Keliama versija, kad šiais kontaktais V.Uspaskichas ne tik mėgina išpurenti dirvą naujam verslui. Jo užmojis - tapti savotišku lobistu tarp „Gazprom“ ir Lietuvos Vyriausybės.

„Susidaro įspūdis, kad V.Uspaskichas mėgina gauti Maskvos paramą ir už tai padėti „Gazprom“ derybose su Lietuvos Vyriausybe dėl gamtinių dujų tiekimo“, - teigė gerai informuotas „Kauno dienos“ šaltinis.

Derybas dėl dujų kainų 2008 metams Vyriausybė planuoja pradėti šio mėnesio pabaigoje.

Palaiko Maskva

Pranešama, kad maždaug prieš dvi savaites V.Uspaskichas Maskvoje susitiko su „Gazprom“ saugumo tarnybos generaliniu direktoriumi Sergejumi Chamiakovu.

Didžiausią Rusijos koncerną Kremlius neretai panaudoja kaip politinio spaudimo priemonę kitoms valstybėms. Taip atsitiko pernai su Ukraina, Gruzija, o šiemet – su Baltarusija.

„Suaktyvėję V.Uspaskicho kontaktai rodo, kad asmuo mėgina į Lietuvą grįžti ant balto žirgo“, - sakė šaltinis.

Nepatvirtintais duomenimis, V.Uspaskichas rugpjūtį neoficialiai kalbėjosi su Rusijos ambasadoriumi Lietuvoje Borisu Cepovu. Tuo metu B.Cepovas atostogavo ir trumpam buvo grįžęs į Maskvą.

Atsidūrė įtakingoje draugijoje

Be jau minėtų susitikimų, pastarosiomis savaitėmis V.Uspaskichas esą kalbėjosi ir su anksčiau aukštas pareigas „Gazprom“ užėmusiais Piotru Rodionovu ir Aleksandru Riazanovu.

Abu jie iki 2006 metų pabaigos pasitraukė iš pareigų, kai „Gazprom“ nuo 2002 metų pradėjo vadovauti Aleksejus Mileris.

Iki tol P.Rodionovas buvo „Gazprom“ valdybos pirmininko pavaduotojas. Šiuo metu jis valdo apie 28 proc. naftos ir dujų gavybos bendrovės „Severneftegazdobyča“ akcijų.

Savo ruožtu A.Riazanovas irgi buvo A.Milerio pavaduotojas. Iki šiol neaišku, kodėl pasitraukęs iš „Gazprom“ A.Riazanovas iš karto pardavė jam priklausiusias dalį „Gazprom“ ir jo antrinės bendrovės „Gazprom Neft“ akcijų.

Neoficialiais duomenimis, parduotų akcijų vertė siekė 13 mln. JAV dolerių, o tuoj po sandorio verslininkas pradėjo vadovauti „Severneftegazdobyča“ valdybai.

Pasiūlys tarpininko vaidmenį

„Labai abejoju, ar V.Upaskichą domina grynai naftos ir dujų verslas be politinių tikslų Lietuvoje, - mano „Kauno dienos“ šaltinis. – Naftos ir dujų verslas Rusijoje yra stipriai politizuotas ir be Kremliaus palaiminimo jame dalyvauti užsieniečiui nėra galimybių“.

Kol kas neaišku, apie ką V.Uspaskichas kalbėjosi su P.Rodionovu ir A.Riazanovu, bet daroma prielaida, kad tai susiję su „Severneftegazdobyča“ užmoju Leningrado srityje už 200 mln. JAV dolerių pastatyti naftos perdirbimo gamyklą.

Šiame regione tokias gamyklas stato ir kitos kompanijos („Lukoil“, „Rosneft“ bei „Surgutneftegaz“). Tai susiję su strateginiu Rusijos siekiu padidinti naftos ir dujų tiekimo monopolį Baltijos jūros valstybėms.

Tikėtina, kad pats V.Uspaskichas neturės lėšų akcijoms įsigyti, bet gali gauti gana atsakingą postą, kuris jam leistų derėtis su Lietuvos Vyriausybe dėl naftos ir dujų tiekimo.

Neigia bet kokius kontaktus

V.Uspaskichas „Kauno dienai“ neigė bet kokius ryšius su išvardytais asmenimis. „Su niekuo nesikalbėjau ir nuo nieko Maskvoje nesislapstau, - susierzinęs kalbėjo V.Uspaskichas. – Jokių interesų dujų versle irgi neturiu ir neturėjau.“

Pasak V.Uspaskicho, jis norįs tik apsisaugoti nuo banditų, kurie jį esą norėjo pagrobti.

„Jie (Lietuvos prokurorai) neinformavo Rusijos generalinės prokuratūros, ir jeigu man kas nors nori užduoti klausimus, tegul atvažiuoja į Maskvą ir su jais pasikalbėsiu“, - sakė V.Uspaskichas.

Bėglys tikina, kad jei prokurorai užtikrins Konstitucijoje įtvirtintą piliečiui laisvę, jis sugrįš į šalį.

„Nesu pavojingas visuomenei, bet, matyt, esu pavojingas politikams, kurie mane nori izoliuoti, - tikino V.Uspaskichas. - Bet bijoti reikia ne man, o jums, kurie gyvenate tokioje valstybėje.“

Namuose – garbingas svečias

Buvę V.Uspaskicho apsaugininkai teigia, kad „Interpolo“ paieškomo bėglio namuose Kėdainiuose prieš kelerius metus viešėjo buvęs „Gazprom“ valdybos pirmininko pavaduotojas Nikolajus Guslystij. Bet pastarajam mirus 2006 metais, o taip pat iš „Gazprom“ pasitraukus P.Rodionovui bei A.Riazanovui, V.Uspaskichas iš esmės prarado „stogą“ Rusijos koncerne.

„Pastarosios vasaros įvykiai tik leidžia daryti prielaidas, kad V.Uspaskichas, padedant Kremliui, į Lietuvą mėgina grįžti kaip nugalėtojas“, - mano „Kauno dienos“ šaltinis.

Nuo nepriklausomybės atkūrimo V.Uspaskichas sukaupė nemažą bendradarbiavimo su „Gazprom“ patirtį.

Dar 1995 m. „Gazprom“ verslininko įsteigtam koncernui „Vikonda“ nei iš šio, nei iš to buvo suteikęs tarpininko teises Lietuvai tiekiant dujas.

Vėliau šį verslą perėmė „Gazprom“ įsteigtos antrinės nepriklausomos įmonės – „Eural-trans-gas“, „Itera“, ir „Stella Vitae”, po to atsirado nauja tarpininkė „Dujotekana“.