Leidžia atsitiesti

Buvęs Traupio parapijos klebonas G.Gudas jau beveik pusmetį ganytojišką darbą atlieka kone už keturių tūkstančių kilometrų – Kazachstane. Pats kunigas pageidavo savo nuodėmę išpirkti Italijoje arba Vokietijoje.

Tačiau vyskupijos vadovas pripažino, kad vis dėlto dvasininkas, apkaltintas ne tik meilės ryšiais su G.Mileikaite, bet ir su ja turintis vaiką, ne savo noru pasirinko tolimąjį kraštą.

„Mes turėjome siuntimą rašyti. Jis pats pageidavo į Vokietiją arba Italiją, nes moka italų kalbą, bet tose šalyse išeitų tik uždarbiavimas, o ne misija“, – pažymėjo J.Kauneckas.

Kiek laiko G.Gudas užsiims ganytojiška veikla Kazachstane, vyskupo teigimu, lems paties dvasininko apsisprendimas, tačiau misija negali trukti trumpiau nei metus. Tačiau tyrimą dėl kunigo nuodėmingų ryšių atlikusi vyskupija nesiryžta tiesiai šviesiai įvardyti išvadų – intymūs reikalai paliekami paties dvasininko sąžinei. Tačiau vyskupas neslėpė: jei ir būtų aiškių įrodymų dėl G.Gudo tėvystės, jis neprivalėtų trauktis iš kunigų luomo.

„Kad ir kokia nuodėmė būtų, Bažnyčia laikosi principo, kad žmogus gali prisikelti. Kunigas turėtų nutraukti santykius su moterimi ir pervesti pinigus vaikui išlaikyti, tačiau jei žmones jo elgesys papiktino, turėtų persikelti kuo toliau“, – aiškino J.Kauneckas. Anot jo, dabar jau buvęs Traupio klebonas per toli, kad galėtų dar palaikyti ryšius su G.Mileikaite.

Abejoja, kad parems

Ar į misiją Kazachstane išsiųstas kunigas vis dėlto prisidės prie vaiko išlaikymo, pasak vyskupijos vadovo, paties G.Gudo reikalas ir paslaptis. Vis dėlto vyskupas abejoja, kad misionieriaus finansinės galimybės leistų paremti netgi savo vaiką. „Kazachstane dar neturtingesnė bažnyčia nei pas mus. Ir kunigai uždirba mažiau“, – pažymėjo J.Kauneckas.

Kazachstane G.Gudas įsikūręs šalies sostinės Astanos vyskupijoje ir aptarnauja vieną nuo kitos per 200 kilometrų nutolusias dvi parapijas.

„Ir ne asfaltas tarp jų, o žvyrkelis“, – pabrėžė vyskupas.

Nors J.Kauneckas teigia, kad G.Gudas jau kone pusmetį tikėjimo tiesas skleidžiantis Kazachstane, tačiau G.Mileikaitės aplinkos žmonės prasitaria matą kunigą ją vis dar lankantį. Kaimynų teigimu, neva kunigas dar praėjusią savaitę pas ją svečiavęsis. Kazachstane veikia keturios katalikiškos vyskupijos. Katalikybę išpažįsta tik apie vieną procentą šalies gyventojų. Dauguma – musulmonai, apie trečdalis – stačiatikių. Pasiteiravus J,.Kaunecko, kiek per penkerius jo vadovavimo Panevėžio vyskupijai metus jos dvasininkų išvyko į misijas, Jo Ekscelencija tepaminėjo pernai į Zairą išvykusią vienuolę bei Gruzijoje besidarbuojantį kunigą Rolandą Makricką. Tačiau pastarasis į kalnuotąją šalį paskirtas dirbti nunciatūros sekretoriumi vos tik baigęs studijas Romoje.

Tačiau, kaip tikina vyskupas, jam pradėjus dirbti Panevėžio vyskupijoje nebuvo nė vieno dvasininko, metusio kunigystę dėl moters. Iki jo Panevėžio vyskupijoje dėl šios priežasties iš kunigų luomo pasitraukė septyni sielų ganytojai.

Pati G.Mileikaitė apie Kazachstane besidarbuojantį kunigą, numanomą jos vaiko tėvą, nekalba.

„Tą košmarą jau perėjau ir antrą kartą to paties nebenoriu. Todėl tų dalykų nebekomentuosiu“, – pabrėžė G.Mileikaitė.

Koją pakišo viešumas

G.Gudo ir buvusios Daugiabučių namų savininkų asociacijos prezidentės G.Mileikaitės nuodėmingi ryšiai į viešumą iškilo, kai moteris panūdo išbandyti savo jėgas kovoje dėl kėdės miesto Taryboje. Kad valstiečių liaudininkų sąraše į valdžią kandidatavusi moteris ir Traupio parapijos klebonas gyveno nuodėmingą gyvenimą, tyrimą atlikusiems vyskupijos dvasininkams patvirtino moters kaimynai. Maža to, žmonės buvo įsitikinę, kad mažametės G.Mileikaitės dukrelės tėvas yra pats G.Gudas.

Aplinkiniai neslėpė žinoję, kad veiklią moterį ir dvasininką sieja daugiau nei draugiški ar giminiški santykiai. Kaimynai buvo prasitarę, kad užsukę pas G.Mileikaitę matydavę jos bute tarsi savo namuose besisukiojantį dvasininką, gražiai globojantį keturmetę jos mažylę. Kad kunigas pas moterį svečiuodavęsis ne tik dieną, bet ir pasilikdavęs naktimis, kaimynai suprasdavo iš daugiabučio namo kieme Danutės gatvėje palikto jo automobilio. Tačiau toks dalykas nekrito į akis nei vos už keleto namų gyvenančiam vyskupui, nei greta Kristaus karaliaus katedros įsikūrusiems dvasininkams.

G.Mileikaitės ir G.Gudo asmeninio gyvenimo peripetijoms tapus vieša paslaptimi, dvasininkas, vyskupijos vadovybės sprendimu, buvo nušalintas nuo Traupio parapijos klebono pareigų. Kurį laiką kunigas atgailavo vienuolyne. Nors dvasininkas kategoriškai neigė esąs vaiko tėvas, tačiau prieštaravo jo kaltę nuplauti galėjusiems DNR tyrimams. Žengti paslaptį turėjusį išsklaidyti žingsnį atsisakė ir pati G.Mileikaitė. Moteris pareiškė neleisianti eksperimentuoti su jos vaiku.