Pasak istoriko Alfredo Bumblausko, teigiami krepšinio aistruolių jausmai yra susiję su patriotiškumu, tačiau jie dažniausiai būna paviršutiniški: „Reiktų kelti klausimą, kiek gilus yra tas patriotiškumas. Ar iš tikrųjų šiandieninei Lietuvos tapatybei užtenka tik krepšinio, alaus ir trispalvės“.

Daugiau nei 80 proc. visų lietuvių teigia, jog Lietuvos vyrų iš Ispanijos parvežta krepšinio čempionato bronza skatina jų patriotizmą ir pasididžiavimą, kad jie yra lietuviai. Daugiau kaip 10 nuošimčių atsakė, kad ši pergalė iš dalies skatina jų patriotinius jausmus, paaiškėjo telefonu atlikus 500 didžiųjų Lietuvos miestų gyventojų apklausą, skelbia savaitraštis „Veidas“.

Nepaisant to, kad lietuviai neparsivežė aukso, kaip vylėsi daugelis į Ispaniją krepšininkus išlydėjusių sirgalių, kone 90 proc. nuošimčių Lietuvos rinktinės pasirodymą Ispanijoje vertina puikiai arba teigiamai.

Vidutiniškai arba neigiamai mūsų krepšininkų pasirodymą ir parvežtą bronzą bei kelialapį į Pekino olimpiadą įvertino tik maždaug 6 proc. didžiųjų Lietuvos miestų gyventojų.

Per 80 proc. procentų visų krepšinio aistruolių už mūsų rinktinę sirgo prie televizoriaus Lietuvoje. Maždaug 5 proc., pabrėždami tikėjimą krepšininkais, prie automobilių prisitvirtino trispalves vėliavėles.

Tiesa, į čempionatą Ispanijoje pavyko nuvykti tik pusei procento visų aistruolių.