejinyje.

Ispanijoje vizitą su Europos krepšinio čempionatu suderinęs premjeras Gediminas Kirkilas parsivežė albumą apie Madridą.

Įprasta, kad dovanomis šalys pristato savo kultūrą, istoriją ir tradicijas. Svarbiausiose šalies institucijose gausiai prikaupta knygų apie įvairias šalis, paveikslų, vazų, skulptūrėlių, suvenyrų, medalių.

„Dovanotam arkliui į dantis nežiūrima, bet dažniausiai dovanos itin trafaretinės“, – savo nuomonę išsakė su prezidentu Algirdu Brazausku dirbusi ir nuo jo atėjimo prie Vyriausybės vairo premjero sekretoriatui vadovaujanti Džiuljeta Žiugždienė.

Baltarusiška lėlė A. Brazauskui

Tačiau pasitaiko ir originalių sprendimų. Pavyzdžiui, pavasarį premjerui G .Kirkilui lankantis Ukrainoje Odesos srities administracijos vadovas įteikė išskirtinio Odesos žargono žodyną.

Seime vienas išskirtiniausių suvenyrų – Islandijos parlamento Altingo pirmininko Halldoro Blondalio 2005 metų kovo 11 dieną dovanota Islandijos žemės suvenyrinė uoliena tuometiniam Seimo pirmininkui Artūrui Paulauskui.

Šypsnį sukėlė ir baltarusiai, prieš kelerius metus premjerui atgabenę daugiau nei metro dydžio šiaudinę lėlę. „Apsauga turėjo problemų tikrindama“, – prisiminė Dž. Žiugždienė.

Dar keistesnę dovaną atsimena Prezidentūros darbuotojai. Per pirmąją V. Adamkaus kadenciją šalies vadovui buvo įteikta tuomet dar gyvą popiežių Joną Paulių II vaizduojanti didelė figūra. Tačiau apie dovaną ir ją teikusius asmenis vengiama kalbėti.

Kardai ir kepurėlės

Bene labiausiai akį patraukia tviskančios dovanos iš egzotiškų kraštų. Vyriausybės rūmuose specialioje vitrinoje puikuojasi įspūdingas kardas – 2002 metų birželį Lietuvoje besilankiusio Kinijos Liaudies Respublikos prezidento Jiango Zeminio dovana.

Seimo Baltojoje salėje irgi guli įspūdingas kardas, kurį 2000 m. gavo Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis iš Kuveito delegacijos.

Prezidentūroje garbingą vietą užima balandį Vatikane iš popiežiaus Benedikto XVI gautas auksinis pontifiko medalis. Greta yra ir kitokio pobūdžio suvenyras – 2002 metais Lietuvoje apsilankiusio JAV prezidento George'o Busho dovanotas krepšinio kamuolys su legendinio krepšininko Michaelo Jordano parašu.

Vyriausybėje ir prezidentūroje būtų galima įrengti ir egzotiškas drabužines, mat per daug metų prikaupta tradicinių Užkaukazės šalių chalatų, tiubeteikų ir kitokių kepuraičių.

Taiko ir asmeniškai

Kartais parenkant dovanas orientuojamasi ir į konkretaus asmens pomėgius. Štai šių metų pradžioje iš vizito JAV golfą mėgstantis V. Adamkus parsivežė prezidento G. Busho dovanotą rankomis siuvinėtą krepšį su golfo lazdomis ir kamuoliukais.

Turbūt žinodamas buvusio premjero A. Brazausko meilę gintarui, buvęs Latvijos vyriausybės vadovas Andris Berzinis 2002 metų liepą padovanojo puošnias kaklaraiščio ir marškinių sąsagas su gintaru. Tačiau šia valstybei priklausančia bižuterija A. Brazauskas galėjo puoštis tik būdamas premjeru.

Matyt, sąsagų nestingantis politikas nutarė geriau padėti dovaną į Vyriausybės rūmuose įrengtą specialią dovanų vitriną.

Prezidentūros dovanų sandėlyje pro akis nepraslysta iš Vidurinės Azijos šalių gautos vazos su buvusių prezidentų A. Brazausko ir dėl apkaltos kadencijos nebaigusio Rolando Pakso atvaizdais. Pirmasis atkurtos nepriklausomos Lietuvos prezidentas A. Brazauskas į save galėjo žvelgti ir ant išausto kilimo.

