Kaip remdamasi neįvardytais šaltiniais valdžios institucijose praneša Rumunijos žiniasklaida, „Aviabaltikai” pavyko laimėti visus konkursus sraigtasparniams remontuoti, kuriuos per pastaruosius kelerius metus buvo paskelbusi šalies Vidaus reikalų ministerija. Bendra sutarčių suma, kaip skelbiama, siekia 7 mln. eurų (daugiau nei 24 mln. litų).

Be to, kompanijai atiteko maždaug 1,5 mln. eurų (5,2 mln. litų) vertės sutartys su kitomis Rumunijos valstybinėmis įmonėmis, pavyzdžiui, „Romtehnica”, „Romavia” (abi kontroliuoja Gynybos ministerija), „Logistikos importas” (kontroliuoja žvalgybos tarnyba) ir „Romaero” (kontroliuoja Ekonomikos ministerija).

Teigiama, jog „Aviabaltikai” neseniai patikėta suremontuoti ir Vidaus reikalų ministerijai priklausantį sraigtasparnį „Mi-17”. Pagal sutartį, pasirašytą su specialiu ministerijos aviacijos padaliniu, tai Rumunijai atsieis 1 mln. eurų (apie 3,45 mln. litų). Anot šios šalies žurnalistų, Lietuvos kompanija buvo vienintelė konkurso dalyvė.

Rumunijos valdžios skelbiamuose konkursuose „Aviabaltikai” esą pradėjo sektis dar 1995 metais – gerokai prieš prezidento rinkimus, per kuriuos J. Borisovas parėmė Rolandą Paksą, ir vadinamąjį Prezidentūros skandalą.

Beje, Europos Sąjungos (ES) naujokė Rumunija pagal tarptautinės organizacijos „Transparency International” skelbiamą korupcijos suvokimo indeksą tarp 30 žemyno šalių užima paskutinę vietą.

2004-aisiais „Aviabaltika" paskelbė planuojanti Rumunijoje atidaryti penkis aptarnavimo centrus rusiškiems sraigtasparniams „Mi-8” ir „Mi-17”. Tuomet bendrovė Vidaus reikalų ministerijos užsakymu remontavo vieną sraigtasparnį, metais anksčiau buvo sutaisyti keturi sraigtasparniai.

Primintas embargo Sudanui pažeidimas

Prieš mėnesį paaiškėjo, jog „Aviabaltika” už 5,5 mln. litų remontuos Lietuvos karinių oro pajėgų sraigtasparnį.

Seimo laikinoji tyrimo komisija konstatavo, kad tuometis prezidentas R. Paksas buvo pažeidžiamas dėl išskirtinių santykių su dosniausiu savo rinkimų kampanijos rėmėju J. Borisovu. Mat šis, palaikomas su Rusijos spec. tarnybomis siejamos bendrovės „Almax”, esą darė poveikį politiko sprendimams.

Tačiau dėl kompanijos patikimumo Krašto apsaugos ministerija nesikreipė nei į Valstybės saugumo departamentą, nei į Antrąjį operatyvinių tarnybų departamentą, kurie renka informaciją apie grėsmes krašto apsaugai.

Pernai sausį buvo pranešta, kad kita J. Borisovo vadovaujama bendrovė – Sankt Peterburge įsikūrusi SPARC suremontavo 24 Irako kariuomenei priklausančius ne pirmos jaunystės sraigtasparnius „Mi-8”. Tačiau dėl esą nekokybiško darbo Irakas esą atsisakė juos atsiimti.

Rumunijos žurnalistai savo rašinyje priminė ne tik tai, kad „Aviabaltikos” savininkas J. Borisovas buvo vienas iš pagrindinių R. Pakso apkaltos herojų, bet ir kaltinimus pažeidus ginklų embargą Sudanui.

Karmėlavoje įsikūrusi bendrovė „Aviabaltika" 2001-aisiais paprašė Ūkio ministerijos leidimo eksportuoti sraigtasparnį „Mi-8T", tačiau vėliau savo prašymą atsiėmė ir pasinaudojo teise jį eksportuoti be licencijos, kaip civilinės paskirties prekę, ir esą pardavė civilinei naftos kompanijai.

Tuo metu galioję Lietuvos įstatymai nebuvo pažeisti, tačiau sandoris sukėlė NATO šalių diplomatų susirūpinimą dėl tarptautinių sankcijų pažeidimo. 2003 metais Seimas pripažino, jog bendrovė nepažeidė tuometinių Lietuvos įstatymų, tačiau toks eksportas prieštaravo ES ir Jungtinių Tautų taikomoms sankcijoms.

Šiuo metu Rusijos pilietis J.Borisovas mūsų šalyje naudojasi laikino gyventojo teisėmis. Jo bėdos Lietuvoje prasidėjo, kai 2004-ųjų pabaigoje, įsigaliojus Konstitucinio Teismo nutarimui, neteisėtu buvo pripažintas R. Pakso dekretas dėl pilietybės savo rėmėjui suteikimo.

Nuo to laiko Migracijos departamentas siekia išsiųsti verslininką iš Lietuvos. Vyriausiasis administracinis teismas, nepatenkinęs departamento prašymo, bylą grąžino iš naujo nagrinėti Vilniaus apygardos administraciniam teismui dėl esą neįvertintų visų aplinkybių.

Savo ruožtu J. Borisovas dėl esą pažeidžiamų jo teisių kreipėsi į Europos Žmogaus Teisių Teismą. Trečiuoju asmeniu šios bylos procesiniuose veiksmuose siekia tapti Rusija.