Pirmą kartą Lietuvos istorijoje organizuotas Konstitucijos egzaminas buvo skirtas ne tik įprasminti Konstitucijos 15-ąjį gimtadienį, bet ir atkreipti visuomenės bei politikų dėmesį į svarbiausią šalies teisinį dokumentą. Kaip žinia, Lietuvos Respublikos Konstitucija yra aukščiausiojo teisinio statuso teisės aktas, kurį turi atitikti visi kiti Lietuvos teisės aktai. Konstitucijos nuostatų priežiūrą vykdo Konstitucinis teismas.

Kaip esminius 1992 m. Lietuvos Respublikos Konstitucijos bruožus galima išskirti jos įtvirtintą demokratinę santvarką, laisvus ir tiesioginius rinkimus į Seimą, savivaldybės tarybą bei renkant Respublikos Prezidentą. Itin svarbus yra Konstitucijoje numatytas žmogaus teisių ir laisvių katalogas, kurių tarpe yra teisė į gyvybę, sveikatą, orumą, privatų gyvenimą, įsitikinimų ir sąžinės laisvė. Konstitucija lietuvių kalbai garantuoja valstybinės kalbos statusą bei numato principą, kad valdžios įstaigos tarnauja žmonėms, o ne atvirkščiai.

Tačiau jau pirmoji iniciatyva surengti šalyje visuotinį Konstitucijos egzaminą susilaukė išskirtinio politikų, visuomenės atstovų dėmesio. Projekto globėju tapo šalies Prezidentas Valdas Adamkus. Į egzaminą tautiečius kvietė Tomas Šernas, taip pat aktorius Antanas Šurna ir disko metikas Virgilijus Alekna, televizijos laidų vedėja Loreta Sungailienė. Apie rugsėjo 29 dieną vykusį egzaminą viešai buvo paskelbta jau vasarą, likus dviems mėnesiams iki egzamino. Dar nesulaukę oficialaus kvietimo palaikyti egzamino idėją pirmieji suskubo domėtis šiuo projektu Vilniaus miesto savivaldybė ir tarnautojai iš Šiaulių.

Tačiau egzamino dieną skirtingos Lietuvos savivaldybės gyveno skirtingomis nuotaikomis. Visose buvo sudarytos rezultatų vertinimo komisijos, į kurias bus stengiamasi įtraukti kuo daugiau profesionalių teisininkų. Apskričių centruose egzaminą stebėjo ir Teisingumo ministerijos vadovybės atstovai bei tarnautojai. Vilniaus savivaldybėje renginio dalyvius aplankė teisingumo ministras Petras Baguška.

Egzaminas buvo parengtas kaip testas. Klausimyną sudarė 25 klausimai. Kiekvienas jų turėjo po keturis skirtingus atsakymų variantus, iš kurių vienas buvo teisingas. Bandyta paklausti apie Lietuvos himną, kaip sudaroma santuoka, kokia yra valstybinė religija ir kitų klausimų.

Pirminiais duomenimis gausiausiai egzaminą laikė vilniečiai ir Druskininkų gyventojai. Vilniuje Konstitucijos žinias pasitikrino 96, Druskininkuose – 82 piliečiai.

Rezultatų vertinimo komisijos išrinks po vieną geriausias teisines žinias pademonstravusį savivaldybės gyventoją ir savivaldos tarybos narį. Visi jie dalyvaus finaliniame renginio etape spalio 20 dieną Vilniuje. Tuo pačiu metu specialų Konstitucijos egzaminą siūloma laikyti ir Seimo nariams. Abu finalinio etapo nugalėtojai – vienas gyventojas ir vienas savivaldos tarybos narys – iškilmingai bus apdovanoti spalio 25 dieną. Prizus jiems įteiks renginio globėjas, Prezidentas Valdas Adamkus.

Konstitucijos egzamino idėjos autorius – Teisingumo ministerija, vykdytojas – Lietuvos žurnalistų sąjunga. Generalinis renginio rėmėjas – AB Parex bankas.