Rungtyniaudami tarpusavyje jie neleidžia ilgiau pasidžiaugti nueinančia vasara, pasišildyti saulutėje, nes dangų vis dažniau dengia debesų šydas. Ir nors saulė stengiasi išlįsti pro debesų kraštą ir ilgėliau užtrukti, bet jau darosi vis sunkiau ir sunkiau tai padaryti.

Mėnesio pradžios orai dar priklauso vėlyvajai vasarai, tačiau paryčiais tai vienur, tai kitur jau užgriūva šalnos, naktys vėsesnės ir gerokai ilgesnės, dažnesni ir tirštesni rūkai, šaltomis ir didžiulėmis rasos ašaromis pasipuošia žolynai. Laukuose jau tik pavieniai paukščiai, o danguje girdėti išskrendančių klykavimai, vis tyliau darosi miškuose ir laukuose.

Gamta, tarsi, kažko laukdama apmiršta, trumpam sustoja, lyg nežinodama, kaip pasielgti: grįžti atgal ir pratęsti vasarą, o gal ryžtingai žygiuoti rudens link.

Rugsėjis – jau ne vasara, bet dar ir ne ruduo. Senovėje rugsėjis turėjo bene daugiausiai gražių pavadinimų. Jis šauktas viržių, rujos, dangos, rudugio ir kt. vardais. Aukštaičiai jį vadino šiliniu, o kuršiai – paukštlėkiu.

Rudens virsmai vyksta palengva, o ne taip kaip pavasarį – ryžtingai.

Tačiau laiko tėkmės nesustabdysi. Dienos darosi vis trumpesnės, saulė vis mažiau pakyla virš horizonto. Vis labiau šąlanti Arktis kartu su Atlantu dažniau siunčia savo pasiuntinius – ciklonus į vidutines platumas, tuo paįvairindama bei sudrumsdama rudens pradžios ramybę. Tai toks rugsėjo žavesys. Panašūs orai laukiami ir savaitgalį.

Rugsėjo 7 d., penktadienio, naktį nedidelis debesuotumas. Be lietaus. Vėjas šiaurės, šiaurės rytų, 3-8 m/s. Žemiausia temperatūra naktį 6-11 laipsnių Celsijaus. Dieną nepastoviai debesuota. Lietaus nenumatoma. Vėjas šiaurės, šiaurės rytų, 6-11 m/s. Aukščiausia temperatūra - 15-20 laipsnių šilumos.

Rugsėjo 8-os, šeštadienio, dieną vakariniuose rajonuose palis. Vėjas šiaurės pereinantis į vakarų, 4–9 m/s. Temperatūra naktį 4–9 laipsniai, pajūryje - 10–12 laipsnių, dieną - 14–19 laipsnių šilumos.

Rugsėjo 9 d., sekmadienį, protarpiais lietus. Vėjas pietvakarių, pereinantis į šiaurės vakarų, šiaurės, 5–10 m/s. Temperatūra naktį - 8–13 laipsnių, dieną - 13–17 laipsnių šilumos.

Šaltinis
Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją