Iki kitų metų sausio 8 dienos jie privalo surinkti ne mažiau kaip 300 tūkst. rinkimų teisę turinčių piliečių parašų, nes kitaip referendumas nebus rengiamas.

Vieno iš 17-os referendumo iniciatorių Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininko Rolando Pavilionio teigimu, juo siekiama "atsiklausti tautos" dėl principinio Lietuvai sprendimo - narystės NATO, tačiau kai kurie kiti, tarp jų Seimo narys Egidijus Klumbys, neslepia savo priešiškumo šalies narystei Šiaurės Atlanto Aljanse.

Be R.Pavilionio ir E.Klumbio, iniciatyvinei grupei taip pat priklauso parlamentaras Ramūnas Karbauskis, Kovo 11-sios akto signatarai Rolandas Paulauskas ir Kęstutis Grinius, keli Vilniaus universiteto profesoriai, dvasininkas, simfoninio orkestro vadovas, feminizmo idėjų propaguotoja, buvęs sovietinis politkalinys, pedagogė, pensininkas bei du studentai.

R.Pavilionis žurnalistams teigė, jog parašus turėtų padėti rinkti ir būsimos visuomeninės organizacijos "Lietuvos šviesos lygos" nariai. Pasak jo, ši organizacija turėtų būti užregistruota jau šią savaitę.

"Jeigu visuomenėje nėra sutarimo, tai praktiškai nė vienas referendumas nesulaukė palaikymo", - pažymėjo iniciatyvinės grupės nariams VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

Pagrindinės Lietuvos politinės partijos pritaria šalies narystei NATO, kuri yra laikoma vienu svarbiausių šalies užsienio politikos tikslų.

Viešosios nuomonės tyrimai rodo, kad stojimą į NATO remia apie 60 proc. Lietuvos gyventojų.

Nuo Nepriklausomybės atkūrimo Lietuvoje iš viso buvo bandyta rengti referendumus 16 klausimų, tačiau net šešiais atvejais referendumų organizatoriams nepavyko surinkti reikiamų parašų.

Iki šiol tik trys referendumai buvo rezultatyvūs - dėl Lietuvos nepriklausomybės, dėl buvusios SSRS kariuomenės išvedimo ir dėl Lietuvos Konstitucijos priėmimo.

Kitais atvejai referendumui teikiamos nuostatos nebuvo priimtos arba dėl per menko rinkėjų aktyvumo jie neįvyko.

R.Pavilionis teigė, jog iš pradžių referendumo iniciatoriai tikėjosi surengti referendumą kartu su šių metų gruodžio 22 dieną vyksiančiais prezidento rinkimais, tačiau dabar abejojo, ar iki tol pavyks surinkti reikiamus parašus.

Nuo 2003 metų sausio 1 dienos įsigalioja naujos redakcijos Referendumo įstatymas, kuris numato dviejų rūšių referendumus - privalomuosius ir konsultacinius.

Šiuo metu nėra aišku, kaip surinkus parašus pagal vieną įstatymą, referendumas bus rengiamas jau pagal kitą.

R.Pavilionis tikisi, jog Seimas šią koliziją išspręs dar iki kitų metų.