Dauguma turingųjų Seimo narių „Lietuvos rytui" prisipažino, jog rinkėjai juos ėmė atakuoti ir laiškais, ir telefono skambučiais.

Realūs ir nerealūs prašymai

Šūsnis laiškų su įvairiausiais prašymais gavo daugiau kaip 4 milijonus litų turto sukaupęs Seimo Aplinkos apsaugos komiteto vadovas socialdemokratas Alfonsas Macaitis. Vienas turtingiausių Seimo narių prašymų padėti sulaukdavo ir anksčiau.

Bet tokio antplūdžio kaip dabar Seimo narys nesitikėjo: „Gal žmonės įsivaizduoja, kad esu apsiglėbęs pinigų maišą?"

Daugiausia prašymų paremti A.Macaitis sulaukė iš ligonių. Parlamentaro nuomone, daugelis šių prašymų pagrįsti: „Matyti, kad rašo rimtų bėdų prislėgti žmonės". Tačiau parlamentaras pastebėjo, jog kelių jį pasiekusių laiškų autoriai turi tikslą pasipelnyti: „Kai kurių prašymai nerealūs. Juk tikrai negaliu žmonėms nupirkti namo".

Nesnaudė ir pretendentas

1,5 mln. litų vertinamą turtą valdantis Seimo liberalas Arminas Lydeka teigė gavęs net ir pretendentų būti kandidatais į Prezidentus prašymų.

Politikas elektroninio pašto dėžutėje rado televizijos humoro laidos vedėjo Vytauto Šerėno žinutę. Šis pretendentas į kandidatus prašė politiką finansiškai paremti jo rinkimų kampaniją. V.Šerėnas atsiuntė liberalui banke atidarytos sąskaitos numerį.

A.Lydeka taip pat gavo kaime gyvenančios moters laišką. Niekur nedirbanti ir jokių pajamų neturinti kaimietė paprašė milijonieriaus pagalbos, bet jos nesulaukė: „Prašymai nebuvo ypač rimti. Tai smulkmenos".

Piktina neigiamas požiūris

Butą Ispanijoje ir keletą butų Vilniuje turintis Liberalų frakcijos narys pripažino, jog Lietuvoje geriau būti vargšu. „Nuo sovietmečio žmonių sąmonėje dar išlikusi panieka turtingiems", - įsitikinęs A.Lydeka.

Pasak Seimo nario, sugebėjimas kaupti turtą turėtų būti vertinamas kaip teigiamas žmogaus bruožas: „Juk tai reiškia, kad jis sugeba uždirbti ir nepravalgyti. Taupus žmogus turi būti vertas daugiau pagarbos. Tuo tarpu Lietuvoje turtingas žmogus dažnai tapatinamas su nusikaltėliu".

Parlamentaras tvirtino praturtėjęs iš intelektualios veiklos - paskaitų, konsultacijų ir knygų rašymo. Jis taip pat teigė sėkmingai investavęs į nekilnojamąjį turtą. Bet A.Lydeka pripažino, jog administruoti ir tinkamai prižiūrėti turimą turtą tampa vis sunkiau. Dėl šios priežasties jis ketina parduoti butą Ispanijoje.

Pageidavo tūkstančių verslui

Centro sąjungos lyderiui Kęstučiui Glaveckui kelią į parlamento milijonierių sąrašą atvėrė jo žmona, buvusi Seimo narė Rūta Rutkelytė. Pasak K.Glavecko, jo žmonai dažniausiai ir tenka išklausyti visus į jį paramos besikreipiančius žmones. Tačiau pretendentas būti kandidatu į Prezidentus taip pat tvirtino esąs jautrus žmonių vargams: „Pavyzdžiui, „Bėdų turguje" karvę žmonėms nupirkau".

Viešai paskelbus apie šeimos sukauptą 2,5 milijono litų turtą, K.Glaveckas sulaukė ir jį nustebinusio prašymo. Į politiką kreipęsis žmogus paprašė 36 tūkst. litų verslui pradėti. „Tačiau projektas, kuriam buvo paprašyta pinigų, mums sukėlė abejonių", - paaiškino centristų lyderis.

Prašymus atsijoja fondas

Lyderio pozicijas tarp turtingiausių parlamentarų užimantis Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas Viktoras Uspaskichas prašymų sulaukia priiminėdamas gyventojus.

Bet beveik 170 mln. litų turtą drauge su žmona valdantis V.Uspaskichas tikino, jog pats pinigų nedalija ir visus prašytojus siunčia į Kėdainių koncerno įsteigtą fondą. „Ten atidžiai analizuojami visi prašymai, tikrinami, ar jie yra pagrįsti", - į fondo veiklą stengiasi nesikišti V.Uspaskichas.

Viešai paskelbus apie parlamentarų turtus, prašymų padėti padaugėjo ir Ekonomikos komiteto vadovui. Tačiau milijonierius teigė, kad fondo biudžetas tvirtinamas visiems metams, todėl pinigai kas mėnesį paskirstomi tolygiai.

Labdara nesiekia papirkti

Daug prašytojų kreipiasi ir į vieną jauniausių bei turtingiausių parlamentarų, buvusį Valstiečių partijos lyderį Ramūną Karbauskį.

Parlamentaras teigė, jog prašymų paremti sulaukia nuo tada, kai pirmą buvo išrinktas į Seimą. Anot R.Karbauskio, labdarai kasmet jis išdalija šimtus tūkstančių litų: „Šiaulių rajone, kur esu išrinktas į parlamentą, mano milijonai niekam ne naujiena, todėl didelio ažiotažo šįkart nejutau".

Seimo nario atlyginimo atsisakęs R.Karbauskis tvirtino, kad būnant parlamente jo turtas ne didėjo, bet mažėjo. Pernai parlamentaro šeimos turtas buvo įvertintas beveik 5 mln. litų. Vienu didžiausių ūkininkų Europoje save laikantis politikas labdarą stengiasi dalyti apgalvotai ir kryptingai.

„Aš neatsisakau paremti jaunų žmonių bei menininkų", - teigė savo rinkimų apygardoje, Kuršėnuose, universalinę parduotuvę įsigijęs ir jaunimo centrą įsteigęs parlamentaras. Bet R.Karbauskis tikino jaunus žmones paremiantis ne todėl, kad įgytų jų palankumą, nors šitokių priekaištų kartais sulaukia: „Nebandau nupirkti balsų. Labai maža dalis remiamų jaunuolių sugrįžta į rajoną".