Ekspertų teigimu, kainų augimas šalyje pasiekė tokį lygį, kokio jau nebuvo dešimtmetį. Brangstantys maisto produktai, didėjantys mokesčiai už komunalines paslaugas sudaro didžiausią išlaidų dalį.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Vilija Blinkevičiūtė susitikime informavo prezidentą, kad nuo spalio, prasidėjus šildymo sezonui, didesnė žmonių dalis galės gauti kompensacijas už būsto šildymą, nes didinamos valstybės remiamos pajamos – 30 Lt.

Be to, didesnė vaikų dalis gaus nemokamą maitinimą mokyklose. Ministrė tikina, kad atsižvelgiant į prognozuojamą 5 proc. infliaciją, ateinančiais metais pensijas planuojama didinti ne mažiau kaip 17 proc., t. y., beveik 100 Lt ir turėtų siekti apie 740 Lt.

„Vyriausybė jau yra apsisprendusi, kad kokiu dydžiu didės valstybės tarnautojų atlyginimai, tokiu pat dydžiu turi kilti ir kitų biudžetininkų atlyginimai. T.y., medikų, pedagogų, socialinių darbuotojų, kultūros darbuotojų ir visų kitų žmonių“, – kalbėjo socialinės apsaugos ir darbo ministrė.

Finansų ministras kaip vieną iš būdų gerinti socialiai jautrių žmonių gerovę nurodo nuo sausio 1 d. mažinamą gyventojų pajamų mokesčio tarifą nuo 27 iki 24 proc.

Prezidentas ragina Vyriausybę ieškoti būdų kaip riboti nuolat augančias biudžeto išlaidas, kurios prisideda prie kainų augimo.