Anot jo, su finansų ministru buvo sulygta, kad šiemet bažnyčiai minimaliai atstatyti ar konservuoti reikia 200 tūkstančių, o kitąmet - 400 tūkstančių litų. Beje, Vyriausybė iš rezervo fondo tiek pat pinigų skyrė ir nuo gaisro nukentėjusiai Graikijai.

Praėjusią savaitę buvo baigti gaisro padarinių likvidavimo Naujamiesčio bažnyčioje darbai, nuardyti stabilumo netekę bokštų skliautai, stogas, išvežti degėsiai ir statybų laužas, nuimtos tabalavusios ir pavojų kėlusios konstrukcijos. Dar šią savaitę ar kitos pradžioje tikimasi pradėti bažnyčios konservavimo bei atstatymo darbus ir per porą mėnesių uždengti stogą.

Kaip įtariama, gaisras 1908 metais pastatytoje Naujamiesčio bažnyčioje kilo dėl remonto darbų. Nugriuvus dviem į 50 metrų aukštį iškilusiems bokštams bažnyčia liko be stogo.

Šventovė buvo vadinama istorine su neogotikos elementais. Per Pirmąjį pasaulinį karą ji irgi buvo apgadinta, tačiau vėliau restauruota.

Savivaldybė vargu ar duos daugiau

Rajono meras Povilas Žagunis sakė, kad nuo gaisro nukentėjusiai Naujamiesčio bažnyčiai iš rajono biudžeto skyrė 100 tūkstančių litų, finansinę paramą pažadėjo Vyriausybė, renkamos aukos. Anot jo, jau praėjusią savaitę baigti gaisro padarinių likvidavimo darbai ir atšaukta ekstremali situacija, greitu laiku bus pradėti atstatymo ar konservavimo darbai.

P.Žagunis sakė nežinantis, kiek bažnyčia gavo aukų, nes jis sąskaitos netikrinantis ir nežinantis, kiek gali būti ten pervesta. Tačiau meras leido suprasti, kad rajono Savivaldybė daugiau pinigų neduos, nes bažnyčia turi savininkus, kurie ir turi ja bei jos atstatymu pasirūpinti.

Tiria specialistai

Naujamiesčio parapijos klebonas A.Dauknys patvirtino, kad gaisro padarinius likvidavę „Piniavos“ ir „Montuotojo“ bendrovės penktadienį darbus baigė. Šią savaitę Naujamiesčio bažnyčioje jokie darbai, nors yra labai palankūs orai, nevyksta, nes reikia suderinti įvairiausius dokumentus, gauti leidimus. Pasak kunigo, nors biurokratinių kliūčių yra daug, viliamasi greitu laiku pradėti konservavimo bei atstatymo darbus.

A.Dauknys akcentavo, kad Panevėžyje yra vos dvi - E.Klimavičienės ir R.Pilkausko - architektūros firmos, galinčios rengti ypač svarbių objektų projektus. Nesant projektų darbų nepradėsi.

Ne mažiau svarbios ir specialistų išvados. A.Dauknys sakė, kad antradienį į Naujamiestį atvykęs ekspertas paėmė kupolų skiedinio mėginius, plytų bandinius ir pažadėjo dėl konstrukcijų patikimumo išvadas pateikti dar šią savaitę. Statybininkai jau buvo minėję, kad būtina atlikti bažnyčios kupolų ekspertizę, nes jie per gaisrą ne tik aprūko, bet ir sutrūkinėjo.

Skyrė mažokai

A.Dauknys sakė, kad ekspertas patikrino ir sienų būklę ir išreiškė pirminę nuostatą, kad jos yra stabilios. Jei pirminės išvados pasitvirtins, bus galima greitai pradėti darbus.

„Pradžiai pinigų turime ir galime pradėti darbus: rajono Savivaldybė skyrė 100 tūkstančių litų, 150 tūkstančių litų paaukojo Lietuvos parapijos, - sakė A.Dauknys. - Tartasi ir dėl paramos su Vyriausybe.“

Informavus, kad iš Vyriausybės rezervo fondo jau skirta 100 tūkstančių litų, kunigas buvo nustebęs. Jis sakė kalbėjęsis su finansų ministru, kad šiemet reikia nors 200 tūkstančių, o kitąmet - 400 tūkstančių litų, kad statybininkai dirbtų avansu. A.Dauknys pageidavo, kad darbus vykdytų situaciją gerai žinantys „Piniavos“ ir „Montuotojo“ bendrovių specialistai, tačiau dar teks išlaikyti konkursų reikalavimus.

Jubiliejų metams nukėlė

Pasiteiravus, ar iki kitų metų bažnyčia jos statybos šimtosioms metinėms bus suremontuota, A.Dauknys pareiškė, kad bažnyčios šimtmetis yra ne 1908, o 1909 metai. Istorinėmis žiniomis besididžiuojantis kunigas sakė, kad Naujamiesčio bažnyčioje pirmosios mišios buvo laikomos 1904 metais, ji pastatyta 1909 metais, o pašventinta tik 1924 metais.

Taigi bažnyčios šimtmečio iškilmėms pasirengti yra dar dveji metai, ir A.Dauknys buvo įsitikinęs, kad jubiliejus bus švenčiamas atnaujintoje bažnyčioje.