"Mes pažadėjome jums 2006 metais duoti nuolatinės parengties brigadą, mes ją jums duosime", - pratybų taktinių mokymų "Iron Wolf" uždarymo brifinge, kreipdamasis į Aljanso šalių karininkus teigė Lietuvos kariuomenės lauko pajėgų vadas brigados generolas Valdas Tutkus.

Rukloje dislokuotas LDK Algirdo MPB pastaruosius metus pagal Lietuvos ir Danijos bendradarbiavimo planą LITBAT buvo rengiamas atitikti NATO standartus ir veikti už Lietuvos ribų pagal NATO sutarties 5-ąjį straipsnį, reglamentuojantį kolektyvinę gynybą.

LDK Algirdo batalionas yra motorizuotosios pėstininkų brigados "Geležinis vilkas" sudedamoji dalis. Visą šią brigadą ketinama iki 2006 metų pertvarkyti į NATO standartų nuolatinės parengties brigadą, galinčią veikti už Lietuvos ribų.

Vainikuodami spalio 7-11 dienomis Lietuvos kariuomenės centriniame poligone Pabradėje vykusius taktinius mokymus "Iron Wolf - 2002", Algirdo bataliono kariai surengė parodomąsias pratybas, kurias stebėjo premjeras Algirdas Brazauskas, Krašto apsaugos ministerijos ir kariuomenės vadovybė, užsienio valstybių karo atašė, dešimtys žurnalistų.

Pagal pratybų scenarijų, "oranžinė" valstybė pradėjo ginkluotą agresiją prieš "žaliąją" valstybę, kuri paprašė pagalbos savo sąjungininkės - "mėlynosios" valstybės. Sąjungininkai atrėmė puolimą ir sutriuškino agresorius.

Parodomųjų veiksmų metu mūšio lauke Algirdo bataliono kariai su šarvuočiais "M-113" atrėmė priešininkų ataką. Besitraukiančius priešininkus bombardavo lengvieji atakos lėktuvai "L-39 Albatros" ir koviniai sraigtasparniai "Mi-8T". Sąjungininkams perėjus į kontrpuolimą, mūšio lauke pasirodę karo medikų šarvuočiai paleido dūmų uždangą ir per kelias minutes evakavo "sužeistuosius", o techninės pagalbos vikšrinis visureigis iš lauko išvilko "pamuštą" šarvuotį.

Pratybų metu ryšis tarp kuopų buvo palaikomas anglų kalba. Pratybas stebėjęs krašto apsaugos viceministras Jonas Gečas BNS korespondentui pabrėžė, kad pratybas suplanavo ir organizavo pulkininko Vitalijaus Vaikšnoro vadovaujama brigada "Geležinis vilkas", nedalyvaujant kariuomenės Gynybos štabui.

Viceministras gerai įvertino brigados organizacinius gebėjimus ir kovinę parengtį, pabrėždamas, kad pirmą kartą atkurtos Lietuvos kariuomenės istorijoje LDK Algirdo bataliono technika buvo perdislokuota iš Ruklos į Pabradę geležinkeliu.

"Teko spręsti daugybę problemų - ar yra pakylų, kuriomis šarvuočiai užvažiuoja ant vagonų platformų, ar galima kartu gabenti techniką ir šaudmenis. Tai tenka išmokti taikos metu", - pasakojo viceministras J.Gečas.

Prieš metus į Lietuvą buvo atgabenti Vokietijos dovanoti šarvuočiai "M-113". LDK Algirdo bataliono kariams teko išmokti juos tobulai valdyti. Šarvuočiuose buvo įrengta ryšių aparatūra, priešgaisrinė įranga, ginkluotė.

LDK Algirdo batalionas ginkluotas 0,50 kalibro sunkiaisiais kulkosvaidžiais, lengvaisiais kulkosvaidžiais MG3, automatiniais šautuvais G3/AK4, minosvaidžiais, 84 mm granatsvaidžiais "Carl Gustaff", vidutinio nuotolio prieštankine valdomų raketų sistema BILL. Lapkritį batalioną pasieks Jungtinėse Valstijose įsigytas modernus ginklas - vidutinio nuotolio prieštankinės valdomų raketų sistemos "Javelin". Kariai aprūpinti NATO standartų radijo ryšio priemonėmis "Harris" ir Lietuvoje pagal prancūziškos bendrovės "Thompson" licenciją surinktomis radijo stotimis "Elsis", kompiuterinių duomenų perdavimo sistemomis.

Šią vasarą Lietuvos kariuomenei buvo perduoti daugiau kaip 90 iš Vokietijos bendrovės "Mercedes-Benz" įsigytų karinių didelio pravažumo sunkvežimių "Unimog", kurie pakeitė pasenusias, iš sovietmečio likusias bei iš labdaros gautas transporto priemones. Dalis šių sunkvežimių atiteko LDK Algirdo batalionui.

Algirdo batalione yra 900 karių su 200 vienetų įvairios karinės technikos. Iš viso "Geležinio vilko" brigadoje tarnauja apie 3 tūkst. karių.

Iki šių metų pabaigos Lietuva buvo suplanavusi parengti vieną tokio lygio batalioną. Kitais metais bus parengtas Artilerijos batalionas, vėliau - Logistikos, o 2006 m. turėtų būti baigta reorganizuoti visa "Geležinio vilko" brigada į Nuolatinės parengties brigadą.

Šiemet lapkritį Lietuva tikisi pakvietimo į NATO.