Kai kurie valstybių vadovai mėgsta dovanomis parodyti save. Štai tas pats I. Alijevas jį aplankiusiam V. Adamkui įteikė prabangų rankinį „Chopard“ laikrodį su savo profiliu.

Dulka sandėliuose

Kaip jau minėta, įspūdingiausios dovanos yra eksponuojamos, tad jas pamato ir pagrindines valstybės institucijas aplankančios ekskursijos. Dalis puošia valstybės vadovų kabinetus. Pavyzdžiui, V. Adamkus kabinete laiko gegužę jį aplankiusios Airijos prezidentės Mary McAleese dovanotą laivo skulptūrėlę.

Ant Seimo pirmininko darbo stalo stovi JAV Atstovų Rūmų pirmininko Denniso Hasterto dovanotas posėdžių gongo plaktukas. Į lentynas medalių, figūrėlių ir knygų prisikrovęs ir premjeras G. Kirkilas.

„Šis premjeras nori matyti dovanas. Kartais jas pakeičiame, perkabiname paveikslą“, - pasakojo Dž. Žiugždienė.

Premjero poilsio kambaryje net iš už minkštų baldų komplekto kyšo dovanų gautas kalavijas, „savo laiką atkabėję“ arba eilės laukiantys paveikslai.

Tačiau dauguma dovanų tiek Prezidentūroje, tiek Seime ir Vyriausybėje guli supakuotos dėžėse sandėliuose. Seimo kanceliarijos darbuotojai LŽ informavo, kad baigus I ir II rūmų rekonstrukcijos darbus dovanų ekspoziciją Seime planuojama atnaujinti ir išplėsti.

Prezidentūros ir Vyriausybės atstovai tikino, kad neturi kur eksponuoti suvenyrų. „Anksčiau buvo planų padaryti muziejų atrestauruotame prezidentūros ansamblyje. Dabar yra migloti planai dovanas perduoti Nacionaliniam muziejui. Tačiau jokių konkrečių sprendimų kol kas nėra“, - sakė Dž. Žiugždienė.

Perka iš jaunų menininkų

Tuo metu, pavyzdžiui, Vokietijoje tauta gali aplankyti per šalį keliaujančią parodą, kurioje eksponuojamos per daugybę metų sukauptos prezidentų dovanos. Savaitraštis „Der Spiegei“ Lietuvą pristatė kartu su Latvija, kaip gintaro šalis.

Iš tiesų Seimo ir Vyriausybės pamėgtų dovanų sąraše dominuoja gintaro dirbiniai, medaliai, paveikslai, suvenyrai su institucijų simbolika ir vadovų parašais, knygos ir albumai apie Lietuvą. Ypatingomis progomis būna gaminamos išskirtinės dovanos. Pernai viešėjusiai Didžiosios Britanijos karalienei Elžbietai II padovanota suvenyrinė Lietuvos Nepriklausomybės Atkūrimo Akto kopija.

Prezidentūroje dovanos ruošiamos prieš kiekvieną vizitą. O štai Vyriausybė turi tam tikrą dovanų fondą. „Priperkame juvelyrikos, grafikos darbų iš Dailės akademijos studentų. Tai taip pat ir tam tikra jaunų menininkų skatinimo priemonė", - pasakojo Dž. Žiugždienė.

Jai įsiminė A. Brazausko apsilankymas 2005 metais Japonijoje: „Premjerui Junichirui Koizumi tada nuvežėme skulptūrėlę, vaizduojančią Vytį. Dovana padarė įspūdį, mums skambino premjero sekretoriatas, reiškė J. Koizumi susižavėjimą. Patys negalime pamiršti buvusio Lenkijos prezidento Aleksandro Kwasniewskio žmonai dovanotos sidabro ir aukso koljė su apyranke.“

Oficialūs Lietuvos svečiai pamaloninami iš reprezentacinėms išlaidoms numatytų lėšų. Įstaigos turi suktis pagal savo kišenę. Pavyzdžiui, Seimo valdyba yra pasitvirtinusi dovanų kainų ribas. Seimo pirmininkas turi teisę teikti brangiausias dovanas iki 1 tūkst. litų. Vyriausybėje ir Prezidentūroje nenustatyta riba.