Neoficialiomis žiniomis, šis socdemų skyriaus nurodymas pirmiausiai taikomas LSDP frakcijos nariui Romui Adomavičiui. Manoma, kad jis gali padėti opozicijai nuversti merą J. Imbrasą.

LSDP sostinės skyriaus lyderis vicemeras Algirdas Paleckis pareiškė, kad nepaklusę šiam tarybos sprendimui frakcijos nariai "gali tikėtis sankcijų".

“Toks įpareigojimas visai nereikalingas, nes nė vienas sveikai mąstantis žmogus nebalsuos už interpeliaciją, kol nėra aiškios jos priežastys“, - DELFI teigė R. Adomavičius. Kartu jis pareiškė, kad „interpeliaciją gali tekti palaikyti, jeigu bus svarios priežastys“.

R. Adomavičius anksčiau buvo minimas kaip galimas kandidatas po interpeliacijos užimti mero postą. Jo kandidatūrą esą siūlo Liberalų ir centro (LiCS) frakcija, tačiau tam nepritaria konservatoriai.

Penktadienį savivaldybėje R. Adomavičius buvo apsilankęs LiCS frakcijoje, tačiau tikino apie interpeliacija su liberalcentristais nekalbėjęs.

Reikalavimų sąrašas

DELFI žiniomis, sostinės tarybos opozicija šiomis dienomis intensyviai ieško sąjungininkų interpeliacijai. Ypač sunkios derybos vyksta su Liberalų sąjūdžio (LRLS) frakcija, nuo kurios ir priklauso interpeliacijos sėkmė.

LRLS frakcijos seniūnas Arūnas Štaras interpeliacijos autoriams yra pateikęs ilgą reikalavimų sąrašą: jame išdėstyti ankstesnės ir šios tarybos priimti sprendimai, kuriuos LRLS frakcija norėtų pakeisti. Tarp išdėstytų reikalavimų yra minimos sutartys su įmonių grupe „Rubicon group“ dėl Vilniaus pramogų parko, reklamos bendrove „JCDecaux“, sprendimas išpirkti butus sugriuvusiame name Šiaulių gatvėje ar steigti VšĮ „Jono Meko vizualiųjų menų centras“.

A. Štaras įsitikinęs, kad pastarosios įstaigos, kurios tarybos pirmininkas yra LiCS lyderis Artūras Zuokas, „neaiški svarba ir reikalingumas savivaldybės funkcijoms“.

Gali būti, kad būtent šis reikalavimų sąrašas ir nesėkminga galimo naujojo mero paieška kol kas neleidžia pasiekti susitarimo dėl interpeliacijos.

Procedūrą teks atidėti

Tėvynės sąjungos frakcijos narys Vidas Urbanavičius DELFI patvirtino, jog per artimiausią tarybos posėdį rugsėjo 12 dieną interpeliacija merui greičiausiai dar nebus teikiama. "95 proc., kad procedūrą teks atidėti, tačiau darbas ir toliau vyksta", - teigė konservatorius.

Vilniaus savivaldybės taryboje valdančiąją koaliciją sudaro partija „Tvarka ir teisingumas" (14 vietų), Lietuvos socialdemokratų partija (6) ir Lietuvos lenkų rinkimų akcija (6). Opozicijoje dirba Liberalų ir centro sąjunga (9), Tėvynės sąjunga (10) ir Lietuvos rusų sąjunga (2). Opozicine frakcija save vadina ir Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio atstovai (4), tačiau jie yra padėję daugumai meru išrinkti liberaldemokratą J. Imbrasą ir už tai gavę vicemero postą.

Vilniaus meras gali būti nuverstas jei už tokį sprendimą balsuos ne mažiau kaip pusę visų tarybos narių. Jeigu sprendimas atleisti merą dėl nepasitikėjimo bus pateiktas balsavimui ir nebus priimtas, šį klausimą pakartotinai svarstyti bus galima tik po metų.