Tai nustatyta ištyrus sandorius, kuriais "Sodra" ir VLK penkeriems metams pirko informacinių sistemų priežiūros paslaugas iš uždarosios akcinės bendrovės "Etnomedijos intercentro". Abiejų sandorių suma - po 7 mln. litų.

Kaip trečiadienį pranešė Valstybės kontrolė, auditoriai nustatė, kad abiem atvejais buvo pažeisti Viešųjų pirkimų įstatymo reikalavimai ir konkursų sąlygos, kad sutarčių sąlygos nėra ekonomiškai pagrįstos.

"Sodra" ir VLK viešojo pirkimo konkursų sąlygose reikalavo, kad paslaugų teikėjas turėtų patirtį. Tačiau abu konkursus beveik tuo pačiu metu laimėjęs "Etnomedijos intercentras" tik prieš kelis mėnesius iki sutarčių pasirašymo pakeitė savo įstatus, kuriuose įrašė su kompiuteriais ir programine įranga susijusią veiklą.

Iki tol ši bendrovė kitu pavadinimu vertėsi spausdinimu, leidyba, garso ir vaizdo įrašų dauginimu.

Valstybės kontrolės teigimu, vien dėl netinkamų pretendentų abiejų konkursų organizatoriai privalėjo nevertinti ir atmesti "Etnomedijos intercentro" pasiūlymus, tačiau to padaryta nebuvo.

"Sodra" pagal sutartį su "Etnomedijos intercentru" už informacinės sistemos priežiūrą nepriklausomai nuo atliktų darbų kiekio įsipareigojo kas mėnesį mokėti fiksuotą mokestį - po 113 tūkst. 280 litų.

Auditoriai nustatė, kad anksčiau tą priežiūrą atlikusios bendrovės paslaugų kaina per mėnesį sudarė 71 tūkst. 390 litų, arba 39 proc. mažiau. Per penkerius metus papildomos sąnaudos sudarys 2,6 mln. litų.

Be to, auditoriai padarė prielaidą, kad "Sodros" specialistai ir patys būtų pajėgūs palaipsniui perimti informacinės sistemos priežiūros darbus.

Auditoriai pažymėjo, kad VLK paskelbtas konkursas dėl jo dalyvių padarytų techninių klaidų galėjo būti paskelbtas neįvykusiu, o naujo konkurso organizavimas būtų suteikęs galimybę derėtis dėl užsakovui palankesnės kainos.

Valstybės kontrolė atkreipė dėmesį į tai, kad "Sodros" viešojo pirkimo komisijos pirmininkas Gediminas Janavičius pranešimą apie konkursą laimėjusį pasiūlymą išsiuntė dviem dienom anksčiau, nei įvyko komisijos posėdis, kuriame buvo išrinktas konkurso nugalėtojas.

VLK pagal sutartį su "Etnomedijos intercentru" už informacinės sistemos priežiūrą avansu kas mėnesį įsipareigojo mokėti fiksuotą mokestį - po 116 tūkst. 830 litų.

Audito metu VLK darbuotojams atlikus paskaičiavimus su vieno iš konkurso dalyvių patikslinta kaina, paaiškėjo, jog ji būtų sudariusi 78 tūkst. 987 litus per mėnesį, arba 32 proc. mažiau. Per penkerius metus būtų sutaupyta 2,3 mln. litų.

Abu konkursus laimėjęs "Etnomedijos intercentras" informacinių sistemų priežiūrai pasamdė subrangovą - bendrovę "Alna". Už darbus "Sodroje" buvo susitarta "Alnai" kas mėnesį mokėti nuo 76 tūkst. iki 19 tūkst. litų.

Už nuo pernai spalio iki šių metų gegužės atliktus darbus VLK "Etnomedijos intercentrui" sumokėjo daugiau kaip 746 tūkst. litus, o šis "Alnai" - beveik 128 tūkst. litų.

Abiejose valstybinėse įstaigose nevedama darbų apimties apskaita, todėl Valstybės kontrolė "Sodrai" ir VLK pasiūlė sukurti apskaitos sistemą atliktų darbų apimčiai įvertinti, pasiekti, kad sutartys su "Etnomedijos intercentru" taptų ekonomiškai naudingos.

Auditų ataskaitos perduotos Vyriausybei, Specialiųjų tyrimų tarnybai ir Generalinei prokuratūrai.

Valstybės kontrolierius Jonas Liaučius atkreipė dėmesį, kad Viešųjų pirkimų tarnybos direktorius Rimgaudas Stanislovas Vaičiulis ne tik nevykdė tiesioginės funkcijos - nekontroliavo, kaip "Sodra" ir VLK pravedė konkursus, nors buvo raštu informuotas apie esminius įstatymo pažeidimus, bet dengė šiuos neskaidrius sandorius.