Daugiausia - net 1327 pareigybių - dėl reformos netenka Valstybinės visuomenės sveikatos priežiūros tarnybos įstaigos, kurių funkcijos perduodamos savivaldybėms. Todėl, pasak specialistų, viešųjų finansų požiūriu, lėšų poreikis lieka tas pats, gal net didesnis. Tad šiuo atveju kalbėti apie finansų taupymą mažinant etatus negalima.

Projektą, kuriam vakar pritarė Vyriausybė, parengė Vidaus reikalų ministerija (VRM), apibendrinusi iš valstybės institucijų ir įstaigų gautus siūlymus dėl valstybės tarnautojų bei darbuotojų, dirbančių pagal darbo sutartis ir gaunančių darbo užmokestį iš valstybės biudžeto ir valstybės pinigų fondų, poreikį.

Ir pridėjo, ir atėmė

Naujų etatų bus įsteigta 32 valstybės įstaigose. Daugiausia - 239 pareigybių - pageidauja Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybai pavaldžios įstaigos. 69 etatus nori gauti Centrinė hipotekos įstaiga, 65 - Valstybinė ligonių kasa, 41 - Viešojo saugumo tarnyba prie VRM, po 40 - Vyriausybės kanceliarija ir Sveikatos apsaugos ministerija. Kiek kuklesnės kitos ministerijos: Teisingumo ministerija prašo 16 naujų pareigybių, Švietimo ir mokslo - 15, Susisiekimo - 13, VRM - 7, Ūkio - 4, Žemės ūkio - 2.

Etatų neteks Aplinkos, Sveikatos apsaugos, Krašto apsaugos, Susisiekimo ir Vidaus reikalų ministerijos. Kaip minėta, daugiausia jų - 1327 - dėl reorganizacijos bus panaikinta Valstybės visuomenės sveikatos priežiūros tarnybos įstaigose. Tačiau savivaldybėms perduotos minėtos tarnybos funkcijos taip pat bus finansuojamos iš valstybės biudžeto - reikės etatų, patalpų ir t.t. 34 pareigybių neteks Valstybinei saugomų teritorijų tarnybai pavaldžios įstaigos, 7 - Policijos departamento įstaigos, Lietuvos kariuomenė - 2.

Perskirstyta apgalvotai

"Ar mes pasirengę tokį projektą apginti?" - atkreipęs dėmesį į politinį klausimo aspektą koalicijos kolegų per posėdį klausė premjeras Gediminas Kirkilas. Vidaus reikalų ministras Raimondas Šukys patikino, kad klausimas buvo diskutuotas ilgai. "Tai nėra mechaninis etatų didinimas ar mažinimas, tai apgalvotas perskirstymas. Balansas mažinimo linkme", - sakė ministras. Jo teigimu, kiekviena institucija, gavusi naujų etatų, turės paaiškinti, kokioms funkcijoms atlikti jie reikalingi, kaip naudojamos gautos lėšos.

Valstybės tarnybos departamento prie VRM duomenimis, liepos 1-ąją Lietuvoje buvo 2525 laisvos valstybės tarnautojų pareigybės (be statutinių). Daugiausia - 541 laisvas etatas - buvo savivaldybės įstaigose. 283 laisvos pareigybės buvo VRM pavaldžiose įstaigose, 246 - Finansų ministerijai pavaldžiose įstaigose, 220 - teismuose, prokuratūroje, 216 - ministerijose, 207 - įstaigose, pavaldžiose Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai, 109 - Seimo kanceliarijoje, įstaigose, atskaitingose Seimui.

Per dvejus metus norinčiųjų dirbti valstybės tarnyboje sumažėjo beveik keturis kartus.

Pasipiktino liberalai

Pirmieji Vyriausybės palaimintu valdininkų etatų didinimo projektu vakar pasipiktino Liberalų sąjūdžio (LS) atstovai. Sumanymą valstybės tarnautojų skaičių padidinti 800 LS lyderis Seimo narys Petras Auštrevičius pavadino akibrokštu Lietuvai.

"Vyriausybė randa 40 mln. litų valstybės tarnautojų armijai didinti, nors jos vadovas tik prieš kelias dienas atsiprašė pedagogų, kad nėra pinigų teisingai atlyginti už jų darbą", - piktinosi P.Auštrevičius.

Liberalai taip pat atkreipė dėmesį, kad sprendimas dėl valstybės tarnautojų pareigybių skaičiaus didinimo priimtas neatsižvelgus į tai, kad valstybės tarnyboje yra keli tūkstančiai laisvų pareigybių.

Liberalai įsitikinę, kad Vyriausybė nepaiso savo pačios duoto įsipareigojimo "optimizuoti viešojo administravimo sistemą". "Vyriausybė ne kartą buvo raginta imtis veiksmų, kad būtų ne tik panaikinti laisvi etatai, bet ir peržiūrėta visa valstybės institucijų veikla įvertinant jų darbo rezultatus, aparato dydį bei parengiant aiškius kriterijus pareigybių skaičiui nustatyti", - teigia liberalai. Prieš metus Vyriausybė valdininkų skaičių jau padidino 300 etatų.