Neleis statyti „dėžių“

„Kinijoje pamatėme be galo gražių ir įdomių projektų. Norėtųsi, kad ir Vilniuje projektuojami aukštybiniai pastatai nebūtų tik paprasčiausios „dėžės“, todėl reikalausime iš architektų ir projektų savininkų, kad jų pastatai būtų malonūs akiai“, - sakė E. Lementauskas.

DELFI žiniomis, artimiausiu metu naujas dangoraižis Vilniuje turėtų iškilti vietoje Konstitucijos pr. 11 esančios Vilniaus kooperacijos kolegijos. Mokyklos pastatas bus nugriautas, o jo vietoje iškils iki 28 aukštų pastatas.

„Objektas jau suprojektuotas, baigiami pastato techninio projektavimo darbai, nors galutinio vaizdo dar neturime“, - DELFI teigė Vilniaus savivaldybės Miesto plėtros departamento direktorius Linas Naujokaitis.

Jo teigimu, vėliau tarp Lvovo, Krokuvos ir Giedraičių gatvių turėtų iškilti ir daugiau aukštybinių pastatų, tačiau visi jie nebus aukštesni už 33 aukštų, 148 m. aukščio verslo centrą "Europa".

„Pagal patvirtintą Šnipiškių raidos programą, viršūnė yra šis pastatas. Iš verslininkų pusės yra įvairių norų ir pasiūlymų, bet aš nematau pagrindo šiuos principus keisti“, - sakė vyriausiasis sostinės architektas.

L.Naujokaitis bei Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Užsienio ryšių skyriaus vedėjas Žilvinas Abaravičius taip pat dalyvavo forume Kinijoje.

Vieni sugrįžo, kiti išvyko

Ž. Abaravičiaus teigimu, kelionė savivaldybės delegacijai atsiėjo 15 tūkst. litų – tiek kainavo lėktuvo bilietai į Kiniją. Kitas išlaidas padengė priimančioji pusė.

„Vilnius kartu su Ryga, Helsinkiu ir Stokholmu forume atstovavo Baltijos jūros metropolių organizaciją. Visų sostinių delegacijas sudarė trys asmenys“, - aiškino Ž. Abaravičius.

Trečiajame Pasaulio miestų plėtros forume dalyvavo delegacijos iš daugiau nei 40-ties Pasaulio miestų, tarp kurių Vašingtonas, Čikaga, Detroitas, Otava, taip pat Europos Sąjungos, Japonijos ir Pietų Korėjos miestai.

Vilniaus savivaldybės atstovai pakvietė didžiųjų Pasaulio miestų vadovus apsilankyti Lietuvos sostinėje 2009 m., kai Vilnius taps Europos kultūros sostine. Trečiadienį kelionių estafetę iš sostinės vicemero perėmė savivaldybės administracijos direktorius Gintautas Paluckas: jis išvyko į trijų dienų komandiruotę Kanuose, Prancūzijoje, kur dalyvaus Europos miestų kongrese.

Vilniaus mero pavaduotojas Arturas Liudkovskis keturias dienas praleis Piarnu mieste Estijoje, kur vyks Baltijos miestų sąjungos generalinė konferencija.

Sostinės savivaldybės opozicija pastebi, jog miesto valdžia pastaruoju metu ypač dažnai keliauja į užsienį: meras Juozas Imbrasas neseniai viešėjo Šveicarijoje, o E. Lementauskas, prieš išvykdamas į Kiniją, lankėsi Maskvoje.

„Buvęs meras Artūras Zuokas bent jau nuveždavo parodyti miesto maketą, bet investuotojai vis tiek į Vilnių būriais nepatraukė, - teigė „Tėvynės sąjungos“ frakcijos narys Vidas Urbonavičius. – Dabar miesto valdžia į keliones važiuoja ne tik be jokios medžiagos, bet ir be jokios strategijos, kaip pritraukti investicijas. Man tai labiau panašu į pasivažinėjimus savo malonumui už vilniečių pinigus“.