Tokius nuogąstavimus, remdamasi iš neoficialių šaltinių Briuselyje gautais vidinio susirašinėjimo laiškais, penktadienį spaudos konferencijoje perpasakojo Seimo Europos reikalų komiteto narė konservatorė Vilija Aleknaitė-Abramikienė.

Pernai rudenį sprendžiant klausimą dėl Europos lyčių lygybės instituto steigimo vietos, Lietuva gyrėsi vienintelė iš pretendenčių pasiūliusi konkrečias patalpas, kuriose galėtų įsikurti institutas.

Briuselis žada nepritarti pasiūlymui?

Spaudos konferencijoje išsakytą kritiką Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai, kuri rūpinasi instituto steigimo reikalais, V. Aleknaitė-Abramikienė pagrindė informacija, ketvirtadienį gauta privačiais kanalais iš šaltinių EK.

Šią informaciją ji ketina pasiūlyti apsvarstyti ne tik Europos reikalų komitete, bet ir Seimo Antikorupcijos komisijoje.

Pasak konservatorės, pasiūlymą dėl patalpų gegužės 4 dieną į Lietuvą atvykusiems EK pareigūnams Vyriausybės vardu pateikė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos valstybės sekretorius Rimantas Kairelis.

Institutą pasiūlyta įkurdinti pačiame sostinės centre, viršutiniame buvusio „Vilniaus“ viešbučio aukšte. Pirmame pastato Gedimino pr. 20 aukšte maždaug metus veikė keletas prabangių parduotuvių, tačiau pavasarį prekybos centras buvo uždarytas.

Vyriausybė pažadėjo ne tik porą metų mokėti už 1000 kv. m patalpų nuomą (tai kasmet atsieitų 700-800 tūkst. litų), bet ir investuoti į jų pritaikymą darbui bei kompiuterinę įrangą. Tai esą kainuotų dar mažiausiai 3 mln. litų. EK tektų padengti tik komunalines išlaidas ir susimokėti už vietas automobiliams, nors tokių esą net nėra.

„Tai pasiūlyta Vyriausybei nepaskelbus jokio konkurso, nepasiūlius rinktis iš kelių variantų”, - tvirtino V. Aleknaitė-Abramikienė.

Anot jos, 1 kv. m nuoma Vyriausybei atsieitų 13 eurų (45 litus), neoficialiais duomenimis, be PVM.

“EK pareigūnai nustebo, kad siūlomas pastatas yra ne Valstybės turto fondo, o privati nuosavybė, priklauso suomiams”, - kalbėjo Seimo narė.

V. Aleknaitės-Abramikienės teigimu, nuomos sutartį pasiūlyta sudaryti tik dvejiems metams: „Pareigūnai nesuprato, kokie motyvai verčia padaryti tokius kapitalinius įdėjimus, padidinti privataus pastato rinkos vertę ir dar mokėti nuomą privatiems asmenims. Susidaro keistas įspūdis – privatus pastatas, trumpalaikė nuoma. Per dvejus metus investuojami pinigai iš valstybės biudžeto. Po to EK atsisako pastato, o kas po to išims kapitalinius įdėjimus? Juos reikės nurašyti”.

Parlamentarė teigė iš šaltinių gavusi prancūzų kalba surašytą ataskaitą, kurioje eurobiurokratai klausia, kokį išskaičiavimą Vyriausybė mato šiame sandoryje. Jie esą nesuprato, kodėl nebuvo pateikti alternatyvūs pasiūlymai, kad galėtų pasirinkti pati EK.

Pareigūnai Briuselyje esą patys susirado keletą kitų patalpų, kurių nuoma kainuotų tiek pat, tačiau jos jau pritaikytos darbui, yra ne komercinėse gatvėse, be to, geresnis privažiavimas, o greta yra vietos automobiliams statyti. „Dokumentuose pareigūnai kelia klausimą, kas slepiasi už šio pasiūlymo, ir atsisako jį pasirašyti”, - kalbėjo politikė.

R.Kairelis: galėsime surasti kitas patalpas

R. Kairelio teigimu, minėtos patalpos buvo parinktos iš kelių variantų. Be to, kur siūloma įkurdinti institutą, esą Briuseliui buvo žinoma jau sprendžiant, kuriai šaliai patikėti šią misiją. Anot pareigūno, šios patalpos, kaip ir reikalauta, yra patogioje vietoje, įrengtas atskiras įėjimas.

Galutinį sprendimą dėl patalpų turėtų priimti instituto direktorius, kuris bus paskirtas vėlyvą rudenį arba žiemą.

“Nėra taip, kad kažkas stumia ar daro spaudimą”, - tikino ministerijos valstybės sekretorius.

Pasak jo, apžiūrėję patalpas EK ekspertai pateikė įvairių klausimų, atsakymus į kuriuos ministerija dar rengia.

“Jei reikės, galėsime kitas patalpas surasti”, - tikino R. Kairelis.

Jis aiškino negirdėjęs apie jokius Briuselio planus nesutikti su siūlomomis patalpomis.

Institutas turėjo pradėti dirbti jau šiemet

Europos Parlamentas pernai gruodį pritarė Lyčių lygybės instituto steigimui Vilniuje. Planuota, kad institutas pradės dirbti jau 2007 metais, tačiau jau aišku, kad jis veiklą pradės ne anksčiau kaip kitąmet.

Šiemet centre turėtų įsidarbinti 15 žmonių, o 2013 metais – 30. Metinis jo biudžetas sieks maždaug 7,5 mln. eurų (26 mln. litų), o siūlomas biudžetas 2007-2013 metų laikotarpiui yra 52,5 mln. eurų (181 mln. litų).

Institute dirbs 18 atstovų, kuriuos paskirs Europos Sąjungos narės, vienas EK paskirtas narys ir jiems padėsianti ekspertų grupė. Institutas kaups duomenis apie vyrų ir moterų lygybę visoje Bendrijoje.

Patalpose, kuriose siūloma įkurdinti institutą, veikė ištaigingas prekybos centras „Grand Duke Palace“, tačiau prieš kurį laiką buvo uždarytas.

Pastato savininkai, Suomijos investicijų banko „Evli“ turto fondas, prieš metus už 23 mln. eurų (80 mln. litų) perpirko pastatą iš Olandijos kapitalo bendrovės „Middle Europe Investments Baltija“.