Vieni puola, kiti – gina

„Banguolės Druskytės leidiniai su visų uždavinių sprendimais -tai vadovėlio nužudymas. Belieka šiuos vadovėlius mesti į šiukšlių dėžę ir rašyti naujus, nes vaiko mokymas praranda prasmę", - piktinosi matematikos vadovėlius parengusios ir išleidusios leidyklos TEV vyriausiasis redaktorius Valdas Vanagas.

Tuo tarpu „Uždavinių sprendimų ir paaiškinimų" leidėjai teigia, kad ši knyga buvo išleista mokinių tėvų prašymu, nes nemažai jų nesugeba patys padėti vaikams arba yra labai užsiėmę.

Redaktorius įžvelgia grėsmių

„Lietuva dar nėra tiek turtinga, kad galėtų prarasti mąstančius piliečius, nes šie tingėjo spręsti matematikos uždavinius, - mano V.Vanagas. - Man negaila, kad leidykla „Naujoji Rosma" uždirba pinigų. Bet ji juk žaloja mokinius ir daro žalą valstybei, nes mokiniai mokyklą baigs kvailesni". Redaktoriaus nuomone, Švietimo ir mokslo ministerija laiku nepasirūpino sutvarkyti įstatymų, kurie neleistų tokioms knygoms atsirasti.

Sunkiausia – mokytojams

Vienas matematikos vadovėlių autorių, Minties gimnazijos direktorius Vladas Vitkus irgi apgailestavo, kad uždavinių sprendimai siūlomi 7-8 klasių mokiniams -tokiame amžiuje dar sunku atsispirti pagundai nusirašyti, nevargti ruošiant namų darbus.

Todėl naujoji knyga „Uždavinių sprendimai ir paaiškinimai" labiausiai apsunkina mokytojų darbą. Matydami, kad mokiniai uždavinių nesprendžia, o tik nusirašinėja, jie priversti ieškoti kitų uždavinių, keisti esamų sąlygas.

Vadovėlis rašomas dvejus metus

Per 8 metus TEV leidykla parengė ir išleido visus šiuo metu Lietuvos mokyklose naudojamus 5-11 klasių vadovėlius.

Vadovėlis rašomas metus, po to dar metus dvi dešimtys mokytojų savanorių pagal jį dėsto eksperimentinėse klasėse ir kas mėnesį pateikia savo siūlymus vadovėliui taisyti. Antrasis variantas nuo parašytojo dažnai skiriasi net 80 procentų.

Vardijo leidinio privalumus

Leidyklos „Naujoji Rosma" savininkė Stasė Smalstienė teigė, kad dėl naujosios knygos iš Švietimo ir mokslo ministerijos neišgirdo nė vieno priekaišto.

Jos nuomone, mokinys, kuris nesupranta mokytojų aiškinimų, namuose naudodamasis šia knyga galės viską geriau išanalizuoti. Juolab ir mokytojai negali skirti daug laiko kiekvienam blogai besimokančiam.

Leidėja įsitikinusi, kad tiems vaikams, kurie supranta matematiką, tėvai tokio vadovėlio niekada nepirks, o tiems, kuriems matematika - tamsus miškas, ši knyga yra labai didelė pagalba. Leidinys nepigus, todėl tėvai patys sprendžia, ar jų vaikui tokios knygos reikia.