Chirurgas majoras Gytis Dominaitis, bendrosios praktikos gydytojas majoras Borisas Urvancevas, felčeris vyresnysis seržantas Jonas Kavaliauskas ir paramedikas jaunesnysis seržantas Artūras Juodis tarnaus Čekijos 11-osios karo lauko ligoninės sudėtyje.

Kaip BNS sakė Lietuvos karo medicinos tarnybos vadas pulkininkas leitenantas Leonardas Bakaitis, iš 23 savanorių atrinkti keturi karo medikai jau dalyvavo panašiose misijose Balkanuose ir Albanijoje.

Šeštadienį anksti ryte karo medikai išskris į Čekiją, kur prisijungs prie savo kolegų čekų. Iš ten bendras medikų būrys išvyks į Afganistaną.

Kaip pranešė KAM, ligoninė, kurioje dirbs lietuviai ir čekai, įsikūrusi Afganistano sostinės Kabulo priemiestyje. Lietuvos kariai kartu su čekais teiks aukštesnio lygio specializuotą medicininę pagalbą Afganistane dislokuotų tarptautinių pajėgų kariams bei vietiniams gyventojams.

Į Afganistaną vykstantys kariai pakeis pirmąją Čekijos karo medikų pamainą, Afganistane tarnavusių pusę metų. Lietuvos medikai misijoje bus iki kitų metų balandžio 30 dienos. Prieš išvykdami į Afganistaną, lietuviai misijai tris mėnesius ruošėsi Čekijoje ir jau spėjo šiek tiek pramokti čekų kalbos.

Tarptautinės saugumo paramos pajėgos (ISAF) Afganistane įkurtos po pernai gruodį Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos priimtos rezoliucijos, įgaliojančios pradėti taikos palaikymo misiją ir kviečiančią valstybes prie jos prisijungti.

Čekija kreipėsi į Didžiąją Britaniją, tuo metu vadovavusią ISAF pajėgoms, siūlydama savo 6-ąją karo lauko ligoninę pajėgoms ir informuodama, kad ketina kviesti Lietuvą deleguoti savo karo medikus į šią misiją jų karo lauko ligoninės sudėtyje.

Lietuvos ir Čekijos karo medikai glaudžiai bendradarbiauja jau kelerius metus. 1999 metais Lietuvos karo medikai 4 mėnesius dalyvavo NATO humanitarinėje operacijoje Albanijoje Čekijos karo lauko ligoninės sudėtyje, ir buvo labai gerai įvertinti. Lietuvos karo medikai nuolat vyksta į Čekiją tobulintis įvairiuose medicinos kursuose.

Lietuvos karo medikų dalyvavimas misijoje Afganistane bus finansuojamas iš krašto apsaugos biudžeto lėšų. Preliminariais paskaičiavimais, išlaidos 4 karo medikams per šešis mėnesius sudarys apie 150 tūks. litų.

Misijos aprūpinimas, karo lauko ligoninė, medicininė įranga - Čekijos.

Lapkritį į pusmečio trukmės misiją JAV vadovaujamoje antiteroristinėje operacijoje "Enduring Freedom" ("Tvirta taika") Afganistane turėtų išvykti 37 Lietuvos kariai iš Kauno Vytauto Didžiojo jėgerių bataliono bei kitų ypatingosios paskirties tarnybų, kurios sudaro jungtines Lietuvos specialiųjų operacijų pajėgas "Aitvaras".

Lietuvos kariai veiks JAV specialiosios paskirties dalinio sudėtyje ir vykdys žvalgybinį patruliavimą bei saugos kai kuriuos objektus. Jie bus dislokuoti sostinės Kabulo arba šalies pietuose esančio Kandaharo miesto rajone.

Lietuvos kariai tarptautinėse taikos palaikymo operacijose dalyvauja nuo 1994 metų.