Pasak Lietuvos kriminalinės policijos biuro Prekybos žmonėmis tyrimo skyriaus viršininkės Redos Sirgedienės, pasaulyje kasmet į prekeivių žmonėmis pinkles patenka apie milijoną žmonių. Apie du trečdaliai iš jų – seksualinio išnaudojimo aukos. Dauguma jų – apie 70 proc. – yra moterys.

Šiemet spalio 18-ąją Europoje pirmą kartą bus minima kovos su prekyba žmonėmis diena.

Lietuvoje apsigavusių merginų mažėja

„Kaip moterys įtraukiamos? Išlieka jau seniai žinoma schema –fiktyvūs darbo skelbimai, siūlymai studijuoti, kelti kvalifikaciją. Daugėja seksualinio išnaudojimo atvejų klubuose. Jaunos merginos vyksta ten uždarbiauti, tačiau be darbo, kuriam buvo kviečiamos, turi teikti ir sekso paslaugas. Gan nauja prekybos žmonėmis forma – „vedybos pagal katalogą“, kai sutuoktinis išsirenkamas iš specialaus katalogo. Moterys užregistruoja santuoką, kuri, kaip vėliau pasirodo, buvo fiktyvi, o nuvykusios į svečią šalį uždaromos namuose, verčiamas dirbti namų ūkio darbus, išnaudojamas seksualiai ar net parduodamas. Tai ypač populiaru Jungtinėje Karalystėje“, - įspėjo pareigūnė.

Dažniausiai sekso vergijos aukos, kurias pavyksta identifikuoti, būna kilusios iš Rumunijos, Baltarusijos, Bulgarijos, Ukrainos, Moldovos, Vengrijos, Lietuvos, Lenkijos, Rusijos, Albanijos. Lietuvoje pareigūnai nustato apie 80-100 įvairiose šalyse prostitutėmis dirbančių lietuvių. Šiuo metu tai ne patys didžiausi skaičiai.

Tuo tarpu prekeiviai žmonėmis labiausiai pamėgę Prancūziją, Rusiją, Vokietiją, Turkiją, Italiją, Ispaniją, Austriją, Jungtinius Arabų Emiratus, Jungtinė Karalystę, Belgiją. Būtent į šias šalis moterys siunčiamos dirbti prostitutėmis. Lietuvės dažniausiai dirba Jungtinėje Karalystėje.

„Pastebėta, kad lietuvės viliojamos ir į Prancūziją, tačiau jos dažniausiai čia dirba palydovėmis. Paprastai merginos mokosi ar dirba Lietuvoje, yra išsilavinusios, moka daug kalbų. Jos susirašinėja internetu su grupuotės atstovu, kuris suplanuoja savaitgalinę išvyką. Vėliau mergina grįžta ir toliau gyvena įprastą gyvenimą“, - teigė R. Sirgedienė.

Suluošinamos fiziškai ir morališkai

Pastebėta, kad aktyviausi prekeiviai – albanai, bulgarai, rumunai ir rusai. 73 proc. iš jų – vyrai. „Įdomu, kad daugiausia vyrų – tarp rumunų ir lietuvių, o tarp baltarusių ir moldavų vyrauja moterys“, – pridūrė pašnekovė.

Anot pareigūnės, daugiau nei pusė sekso vergijos aukų teigia įviliotos į šias pinkles apgaulės būdu. Apie 50 proc. iš jų sulaukė grasinimų iš savo išnaudotojų, apie 34 proc. patyrė smurtą, apie 16 proc. buvo išžagintos, apie 6 proc. buvo pagrobtos.

Britų atliktas tyrimas apie prekybos žmonėmis poveikį sveikatai parodė, kad 57 proc. nukentėjusiųjų nuo prekybos žmonėmis pirmas dvi savaites turėjo nuo 12 iki 23 įvairių fizinės sveikatos sutrikimų, po 8 savaičių tiek sutrikimų turėjo 7 proc. apklaustųjų, o po 3 mėnesių - 6 proc. Pagrindiniai simptomai – nuovargis, galvos ar nugaros skausmai, rišlaus kalbėjimo problemos, atminties sutrikimai.

Įvairių psichinės sveikatos sutrikimų po dviejų savaičių turėjo dar daugiau moterų – apie 71 proc., po 3 mėnesių – 19 proc. 56 proc. nukentėjusiųjų nustatytas potrauminio streso sindromas.

Vaikai – organų transplantacijai

R. Sirgedienė pastebi, kad pastaruoju metu modelių agentūrų tinklapiais, kuriuose sudėtos dviprasmiškos nepilnamečių nuotraukos, vis dažniau domisi pedofilai. Anot pareigūnės, manoma, kad šie puslapiai gali būti papildomas modelių agentūrų fotografų pajamų šaltinis.

„Didelė problema – vaikų įvaikinimas. Neretai jie įvaikinami vergiškam darbui ar smulkioms vagystėms bei seksualiniam išnaudojimui. Vis dažniau kyla įtarimų dėl vaikų įvaikinimo organams. Deja, tokių bylų ištirti iki galo niekada nepavyksta, - apgailestavo pašnekovė. – Štai Italijoje buvo rasti du „išmėsinėti“ vaikai, tačiau nepavyko nieko įrodyti. Klinika, užsiimanti nelegalia organų transplantacija buvo nustatyta Turkijoje, tačiau žmonės atsisakė liudyti“.

Anot lygių galimybių kontrolierės Aušrinės Burneikienės, nors statistikos bylojančios, apie vaikų panaudojimą organų transplantacijai nėra, apie problemą būtina kalbėti kuo garsiau. „Man Romoje teko bendrauti su ligoninės reanimacijos skyriaus darbuotoja, kuri pasakojo apie vieną gydytoją, kuri įvaikindavo vaikus Indijoje, o šie periodiškai mirdavo. Ji dirbo organų transplantacijos srityje“, - teigė pašnekovė pareigūnų surengtoje diskusijoje apie prekybos žmonėmis situaciją Lietuvoje ir Europos Sąjungoje.

Anot jos, Lietuvoje nuo prekeivių žmonėmis nukenčia pažeidžiamiausios ir labiausiai diskriminuojamos visuomenės grupės – moterys, vaikai, bedarbiai ir neįgalūs asmenys.