Dėl Lietuvos Steigiamojo Seimo 80-mečio renginių Izraelio surengtas minėjimas sulaukė nedidelio Lietuvos politikos ir visuomenės veikėjų dėmesio.

Renginį, vykusį Lietuvos ir Izraelio vėliavomis papuoštoje "Stiklių Bočių" restorano salėje, aplankė Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis, keletas Seimo bei Vyriausybės narių.

Izraelio ambasados Rygoje laikinoji reikalų patikėtinė Ronnit Ben Dor savo kalboje pristatė Izraelio taikos Artimuosiuose Rytuose siekius ir viltis, tačiau nepaminėjo tą dieną jos šalyje įvykusių arabų riaušių.

Keldama tostą už Izraelio valstybės taikos politikos sėkmę, visų šio regiono tautų ateitį, R. Ben Dor palinkėjo stiprėti ir Lietuvos bei Izraelio santykiams.

1989 metais sveikinimo žodį Izraelio nepriklausomybės proga yra taręs V. Landsbergis, vėliau - prezidentas Valdas Adamkus. Šį kartą Lietuvos atstovai sveikinimo žodžio nesakė.

Žinomas žydų tautodailininkas iš Plungės Jakovas Bunka padovanojo ambasadai lietuviškos medinės skulptūros stiliumi išdrožtą kūrinį - pranašą Mozę su dešimt Dievo įsakymų.

Minėjime dalyvavo Simon Wiesenthal (Simono Vizentalio) centro Izraelio skyriaus vadovas Efraim Zuroff (Efraimas Zurofas), atvykęs į Lietuvą stebėti karo ir genocido nusikaltimais per nacių okupaciją kaltinamų Aleksandro Lileikio ir Kazio Gimžausko bylų nagrinėjimo teisme.

Pastarojo sveikatos ekspertizę Teismo medicinos ir Teismo psichiatrijos centrų specialistai turėjo pateikti teismui iki gegužės 15-osios, o iki gegužės 19-osios išvada turi būti paruošta ir apie A. Lileikį.

"Kaip mane informavo teisme, A. Gimžausko ekspertizės teismas nustatytu laiku negavo. Bet man aiškino, kad ją galėjo išsiųsti paštu, taigi gali atkeliauti dar po dienos kitos. O vienokio ar kitokio šių užsitęsusių bylų nuosprendžio galbūt sulauksime tik tuomet, kai minėti asmenys jau bus pašaukti į aną pasaulį", BNS korespondentui sakė E. Zuroff.

Sužinojęs, kad "Valstiečių laikraščio" bendrovė išleido A. Lileikio memuarus, E. Zuroff, patraukęs pečiais, tarė, jog "šio pobūdžio knygos dar niekam nepadarė garbės".

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją